Gada inflācija janvārī — 15,8%

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Patēriņa cenas Latvijā janvārī, salīdzinot ar pagājušā gada janvāri, pieaugušas par 15,8%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes sniegtā informācija.

Cenas precēm pieaugušas par 15,1%, bet pakalpojumiem — par 17,5%. Janvārī, salīdzinot ar pagājušā gada decembri, patēriņa cenas pieauga par 2,8%.

Patēriņa cenu 12 mēnešu pieauguma temps turpināja palielināties. Visvairāk to ietekmēja tabakas izstrādājumu sadārdzināšanās: 12 mēnešu laikā — par 88,2%. Kopējais patēriņa cenu pieaugums, neietverot datus par tabakas izstrādājumu cenu kāpumu, šajā periodā veidoja 13,5%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām janvārī bija cenu kāpumam cigaretēm, degvielai, pārtikas precēm, kā arī cenu kritumam apģērbiem un apaviem.

Mainoties akcīzes nodokļa likmei, par 38,1% sadārdzinājās tabakas izstrādājumi, kas vidējo cenu līmeni paaugstināja par 1,2 procentpunktiem.

Par 5% dārgāka kļuva auto degviela. Benzīna cenas pieauga par 5,9%, savukārt dīzeļdegvielas — par 2,4%.

Janvārī turpināja pieaugt pārtikas preču cenas. Piena produktu cenas palielinājās vidēji par 6,1%, siera — par 4,1%, eļļas un tauku — par 9,0%, graudaugu izstrādājumu — par 5,6%, zivju un zivju izstrādājumu — par 2,8%. Sulas, gāzētie dzērieni un minerālūdens kļuva dārgāks vidēji par 2,9%.

Janvārī par 7,5% pieauga sauszemes transporta pakalpojumu cenas, īpaši braukšanas maksa pilsētas sabiedriskajā transportā. Par 11,3% dārgāki kļuva ambulatorie veselības pakalpojumi, īpaši zobārstniecības, ārstu speciālistu pakalpojumi bez ģimenes ārsta norīkojuma, kā arī ārstnieciskās procedūras.

Noslēdzoties vairākām akcijām, par 7,1% sadārdzinājās mobilo telekomunikāciju pakalpojumi. Cenas turpināja pieaugt ēdināšanas, autotransporta apkopes un remonta, kultūras un atpūtas, kā arī personiskās aprūpes iestāžu sniegtajiem pakalpojumiem.

Dārgāka kļuva dabasgāzes piegāde, preses izdevumi, medikamenti, mēbeles un ar mājokļa uzturēšanu saistītās preces un pakalpojumi.

Turpinoties sezonas izpārdošanām, apģērbu cenas pazeminājās vidēji par 7,1%, bet apavu — par 6,4%. Lētāki kļuva apģērbu piederumi, mājsaimniecības tekstilizstrādājumi, datortehnika, atpūtas un sporta piederumi, kā arī aviobiļetes.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu