No putna lidojuma — Rīgas penthausi

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.varianti.lv

Kad augstceltnes pasaulē tikai sāka nākt modē, priekšrocības, ko sniedza dzīvošana šādu ēku augstākajos stāvos, pirmie novērtēja radošo profesiju pārstāvji. Tieši šeit, izbaudot panorāmu un esot vienatnē, viņi smēlās iedvesmu. Patlaban Latvijā izbaudīt to sajūsmu, ko sniedz pie tavām kājām gulošā pilsēta, var tikai Rīgā. Tiesa, penthausi ir gabalprece un ir pieejami tikai turīgiem uzņēmējiem. Un citādi tas nemaz nevar būt!

Penthausa definīciju ir visai daudz. Latvijā daži attīstītāji ar šo skaļo nosaukumu apvelta greznus dzīvokļus piecu un sešu stāvu māju augšējos stāvos. Taču pasaulē klasiskajā izpratnē penthauss ir vai nu savrupmāja uz debesskrāpja jumta, vai arī atsevišķs dzīvoklis augstceltnes augšējā stāvā. Tā neatņemama sastāvdaļa ir panorāmas ainava. Turklāt penthausi ir ļoti dārgi dzīvokļi.

Tikai pieci no Latvijā jau uzceltajiem vai pašlaik būvējamiem projektiem, pēc kataloga «m2» speciālistu domām, var lepoties ar apartamentiem, kas pēc saviem kvalitātes rādītājiem ir tuvu penthausa definīcijai. Tie ir projekti «Astra Lux», «Skanstes virsotnes», «Panorama Plaza», «Solaris» un «Da Vinci». Taču tirdzniecība ir noritējusi un norit tikai pirmajos četros no minētajiem. Lūk, par šajos projektos esošo piedāvājumu mēs šodien stāstīsim.

«Solaris» (Imanta, Rīga). Kompleksā ietilpst divas 24 stāvu ēkas, kas nodotas ekspluatācijā 2006. gadā. Pašlaik pārdošanai ir izlikts augšstāva dzīvoklis vienā no ēkām. Tā platība ir 145 kvadrātmetri. Dzīvoklī ir divas zonas — vecāku un bērnu zona, kuras atdala holls. Ir divas greznas vannas istabas ar džakuzi un dušas kabīni, 70 kvadrātmetrus plaša viesistaba, kas apvienota ar virtuvi. Turklāt 100 kvadrātmetri ir virs dzīvokļa izvietotā terase, uz kuru no holla var nokļūt pa vītņu kāpnēm.

Penthausa interjers ir vairāku dizaineru, ieskaitot gaismas dizaineru, autoru darbs. «Tas ir vienīgais penthauss Rīgā, kura viesistabas logi ir pavērsti uz trim debespusēm,» stāsta šo apartamentu īpašnieks Jurijs Kuzminskis. Starp citu, viņa nekustamo īpašumu portfelī ir arī vairāki dzīvokļi citu Rīgas augstceltņu augšējos stāvos. Pēc Kuzminska vārdiem, «Solaris» penthausa cena ir 750 000 eiro jeb 5170 eiro/kv.m. Šajā cenā iekļautas visas pēc individuāla pasūtījuma izgatavotās mēbeles, AEG sadzīves tehnika, «Pioneer» mājas kinoteātris un vieta pazemes garāžā. Izeja no lifta 24. stāvā ved tikai uz vienu dzīvokli — mūsu aprakstīto penthausu.

«Skanstes virsotnes» (Centrs, Rīga). Projektā ietilpst četras 24 stāvu augstceltnes. Pašlaik tiek celta trešā, bet tirgoti tiek tikai pirmo divu ēku dzīvokļi. Katrā ēkā ir divi divstāvu dzīvokļi, kas aizņem 23. un 24. stāvu. To platība ir 135 kvadrātmetri plus 80 kvadrātmetrus liela terase. Viens no dzīvokļiem jau ir pārdots par 750 000 eiro. No atlikušajiem piedāvājumiem visdārgākais ir par 800  000 eiro. Pārrēķinot uz platības mērvienību, iznāk 5925 eiro/kv.m. Šis dzīvoklis atrodas tajā kompleksa ēkā, kura ir vistuvāk Vecrīgai un no kuras paveras plaša panorāmas ainava. Šī augstceltne ekspluatācijā tiks nodota 2008. gada beigās vai 2009. gada sākumā.

Apartamenti otrajā augstceltnē, kura pirmos iemītniekus uzņems 2009. gadā un no kuras logiem skatāmo panorāmu nedaudz ierobežo blakus esošā ēka, ir lētāki — 570 000 eiro. Pēc kompānijas «Merks», kas ir gan projekta attīstītāja, gan pārdevēja, pārstāvju vārdiem, visi dzīvokļi mājā tiek piedāvāti ar pilnu apdari. Penthausa interjera apdarei izmantotie materiāli, protams, būs augstākas kvalitātes nekā pārējiem dzīvokļiem. 

«Astra Lux» (Purvciems, Rīga). Šo projektu Latvijas celtnieku asociācija atzina par 2007. gada labāko jaunceltni. Lai gan projekts izskatās kā viens vesels, tas patiesībā sastāv no divām 22 un 24 stāvus augstām daļām. Atsevišķa izeja no lifta ir tikai vienam penthausam 24. stāvā, kura platība (kopā ar terasi) ir 320 kvadrātmetru. 22. stāvā esošā penthausa priekšrocība ir tā, ka no tā logiem paveras skats uz Rīgas centru. Kompānija «PBLC Nekustamie īpašumi» pastāstīja «m2», ka abi augšējo stāvu dzīvokļi tiek piedāvāti par 3800 eiro/kv.m. Cena — ar pilnu apdari. Pašlaik penthausu sienas ir kailas — tās gaida savu pircēju, kura gaumei un vēlmēm tad arī tiks pieskaņota iekšējā apdare.

«Panorama Plaza» (Pleskodāle, Rīga). Pieteiktas ir četras: divas 25 stāvu un divas 30 stāvu augstceltnes. Uzceltas ir divas: viena 25 un viena 30 stāvu augstceltne — tās, kas tuvāk Rīgas centram. Trešā augstceltne ir iesaldēta 16. stāva līmenī. Projekta attīstītāji — kompānijas «Latmes Building» pārstāvji — apgalvoja «m2», ka neviens no projekta penthausu īpašniekiem savu nekustamo īpašumu pašlaik nepārdod. Augšējo stāvu dzīvokļi tika rezervēti par 4700 eiro/kv.m — ar pilnu apdari. Ja var ticēt speciālistiem, ar kuriem par šā raksta tēmu sarunājās «m2», projektā «Panorama Plaza» gaiteņu apdare ir greznāka un arī lifti ir interesantāki. Savukārt, runājot par telpu plānojumu, augstāks vērtējums tika dots projektam «Solaris».

«Da Vinci» (Ķīpsala, Rīga). Šis biroju un dzīvojamais projekts, kurā dzīvokļiem tiks atdota 27 stāvu ēka, pašlaik ir tikai sākuma stadijā — ir pabeigti nulles cikla darbi. Nesen nomainījās būvējamā kompleksa īpašnieks. Saskaņā ar «m2» rīcībā esošajām ziņām par kompleksa jauno īpašnieku ir kļuvusi kompānija «BMGS». Vai ēkas pēdējā stāvā būs penthausi un kāda varētu būt to cena, mums tā arī neizdevās uzzināt. Taču var droši apgalvot, ka to cenai jābūt augstākai nekā citiem Latvijas galvaspilsētas penthausiem. Galvenais tā iemesls ir atrašanās vieta — projekts tiek celts tieši pretī Vecrīgai Daugavas otrā krastā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu