Šodienas redaktors:
Marina Latiševa
Iesūti ziņu!

TOP 9 reibinošo ievārījumu receptes (4)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto
Foto: Flickr

Ievārījumu laiks vēl rit pilnā sparā, tāpēc fantazē un eksperimentē! Noteikti katrā sezonā saimniecei vajag izmēģināt kaut vienu jaunu recepti. Lūk, pāris ideju ievārījumiem, kuru garšu šoreiz papildina alkohols.

Ķirši ar Amaretto:

  • 1,5 kg atkaulotu skābo ķiršu,
  • 120 ml Amaretto,
  • 1 kg cukura,
  • 3 tējk. želatīna.

Atkaulotus ķiršus aplej ar Amaretto un atstāj uz nakti. Tad liek uz mazas uguns vārīties 20 minūtes. Pa to laiku uzbriedina želatīnu un izkausē ūdens peldē. Pievieno želatīnu ķiršiem, samaisa un karstu salej burciņās.

Šokolādes ķirši:

  • 1,7 kg skābo ķiršu,
  • 1,7 kg cukura,
  • ½ citrona sula,
  • 100 g melnās šokolādes,
  • 3 ēd.k. brendija.

Ķiršus atkaulo, sablendē un liek uz uguns karsēties, pievieno cukuru. Vārīšanās gaitā noputo. Kad cukurs izkusis, vāra vēl 5 minūtes. Pievieno rīvētu melno šokolādi un citrona sulu. Pielej brendiju, samaisa un karstu lej burciņās.

Kafijas ķirši:

  • 1 kg saldo ķiršu,
  • 500 g ievārījuma cukura,
  • 3 g citronskābes,
  • 3 ēd.k. kakao pulvera,
  • 4 ēd.k. šķīstošās kafijas,
  • 50 ml ķiršu vai mandeļu liķiera.

Atkaulotus ķiršus saber katlā, pievieno pārējās sastāvdaļas, izņemot liķieri. Liek karsēties. Kad tikko uzsilis, sablendē un izmaisa, liek atkal vārīties pāris minūtes. Tad pievieno liķieri un izmaisa. Karstu lej tīrās burkās, aizvāko un patur 15 minūtes ar vāciņu uz leju.

Chair
Chair Foto: Flickr

Avenes ar mandelēm:

  • 1 kg aveņu,
  • 800 g cukura,
  • 50 g Amaretto liķiera,
  • 50 g mandeļu skaidiņu.

Avenes ar cukuru katliņā vāra, kamēr cukurs izkūst, tad vāra vēl 5 minūtes. Pēc tam iemaisa masā mandeļu skaidas un liķieri. Karstu salej izkarsētās burkās un aizvāko.

Ķirši konjakā:

  • Uz 500 ml burciņu vajadzīgs: 250 g ķiršu ar visiem kauliņiem un kātiņiem,
  • 250 g brendija vai konjaka,
  • 67 ēd.k.cukura,
  • 12 ēd.k.ūdens.

Ogas noskalo un apžāvē. Saliek tīrā burciņā. Gatavo uzlējumu traukā ieber cukuru un uzlej ūdeni, liek uz uguns un maisot karsē, līdz cukurs izkusis. Pievieno konjaku vai brendiju. Uzlej uz ogām un burciņu aizvāko. Liek vēsā tumšā vietā nostāvēties 2 nedēļas. Ogas labi noder desertu rotāšanai.

Avenes ar konjaku

  • 1 kg aveņu,
  • 800 g cukura,
  • 5 g vaniļas cukura,
  • 50 ml konjaka vai brendija.

Avenes sablendē ar cukuru. Karsē uz uguns, līdz cukurs izkusis, tad pievieno brendiju vai konjaku un vaniļas cukuru un vāra 5-10 minūtes. Noputo, karstu lej burciņās.

Plūmju ievārījums ar mandelēm:

  • 1 kg plūmju,
  • 1 kg ievārījuma cukura,
  • 50 g blanšētu mandeļu,
  • 50 ml plūmju brendija vai liķiera.

Plūmes noskalo, atkaulo un sagriež. Plūmes un ievārījuma cukuru, pastāvīgi maisot, vāra 5 minūtes. Pievieno mandeles un plūmju brendiju vai liķieri, apmaisa. Noņem putas, ja nepieciešams. Pilda siltās, sterilizētās burkās. Burkas piepilda pilnas un aizvāko ar siltiem, sterilizētiem vāciņiem. Uzglabā tumšā, vēsā vietā.

Ābolu želeja ar ābolu brendiju:

  • 1 kg skābu ābolu,
  • 500 ml ūdens,
  • 2 kanēļa nūjiņas,
  • 2 zvaigžņu anīsi,
  • 1 ēdamk. vaniļas cukura ar dabisko vaniļu,
  • 100 ml želejas cukura uz 100 ml šķidruma,
  • 50 ml kalvadosa vai cita ābolu brendija.

Ābolus nomazgā, notīra un sagriež gabaliņos. Pievieno ūdeni, kanēļa nūjiņas un zvaigžņu anīsu. Vāra uz lēnas uguns 20 minūtes. Masu 15 minūtes atstāj caurdurī notecināties. Nomēra notecinātā šķidruma tilpumu un ielej tīrā katlā. Pievieno vaniļas cukuru un želejas cukuru pēc proporcijas – 100 ml želejas cukura uz 100 ml šķidruma. Uzvāra līdz vārīšanās temperatūrai un vāra 30 sekundes. Pievieno ābolu brendiju. Noņem putas, ja nepieciešams. Pilda siltās, sterilizētās burkās. Burkas piepilda pilnas un aizvāko ar siltiem, sterilizētiem vāciņiem. Uzglabā tumšā, vēsā vietā.

whitneybee
whitneybee Foto: Flickr

Ķirbju ievārījums ar viskiju:

  • 200 g žāvētu aprikožu,
  • 1 kg ķirbja mīkstuma,
  • 300 ml apelsīnu sulas,
  • 1 kg ievārījuma cukura,
  • 2 ēd. kar. vaniļas cukura ar dabisko vaniļu,
  • 50 ml viskija.

Aprikozes uz nakti iemērc ūdenī. Izmirkušās aprikozes sagriež mazos gabaliņos. Ķirbi sarīvē uz rupjās rīves. Aprikozes, ķirbja masu un apelsīnu sulu liek katliņā, nosedz ar vāku un vāra uz lēnas uguns 20 minūtes. Pieber Ievārījuma cukuru un vāra vēl 3 minūtes. Noņem no uguns, iemaisa vaniļas cukuru un viskiju. Nosmeļ putas. Lej karstās, tīrās burkās un aizvāko. Uzglabā vēsā vietā.

Komentāri (4)
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu