/nginx/o/2018/07/16/9800198t1had5a.jpg)
Ziemassvētku un gadu mijas svētku galdu pieņemts klāt īpaši bagātu un arī simbolisku – lai netrūktu ne zirņu un pupu, ne cepešu, ne zivju ēdienu. Tad nākamajā gadā, kā sola tautas ticējumi, būsim pārtikuši un laimīgi. Vēl labāk, ja bagātie cienasti ir arī veselīgi. Pavāru kluba un recepšu portāla receptes.lv ēdienu gatavošanas konkursā, kas notika Ķīpsalā ar devīzi «Ēdīsim veselīgi!», bija pieteikušās ģimenes, kurās ir veselīgas ēšanas tradīcijas un piemīt bagāta izdoma kulinārijā. Dalībnieku vidū bija arī MAIJA STRODE, kura ir programmētāja un ikdienā cenšas ģimeni iepriecināt ar garšīgiem cienastiem. Arī viņas četras meitas prot labi gatavot.
Vista dārzeņu mērcē ar griķiem
Sastāvdaļas 500 g vistas filejas, 2 burkāni, paprika, cukini, pupiņu pākstis, tomāti, zaļumi dekorēšanai, vistas garšviela, 200 ml salda krējuma, sviests, glāze griķu, olīveļļa cepšanai.
Kā gatavot? Burkānus notīra un sarīvē. Papriku un tomātu blanšē, tad novelk mizu un sagriež. Cukini nomizo un sarīvē. Visu apcep eļļā un liek katliņā. Vistu sagriež strēmelēs, apviļā ar garšvielu, apcep un liek katliņā, pievieno saldo krējumu, ja vajadzīgs, arī nedaudz ūdens, garšvielas un sautē. Pupiņas apvāra un apcep. Griķus noskalo un liek verdošā ūdenī ar garšvielām (uz vienu glāzi griķu – divas glāzes ūdens), vāra 10 minūtes, tad uz 10 minūtēm apsedz ar dvieli. Beigās iemaisa sviesta piciņu.
***
Forele kažociņā (2 porcijas)
Sastāvdaļas 600 g svaigas foreles (gabals ar ādu), 2 mazi cukini, 2 burkāni, zivju garšviela un kartupeļu garšviela «Santa Maria», 150 g gargraudu rīsu, 300 ml dārzeņu buljona, pustējkarote sviesta.
Kā gatavot? Foreles gabalam nokasa zvīņas, pārgriež un noņem ādu. Stikla trauku ierīvē ar eļļu, liek foreles gabalus, ierīvētus ar zivju garšvielu, ar ādu uz leju. Smalki pārrīvē burkānus un pārkaisa ar plānām cukini šķēlītēm un kartupeļu garšvielu. Cep sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā.
Pasniedz ar irdeniem rīsiem, ko gatavo šādi: katliņā uzvāra buljonu, ieber rīsus, izmaisa, uzliek vāciņu un lēni vāra 10 minūtes. Katliņu noņem no uguns, pārklāj ar dvieli, lai 10 minūtes uzbriest. Beigās iemaisa pustējkaroti sviesta.
**
Jogurta krēms ar augļiem un ogām
Sastāvdaļas 300 ml ķiršu jogurta, 200 ml 35% saldā krējuma, cukurs, 2 paciņas (9 gramu) želatīna, mandeļu esence, 2 – 4 bumbieri, 2 – 4 persiki, pusglāze brūkleņu vai dzērveņu, melnā šokolāde, karambolas šķēlītes dekoram.
Kā gatavot? Pusi no krējuma sastindzina ar želatīnu, pievieno dažus pilienus esences, 2 ēdamkarotes cukura un saputo. Tad pievieno jogurtu, izmaisa un masu ievieto ledusskapī. Augļus sagriež mazos gabaliņos, sajauc ar ogām un arī ieliek ledusskapī. Augļus un krēmu liek kārtām, virsū uzber sarīvētu šokolādi. Grezno ar karambolas šķēlītēm. Desertu var gatavot arī, jogurta krēma vietā ņemot saldējumu.
***
Garneļu salāti
Sastāvdaļas Tomāti, gurķi, avokado, paipalu (vai vistu) olas, «Spilvas» mazkaloriju majonēze un jogurta mērce, zaļumi, citrons.
Kā gatavot? Paipalu olas liek aukstā ūdenī, lēni uzvāra un turpina vārīt 3 minūtes, tad atdzesē aukstā ūdenī, noloba un griež uz pusēm. Vistu olas vāra kā parasti. Garneles notīra un apcep olīveļļā. Nomizo un sagriež divus gurķus. Izdobj no mizas avokado mīkstumu un saberž. Sagriež daiviņās četrus tomātus un kopā ar zaļumiem un mērcēm pievieno olām un garnelēm. Iegūtos salātus pilda avokado mizā kā «laivā».
Piebilde. Paipalu olas ir garšīgas un sātīgas, tās nekad neizraisa alerģiju pat tiem, kam nav ieteicamas vistu olas. Paipalu olas un arī gaļa ir augstvērtīgs diētisks produkts, ko cilvēki novērtējuši jau senatnē. Paipalu olas īpaši ieteicams iekļaut bērnu un slimnieku ēdienkartē.
Paldies par sadarbību konkursa «Ēdīsim veselīgi!» dalībniecei Maijai Strodei!