Godmanis vienlaikus tiksies ar «Blackstone» un «TeliaSonera» pārstāvjiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Trešdien premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) vienlaikus tiksies ar ASV investīciju kompānijas «Blackstone Group» («Blackstone») un skandināvu koncerna «TeliaSonera» pārstāvjiem, lai runātu par sakaru operatora SIA «Lattelecom» privatizāciju.

Tikšanās paredzēta plkst.12, un tajā piedalīsies ekonomikas ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK) un satiksmes ministrs Ainārs Šlesers (LPP/LC).

Iepriekš Godmaņa un «Lattelecom» akcionāra «TeliaSonera» pārstāvju tikšanās laikā netika panākta vienošanās par sakaru operatora privatizācijas modeli.

«TeliaSonera» joprojām vēlas iegūt kontroli gan «Lattelecom», gan SIA «Latvijas Mobilais telefons» (LMT).

«TeliaSonera» mobilo sakaru struktūrvienības vadītājs Kenets Karlbergs apliecināja, ka «TeliaSonera» šajā darījumā ir gatava maksāt par 70 miljoniem latu vairāk, nekā paredzēja «Lattelecom» izpilddirektora Nila Melngaiļa un ASV investīciju kompānijas «Blackstone» piedāvājums, kas bija ap 440 miljoniem latu. Līdz ar to kopējais piedāvājums varētu sasniegt pusmiljardu latu.

Godmanis uzsvēra, ka valdība neatkāpjas no uzstādījuma, ka 51% «Lattelecom» daļu jāpārdod izsolē Eiropas Savienības kompānijai ar labu reputāciju un nevēlas abu telekomunikāciju operatoru nonākšanu viena īpašnieka rokās.

Kā ziņots, 21.janvārī Godmanis tikās ar Melngaili, lai pārrunātu uzņēmuma tālākās privatizācijas procesu. Tikšanās laikā panākta vienošanās turpināt sarunas par «Lattelecom» kapitāla daļu pārdošanu, piesaistot ASV investīciju kompāniju «Blackstone».

Paredzēts, ka otram «Lattelecom» akcionāram - «TeliaSonera» - tiks piedāvāts iegādāties valstij piederošās LMT kapitāla daļas. Līdz ar to «TeliaSonera» būs jāatsakās no tiesībām uz 49% «Lattelecom» daļu. Ja šīs kapitāldaļas iegūs «Lattelecom» vadība un «Blackstone», valdība neiebildīs.

«TeliaSonera» tam piederošo «Lattelecom» akciju pārdošana kādam konkrētam pircējam būs jāsaskaņo ar valdību, norādīja Godmanis.

Savukārt valstij būs tiesības tai piederošo 51% «Lattelecom» kapitāldaļu pārdot izsolē ar pretendentu atlasi un saskaņošanu ar otru īpašnieku.

Godmanis uzsvēra, ka, realizējot izsoli, noteikti tiks izvirzīti vairāki nosacījumi - nākamajam «Lattelecom» īpašniekiem jābūt no Eiropas Ekonomiskās zonas, ar labu reputāciju un pieredzi telekomunikāciju tirgū.

Netiek noliegta iespēja, ka šīs kapitāldaļas varēs iegādāties arī Melngailis un «Blackstone», tādējādi iegūstot kontroli pār visu uzņēmumu.

Kā vēl viens svarīgs nosacījums no valdības puses «Lattelecom» akciju pircējiem tiks izvirzīta biznesa plāna izstrāde, kas būs jāvērtē atzītiem auditoriem un jāskata valdības sēdē. Premjers uzvēra, ka valdībai būs jābūt pārliecībai, ka uzņēmums turpinās attīstīties.

Latvijas valstij pieder 51% «Lattelecom» kapitāldaļu, bet «TeliaSonera» īpašumā ir 49% uzņēmuma. Valstij pieder arī 28% LMT kapitāla daļu, «TeliaSonera» - 49% daļu, bet «Lattelecom» - 23% LMT daļu.

Melngailis piesaistījis «Blackstone», lai izpirktu «Lattelecom» no valsts un «TeliaSonera». Tomēr pagājušā gada 18.decembrī Aigara Kalvīša (TP) valdība nepagarināja 20.augustā starp Melngaili, Latvijas valsti un «TeliaSonera» noslēgto nodomu protokolu, kas paredzēja darījumu pabeigt līdz gada beigām un ieskaitīt naudu valsts budžetā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu