Ķīpsalā taps iespaidīga augstceltne — «Riverside Plaza»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Projekts «Riverside Plaza» tiks attīstīts Ķīpsalā, Balasta dambī 1. Ēkas augstums būs 24 stāvi virs zemes. Deviņos ēkas stāvos tiks izvietoti A klases biroji, savukārt pārējos 12 stāvos atradīsies dzīvokļi. Pirmos trīs «Riverside Plaza» stāvus paredzēts atvēlēt sabiedriskām funkcijām: restorāniem, kafejnīcām, fitnesa centram.

Projektā tiks arī labiekārtots Daugavas krasts un restaurēta vēsturiskā Rīgas Jahtkluba ēka. Plānots, ka projekta «Riverside Plaza» attīstībā tiks ieguldīti 50 miljoni eiro.

Kopējā jaunceļamā objekta platība būs 25 000 kvadrātmetru. Ceļot ēku, plānots uzbūvēt vairākas apzaļumotas terases. Pazemē plānots izbūvēt četrus stāvus, kuros tiks ierīkota autostāvvieta 383 automašīnām.

Ēku projektē vācu arhitekts Ginters Šallers (Günter Schaller). Tās projekts ir izstrādāts, ņemot vērā unikālo zemes gabala izvietojumu Daugavas krastā, iepretim Rīgas vēsturiskajam centram. Izstrādājot objekta arhitektonisko izskatu, autors vēlējās radīt dialogu starp mūsdienu arhitektūru un seno pilsētas apbūvi. Rezultātā ir radīts oriģināls, kvalitatīvs projekts, kas, par spīti augstumam, nerada gigantisma un smagnējības iespaidu. Objekts ir savdabīgs ne tikai Rīgas pilsētā, bet arī pasaulē.

««Internacionāla stila» debesskrāpju aglomerāti ar to grūti atšķiramām fasādēm patlaban tiek celti daudzās pasaules pilsētās, un Ķīpsalai vienmuļas augstceltnes būtu pavisam nepiemērotas. Šādas ēkas nespēj piešķirt īsto raksturu neatkārtojamai vietai šai īpašajā pilsētā — Rīgā, kam ir visi priekšnoteikumi, lai attīstītos par unikālu metropoli,» neierasto arhitektonisko risinājumu pamato Ginters Šallers.

Vairāku vērienīgu attīstības projektu realizācija Rīgā pašlaik ir atlikta ekonomiskās situācijas dēļ, tāpēc «Riverside Plaza» projekta attīstība būs viens no nozīmīgākajiem soļiem mūsdienu Rīgas izaugsmē. «Riverside Plaza» kļūs par jaunu Rīgas vizītkarti. Vieta, kur tiks uzcelta jaunā ēka, Rīgai ir stratēģiski nozīmīga, tā robežojas ar aizsargājamo Rīgas vēsturisko centru, un projekta attīstītāji ir veltījuši ļoti lielu uzmanību celtnes arhitektoniskajiem risinājumiem. Vācu arhitektu biroja piedāvātais projekts atbilst visaugstākajiem pasaules etaloniem un pat pārspēj Latvijas celtniecības normatīvu prasības.

Sākt celtniecības darbus paredzēts 2008. gadā.

«Riverside Plaza» ēkas projektu izstrādāja arhitekts Ginters Šallers. Līdz 2006. gadam viņš bija partneris arhitektu birojā «Benisch, Benisch & Partner». Kopš 2006. gada sākuma vada savu biroju «Schaller Architekten» Štutgartē un Cīrihē. Kā arī piedalās kopīgos «Benisch–Schaller» projektos. Patlaban G. Šallers strādā pie vairākiem projektiem Vācijā un Šveicē, piemēram, pie industriāla kompleksa transformācijas par dzīvojamo un izklaides kompleksu «GF Werk Schaffhausen» (Šveice), kā arī izstrādā citu sabiedrisko un privāto objektu risinājumus Latvijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu