Ar blusām joki mazi! (24)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

«Ko trinies kā blusu dzelts,» kāds iesmej, bet tas var nebūt joks, tās patiešām var būt blusas, kas jums neliek miera. Par šo problēmu mēs nemēdzam skaļi runāt, jo, Dies’ pasarg, kāds vēl padomās, ka esam netīreļi un mūsu mitekļi ir nekārtīgi, tomēr to ignorēt nevaram, jo var iedzīvoties pamatīgās veselības problēmās.

Pat kārtīgākajos mitekļos var nākties saskarties ar šo problēmu, un nebūt nav jābūt suņa vai kaķa īpašniekam, kuri blusas visbiežāk ienes mūsu mājās. Pie blusām varat tikt, arī samīļojot kādu mazāk koptu dzīvnieku, var tās «noķert» sabiedriskajā transportā, slinkas sētnieces ilgi neuzkoptā kāpņutelpā, pa kuru savus suņus ved pastaigās kaimiņi, tās no bērnudārza vai smilšu kastes var atnest mūsu bērni... Turklāt rudens ir laiks, kad blusas sastop jo bieži: ir bijusi silta vasara un labvēlīgi apstākļi tām savairoties, stāsta veterinārārste Ieva Caune. Viņa piebilst: remontētos mitekļos, kur tiek regulāri uzturēta tīrība un uzkopts, blusas parasti tiek ienestas no lauka, un šādos dzīvokļos tām nav labvēlīgu apstākļu vairoties.

Foto: Publicitātes foto

Pazīsti blusu!

Blusas ir 1,5-5 mm mazi kukaiņi, kas ideāli pielāgojušies dzīvei uz dzīvnieka ādas, to ķermenis ir saplacināts, un tas ļauj vieglāk izspraukties cauri dzīvnieka vilnai. Blusai ir garas un spēcīgas pakaļkājas, atgrūzdamās ar tām, blusa veic lielus lēcienus. Blusas mute veidota, lai varētu pārkost ādu un sūkt asinis. Ar aci mēs redzam jau pieaugušas blusas, bet daudz vairāk ir blusu citās attīstības stadijās. Blusu attīstības cikls iedalās vairākās stadijās no olas līdz pieaugušai blusai. Blusa, sūcot asinis, barojas un 24-48 stundu laikā izdala olas, no kurām 20 dienu laikā attīstās un iekūņojas kāpuri, turklāt tie attīstās nevis uz dzīvnieka, bet gan apkārtējā vidē: dzīvnieka guļvietā, grīdas spraugās, netīrumos, smiltīs. Atkarībā no vides nosacījumiem blusai pie­au­guša stāvokļa sas­nieg­ša­nai var būt nepiecie­šams no divām nedēļām līdz astoņiem mēne­šiem.

Foto: Publicitātes foto

Maza, bet bīstama

Lielākā daļa dzīvnieku blusas «saķer» tieši apkārtējā vidē, nevis no citiem dzīvniekiem. Ir iesakņojies mīts, ka blusas apsēž tikai mūsu četrkājainos draugus – suņus un kaķus – un kož tikai tiem. Nav tādu specifisku kaķu vai suņu blusu: sunim var kost arī kaķu blusa un otrādi, turklāt tās labprāt barojas arī ar cilvēka asinīm. Šie parazīti ir īpaši bīstami, jo blusas ne tikai sūc asinis, bet arī var pārnēsāt dažādas infekcijas slimības, kas ir bīstamas ne tikai mūsu mīluļiem, bet arī cilvēkam. Blusa ir suņu lenteņa jeb tā saucamā «gurķu sēkliņu» lenteņa starpsaimnieks: suņi un kaķi, sevi laizot, norij blusas un tā iegūst lenteņus. Ar šo parazītu var inficēties arī cilvēks. Tāpēc ļoti svarīgi ir regulāri atblusot un attārpot (vismaz 2 reizes gadā) dzīvniekus, nedrīkst aizmirst arī higiēnu: regulāri mazgāt rokas, uzkopt telpas. Īpaši svarīgi personisko higiēnu ievērot maziem bērniem, kuri mēdz rāpot, apkampt un mīļot dzīvniekus.

Foto: Publicitātes foto

Cīņa, kura neatslābst

To, ka blusas cilvēkiem allaž bijušas līdzās un ar tām cīnījušies visdažādākajiem paņēmieniem, apliecina gan folklorizējušies teicieni, gan pat maģiskas darbības. Bet diez vai gribēsit gaidīt līdz Lieldienām, kā apgalvo ticējums: «Lielajā piektdienā jāizslauka istaba un mēsli jāaiznes uz krustceļa, tad mājā nav blusu.» Nav gan zināms, vai šie maģiskie rituāli palīdz... Tāpēc vislabāk izmantot mūsdienās pieejamos cīņas paņēmienus pret blusām: veterinārajās aptiekās ir pieejams plašs pretblusu līdzekļu klāsts.

Lai atbrīvo­tos no blusām, nepie­tiek tikai iznīci­nāt pie­au­gušās blusas. Iznīcinot blusas tikai dzīvnieku apmatojumā, stāvoklis uzlabojas uz neilgu laiku, jo dzīvnieks no apkārtējās vides blusas «saķer» atkārtoti. Tādēļ šajā cīņā ir vairāki posmi: dzīvnieka apstrāde ar insekticīdiem, mitekļa ģenerāltīrīšana un apstrāde, lai iznīcinātu blusu jaunās formas, un dzīvnieka guļvietas un apkārtnes apstrāde.

Vācu ražotājs Bayer Health Care pēc gadiem ilgas parazītu pētī­ša­nas ir spējis izstrādāt ļoti efektīvus pretblusu līdzekļus. Pirmajai cīņas fāzei noderēs, piemēram, preparāts ADVANTIX. Uzpilinot sunim uz skausta, tas ne tikai nogalina blusas, bet palīdz atbaidīt arī ērces, tā efektivitāte saglabājas veselu mēnesi, pat ja dzīvnieks tiek mazgāts un peldas. Ar ADVANTAGE pilieniem, kurus uzpilina uz skausta sunim vai kaķim, blusas tiek nogalinātas, un tā efektivitāte ir mēnesis. Noderīgas ir arī suņu un kaķu kakla siksnas (BOLFO), kuru matricās, kā stāsta veterinārārste Ieva Caune, atrodas aktīvā viela, kas ļauj cīnīties ar šo sērgu pat četrus mēnešus. Lai atbrīvotu mājokli no blusām, visupirms jāveic lielā tīrīšana: tīrām grīdas, paklājus un mēbeles. Rūpīgi jāiztīra grīdas spraugas, jāiztīra mājas mīluļu iecienītākās guļas vietas, mūsu pašu gultas - tas neļaus blusām attīstīties. Kad esat veikuši lielo tīrīšanu, telpas un četrkājaino draugu guļvietas apsmidzina ar Īrijas ražotāja Norbrook pretblusu aerosolu lietošanai telpās – PERMAGUARD, kas nekavējoties iznīcina blusas un citus kukaiņus. Kad aerosols izsmidzināts, par blusu attīstību teju gada garumā varēsit neuztraukties, bet modrību cīņā ar šo nevēlamo kukaini nevar zaudēt ne mirkli!

Vēl informācija mājas lapā

Vai zinājāt?

Blusas ir pas­tāvēju­šas jau pirms aptu­veni 100 mil­jo­niem gadu, to apliecina atrastie blusu pārak­meņo­jumi.

Blusa var aizlēkt 350 reižu lielāku attālumu par savu ķermeņa garumu jeb proporcionāli cilvēka augumam cilvēkam būtu jālec Zaķusalas TV torņa augstumā!

Blusas dzī­ves ilgums vidēji ir divi trīs mēneši. Taču blusas, kas nedzīvo uz mājdzīv­nieka, spēj netraucēti un neba­ro­jo­ties ar asi­nīm izturēt vairāk nekā 100 dienas.

Blusu mātīte spēj savas dzī­ves laikā izdēt 2000 oliņu. ASV piemērs: ja visiem 53 mil­jo­niem ASV suņu būtu 60 blusas, rezultāts būtu vairāk nekā seši tril­joni blusu oliņu. Ja tās tiktu salik­tas līdzās, tās apvītu zemes­lodi 76 reizes! Ir svarīgi iznīci­nāt blusas, pirms tās pas­pēj sadēt oliņas.

Blusu mātīte dienā patērē asiņu daudzumu, kas 15 reizes pārs­niedz tās ķermeņa masu.

Blusa var kost 400 reižu dienā. Tādējādi, ja mājdzīv­nie­kam ir tikai 10 blusas, tas var nozīmēt 4000 kodumu dienā.

Avots: www.parazitiem-ne.lv

Komentāri (24)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu