Inflācija Latvijā — 1996. gada līmenī

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: R. Oliņš/«Apollo»

Gada inflācija Latvijā sasniegusi 17,5%, kas ir augstākais līmenis kopš 1996. gada augusta, kad inflācija bija tikpat liela, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Vidējais patēriņa cenu līmenis 2008. gada aprīlī, salīdzinot ar martu, palielinājās par 1,5%. Precēm cenas pieauga par 1,9%, bet pakalpojumiem — par 0,7%. 2007. gada aprīlī, salīdzinot ar 2007. gada martu, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 0,9%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām aprīlī bija cenu kāpumam elektroenerģijai par 39,2%.

Turpināja sadārdzināties atsevišķi pārtikas produkti, īpaši maize (+5,2%), gaļa un gaļas izstrādājumi (+1,7%), kā arī augļi (+1,1%), saldumi un medus (+0,8%). Par 1,8% pieauga alkoholisko dzērienu cenas, īpaši vīniem un stiprajiem dzērieniem. Sezonālu faktoru ietekmē cenas pieauga dārzeņiem (+6,2%).

Dārgāka kļuva ūdens piegāde un citi ar mājokli saistītie pakalpojumi (+4,2%), kā arī siltumenerģija (+2,6%).

Tirdzniecībā turpinot nonākt jaunās sezonas precēm, apavu cenas palielinājās par 2,0%, bet apģērbu — par 1,1%. Dārgāka kļuva dīzeļdegviela, medikamenti, īslaicīgas lietošanas mājsaimniecības preces (piemēram, dažādi mazgāšanas līdzekļi, papīra izstrādājumi, tīrīšanas priekšmeti) mājdzīvnieku barība un grāmatas.

Aprīlī sadārdzinājās ēdināšanas, viesnīcu, personīgās aprūpes iestāžu, ambulatorie, kultūras un tūrisma pakalpojumi. Dārgāka kļuva personisko transporta līdzekļu ekspluatācija un pasažieru sauszemes transporta pārvadājumi.

Akciju dēļ lētāks kļuva piens un piena produkti (–0,3%), siers (–2,2%), olas (–2,1%), cukurs (–1,8%), sulas un atspirdzinošie dzērieni (–1,7%). Cenas samazinājās TV, audio, video, foto un datu apstrādes iekārtām, kā arī tālruņu aparātiem. Lētāki kļuva ziedi, aviobiļetes, darbarīki mājai un dārzam.

Šā gada aprīlī, salīdzinot ar iepriekšējā gada aprīli, patēriņa cenas pieauga par 17,5%, tai skaitā precēm — par 17,6%, bet pakalpojumiem — par 17,3%.

Patēriņa cenu 12 mēnešu pieauguma temps aprīlī, salīdzinot ar martu, turpināja palielināties. Par 0,7 procentpunktiem vidējo cenu līmeni paaugstināja elektroenerģijas cenu kāpums. Straujāk nekā pērn pieauga gaļas un gaļas izstrādājumu, maizes, alkoholisko dzērienu, ūdens piegādes un citu ar mājokli saistīto pakalpojumu, kā arī siltumenerģijas cenas.

12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 13,0%.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu