Zuši Alauksta ezerā nav gājuši bojā ķīmiskā piesārņojuma dēļ

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Augusta sākumā vairāku simtu zušu bojāeju nav radījis ķīmiskais piesārņojums, tomēr īstais zušu bojāejas cēlonis pagaidām nav zināms, pastāstīja institūta "Bior" Pārtikas un vides izmeklējumu laboratorijas vadītājs Vadims Bartkevičs.

Viņš norādīja, ka īstais zušu bojāejas cēlonis nav zināms, jo par paraugiem no Alauksta tika izmantoti dzīvi zuši – laikā, kad "Bior" pārstāvji bija ieradušies vākt paraugus, tiem nebija pieejami bojāgājušie zuši, kas būtu nepieciešami, lai noskaidrotu precīzākus nāves cēloņus.

Tomēr Bartkevičs paskaidroja, ka, izpētot dzīvos zušus, tika secināts, ka zivju bojāejā nav vainojams ķīmiskais piesārņojums.

"Ja Alauksta ezerā turpināsies zušu bojāeja, būs nepieciešams par paraugiem iegūt jau bojāgājušās zivis, lai varētu noteikt zušu bojāejas īsto iemeslu," sacīja Bartkevičs.

"Bior" pārstāvis atzina, ka, izpētot dzīvos zušus no Alauksta, secināts, ka zuši ezerā cieš no šai zivju sugai raksturīgiem parazītiem, tomēr invāzijas forma ir viegla vai vidēja, līdz ar to iespējamība, ka daļa no ezera zušiem gājuši bojā no parazītiem, ir niecīga.

Tomēr, ja invāzijas forma ir smaga, šie parazīti varētu izraisīt zivju bojāeju ezerā, taču tas precīzi nav zināms, jo "Bior" darbiniekiem nebija iespējas iegūt bojāgājušo zivju paraugus.

Tāpat paņemtajos paraugos konstatētas zivīm kaitīgas baktērijas aeromonas, tomēr arī tās vienas pašas nevarētu izraisīt zivju bojāeju.

Jau vēstīts, ka Alaukstā gājuši bojā vairāki simti zušu. Pēdējās nedēļas laikā zušu bojāeja samazinājusies.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu