Pret ērcēm ne tikai ar vakcīnām...

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jau kopš februāra vidus, divus mēnešus agrāk nekā ierasts, Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) speciālisti ir veikuši ārpus monitoringa izbraukumus, lai noskaidrotu cik aktīvas ērces ir silto laika apstākļu dēļ.

Monitoringa rezultāti Rīgas, Jelgavas, Tukuma, Madonas un Krāslavas rajonos liecina, ka šogad ērču aktivitāte ir sākusies neierasti agri un ērču aktivitāte šim gadalaikam bijusi salīdzinoši ļoti augsta.

Pirmais izbraukums ērču aktivitātes izpētei notika jau 13.februārī un tad tika savāktas 6 ērces, otrajā braucienā, kas notika 29.februārī, tika savāktas 26 ērces, trešajā braucienā, kas notika 7. martā, tika savāktas 8 ērces. Ērces tika savākta arī turpmākajos braucienos - 11.martā tika savākta jau 121 ērce, 17.martā, dienu pirms sniega uzsnigšanas, Latvijas austrumu daļā tika savāktas 56 ērces. Iegūtās ērces tiks izmeklētas un aprīlī būs zināms, cik no iegūtajām ērcēm ir inficētas ar ērču encefalītu.

Iedzīvotājiem, kuru ikdiena ir saistīta ar uzturēšanos vietās, kur sastopamas ērces, SVA atgādina, ka vakcinācija ir efektīvākais veids aizsardzībai, tomēr šī brīža situācijā, kad vakcīnu ražotāji un piegādātāji nespēj piegādāt vakcīnas pietiekamā daudzumā un veidojas īslaicīgs vakcīnu trūkums, aicina pareizi pielāgot apģērbu uzturoties  ērču teritorijā, tādējādi pasargājot sevi ne tikai no ērču encefalīta, bet arī no Laimas slimības un citām infekcijas slimībām, ko pārnēsā ērces.

Dodoties mežā, krūmainās vietās un nekoptās pļavās, jāatceras, ka ērces visbiežāk nokļūst uz cilvēku apaviem vai apģērba potīšu vai ceļgalu augstumā un pēc tam lēnām pārvietojas uz augšu. Jāatceras, ka ērces nekrīt no kokiem.
Lai nepieļautu ērces piesūkšanos, pirms došanās mežā apģērbs jāpielāgo tā, lai ērce nevarētu zem tā pakļūt: bikšu gali jāieliek zeķēs, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, blūze vai krekls jāieliek biksēs. Lai ērces būtu iespējams pamanīt un laikus notraukt no apģērba, uzturoties dabā, vēlams valkāt apģērbu gaišā krāsā. Kleitas un svārki nav piemērots apģērbs pastaigai vietās, kur sastopamas ērces.

Pastaigas laikā ik pa brīdim jāapskata apģērbs, īpaši kājas, lai savlaicīgi atklātu un notrauktu pa apģērbu rāpojošas ērces. Pēc pastaigas uzmanīgi pārliecinieties, vai uz ķermeņa nav ērces, izsukājiet matus, nomazgājieties.

Kā papildus drošības pasākumu var lietot arī ērču atbaidīšanai domātos līdzekļus, apsmidzinot ar tiem apģērbu, tomēr tie nepasargās, ja apģērbs nebūs pareizi pielāgots un ērce varēs nokļūt zem apģērba.

SVA speciālisti atgādina, ka ērces mājās var ienest arī ar mežā noplūktām puķēm vai zariem.

Ja ērce tomēr piesūkusies, nepieciešams to izņemt pēc iespējas ātrāk. Ērču encefalīta vīrusus inficēta ērce var ievadīt koduma vietā uzreiz pēc piesūkšanās, bet risks inficēties ar citiem ērču pārnesto infekcijas slimību izraisītājiem ir augstāks, ja ērce ir ilgāk piesūkusies. Ērci jānoņem, nesaspiežot tās ķermeni, lai koduma brūcē neiekļūtu inficētas ērces iekšējais saturs.  Pirms ērces izvilkšanas dezinficē vietu, kur tā piesūkusies. Ērces izvilkšanai izmanto smailu pinceti, ar ko satver ērces snuķīti pēc iespējas tuvāk ādai un lēni velk uz āru. (Ja nav pieejama pincete, ap ērces snuķīti apsien stipru diegu un, velkot aiz diega galiem, izņem ērci). Pēc ērces izņemšanas koduma brūci dezinficē un rokas nomazgā ar ūdeni un ziepēm.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu