Specdienesti pasu skandāla ēnā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Viens no pēdējo nedēļu aktuālākajiem notikumiem ir tā dēvētais pasu skandāls, kurā par aptuveni simts nelikumīgi izdotajām pasēm joprojām tiek meklēti vainīgie.

Lai gan sākotnēji galvenā uzmanība tika pievērsta Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP), «Neatkarīgās» rīcībā nonākusī informācija ļauj secināt, ka vājais posms sistēmā varētu būt pašmāju specdienesti, kuri var izsniegt Latvijas Republikas pilsoņu pases ar citu identitāti. Par piemēru var minēt faktu, ka Valsts ieņēmumu dienesta Ludzas rajona nodaļas vadītāja Vjačeslava Liscova slepkavības krimināllietas ietvaros ar Satversmes aizsardzības biroja ziņu un ģenerālprokurora atļauju pie jaunas pases tika šīs lietas liecinieks Konstatīns Ņikuļins — tagad jau Konstantīns Mihailovs, bijušais OMON kaujinieks, kuru Lietuvā tur aizdomās par Medininku robežpunkta darbinieku noslepkavošanu 1991. gada vasarā.

Visdīvainākais, ka pēc jaunās pases iegūšanas šis cilvēks no nepilsoņa ir pārtaisīts par Latvijas pilsoni. «Man ir aizdomas, ka arī specdienestos strādā tikai cilvēki — gan jau savulaik ir izlīdzēts arī kādam draugam vai paziņam,» piesardzīgi noteica Pilsonības un imigrācijas dienesta (PID, tagadējā PMLP) pirmais vadītājs Māris Pļavnieks. Viņš pieminēja PLMP vadītāja vietnieka Ilmāra Varslavāna mīklaino bojāeju — jāatgādina, ka 2007. gada 23. novembrī 45 gadus vecā vīrieša līķis tika atrasts Daugavā pie Lucavsalas, un eksperti pieļāva iespēju, ka vīrietis dzīvību zaudējis jau agrāk. «Varslavāns bija vecās gvardes pārstāvis — viņš pats nekad nebūtu beidzis dzīvi pašnāvībā, viņš bija normāls, optimistisks cilvēks, kurš nevarētu būt gājis bojā brīvas gribas dēļ,» saka M. Pļavnieks, liekot noprast, ka kādreizējā kolēģa traģiskais dzīves iznākums varētu būt saistīts arī ar pašreiz aktuālo skandālu.

PID kādreizējais priekšnieks «Neatkarīgajai» sacīja, ka pasu skandālam ir daudz dziļāka pagātne nekā sabiedrībā minētajam atskaites punktam par to, ka noziegumi notikuši pirms desmit gadiem.

«Aizsākumi ir attiecināmi uz pirmo Godmaņa premjera laiku, viņam tā kā būtu pienācis laiks par šīm lietām arī runāt. Tas viss vēl sākās, kad PSRS armijas virsnieki tika legalizēti Latvijā, tās jau nav tikai tās dažas personas, kas tagad tiek minētas,» par patieso nelikumīgi iegūto pasu īpašnieku skaitu izsakās M. Pļavnieks. Kādreizējais PID vadītājs atzīst, ka no vecās gvardes PMLP vairs neesot palicis neviens un par jaunajiem kadriem viņš nevarot runāt. «Kad iestāde tika izveidota, nācām jauni, bet patriotiski. Bija vairāki skandāli, kad no ietekmīgu politiķu puses tika izdarīts spiediens, lai ar jaunas pases palīdzību viņu biznesa partnerus dabūtu pāri robežai. Par pasu iegūšanu gan neko nevaru teikt — tas notika, vai nu apejot mani, vai citus darbiniekus,» teica M. Pļavnieks.

«Sākotnēji pases ņēma, lai [PSRS militārpersonām] nebūtu jābrauc uz tēvzemi, pēc tam sekoja manipulācijas ar vēlēšanām. Iespējams, tagad svarīgākie ir Šengenas labumi, taču, visticamāk, pases nav bijušas vajadzīgas politiski, bet — lai varētu veikt ekonomiskas manipulācijas. Bija arī tāds gadījums, kad 18 gadu veca Latgales priekšpilsētas dienesta darbiniece taisīja biznesu, mājās veicot izrakstus, ka konkrētās personas vectētiņš vai vecmāmiņa dzīvojuši Latvijā — tajā laikā arhīvi nebija sakārtoti. Šī darbiniece tika pieķerta un tiesāta,» atminas M. Pļavnieks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu