Boldāns atgriezies Saeimā un atguvis kabinetu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Cietumsodu izcietušais Saeimas deputāts Juris Boldāns pēc atbrīvošanas no apcietinājuma sācis apmeklēt Saeimu un atguvis iespēju uzturēties kabinetā, kas viņam bija pirms nonākšanas cietumā, aģentūrai LETA apstiprināja Saeimas kancelejas direktora vietnieks saimnieciskajos jautājumos Valdis Ziemelis.

Boldāna kabinets pēc viņa nonākšanas apcietinājumā bija nodots divu citu ārpusfrakciju deputātu — Arta Pabrika un Aigara Štokenberga — rīcībā, taču šonedēļ viņiem kabinets jāatbrīvo un jānodod iepriekšējam saimniekam.

Ziemelis informēja, ka Pabrikam un Štokenbergam tiks atrastas citas darba telpas.

Ziemelim nebija sīkāku komentāru, ko Boldāns dara kabinetā un kāpēc viņam tas vajadzīgs, taču, tā kā nav stājies spēkā notiesājošs spriedums, Boldāns nav zaudējis deputāta mandātu, lai arī viņam liegta iespēja piedalīties parlamenta un Saeimas komisiju sēdēs.

Kā ziņots, Boldāns no Matīsa cietuma tika atbrīvots 9. aprīlī.

Saskaņā ar Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu tiesu palātas 13. marta spriedumu 9. aprīlī Boldānam beidzās brīvības atņemšanas soda izciešanas termiņš par 9. Saeimas vēlēšanu rezultātu viltošanu.

Deputāts noliedz savu vainu viņam inkriminētajos noziegumos saistībā ar 9. Saeimas vēlēšanu rezultātu viltošanu.

Kā ziņots, pamatojoties uz Latgales apgabaltiesas spriedumu, Boldāns tika apcietināts pērn 9. oktobrī. Tiesa viņam par 9. Saeimas vēlēšanu rezultātu viltošanu Balvu rajona Kubulu pagastā piemēroja reālu brīvības atņemšanu uz astoņiem mēnešiem, taču šis spriedums tika pārsūdzēts apelācijas kārtībā. Vēlāk AT Krimināllietu tiesu palāta 13. martā deputāta brīvības atņemšanas sodu samazināja līdz pusgadam.

Kā pēc AT Krimināllietu tiesu palātas sprieduma pasludināšanas aģentūrai LETA atzina prokurors Andrejs Andrejevs, visticamāk, kasācijas protests šajā lietā netikšot iesniegts. Teorētiski iespējams, ka pēc iepazīšanās ar pilnu sprieduma tekstu kasācijas sūdzību tiesā iesniegs pats Boldāns vai viņa advokāte Valentīna Oļhova.

Kā ziņots, apelācijas instances tiesa Boldānam atstāja spēkā arī iepriekš Latgales apgabaltiesas piemēroto aizliegumu divus gadus kandidēt Saeimas, Eiropas Parlamenta, pilsētas domes, novada domes un pagasta padomes vēlēšanās. Arī šis aizliegums stāsies spēkā tikai pēc kasācijas sūdzības vai kasācijas protesta iesniegšanai paredzētā termiņa beigām, ja apelācijas instances tiesas spriedums netiks pārsūdzēts.

Ja Boldāns par Saeimas vēlēšanu rezultātu viltošanu tiks tiesāts arī kasācijas kārtībā AT Senāta Krimināllietu departamentā, tad viņam piemērotajām soda sankcijām juridiskais spēks iestāsies tikai ar trešās tiesu instances nolēmuma spēkā stāšanās brīdi. Šis nolēmums vairs nebūs pārsūdzams.

Kā ziņots, lai arī Boldāns kopš 2007. gada 9. oktobra ir atradies cietumā, deputāts par darbu parlamentā pērn saņēmis kopumā 8441 lata algu un kompensācijas, aģentūra LETA uzzināja, iepazīstoties ar viņa Valsts ieņēmumu dienestā iesniegto amatpersonas deklarāciju par 2007. gadu.

Boldānam sodu tiesa piemēroja pēc Krimināllikuma (KL) 20. panta 2. un 3. daļas — par nozieguma organizēšanu un uzkūdīšanu izdarīt noziegumu, kā arī par 92. pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu — vēlēšanu dokumentu viltošanu, nepareizu balsu skaitīšanu un aizklātas balsošanas pārkāpšanu. Aizliegums kandidēt vēlēšanās viņam piemērots pēc KL 44. panta.

Kā ziņots, tieši pateicoties vēlēšanu biļetenu viltošanai, tajos ievelkot pozitīvas atzīmes iepretim Boldāna vārdam, viņš tika ievēlēts Saeimā no apvienības «Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK saraksta. Ņemot vērā apsūdzības, Boldāns partijas rindas ir pametis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu