Ēlertei vienmēr būšot nozīmīga vieta Latvijas mediju vēsturē

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sarmīte Ēlerte ir izveidojusi, attīstījusi un piemērojusi mūsdienu dažādajām tendencēm pašu profesionālāko mediju Latvijā un viņai vienmēr būs nozīmīga vieta Latvijas mediju vēsturē, uzskata Rīgas Stradiņa universitātes Žurnālistikas programmas vadītāja Anda Rožukalne.

«Ēlerte ir izveidojusi profesionālāko mediju Latvijā, no kura visi ir mācījušies un kuru mēģinājuši atdarināt. Vērtības, profesionālie kritēriji un izpratne par to, kāda loma ir avīzei un ne tikai avīzei, ir tas, ko Ēlerte Latvijā ir mēģinājusi gan veidot, gan attīstīt,» sacīja Rožukalne.

Eksperte atzina, ka pēc Ēlertes aiziešanas no laikraksta «Diena» galvenās redaktores amata ir grūti prognozēt, kā laikraksts mainīsies, taču ir skaidrs, ka tas mainīsies, jo redaktora personība vienmēr ir medija seja.

«Šai ziņā - ka avīžu redaktori nosaka ideoloģiju, politiku un vērtības - nekas nav mainījies. Es nedomāju, ka laikrakstam mainīsies pamatvērtības un mūsdienīgi profesionāla žurnālistika un principiāls skatījums uz daudziem jautājumiem, bet es pieļauju, ka niansēs dažādi akcenti var mainīties. Šobrīd ir grūti paredzēt, kas mainīsies, jo Nellija Ločmele vēl sevi nav parādījusi,» sacīja Rožukalne.

«No vienas puses, Ločmelei ir diezgan viegli, jo pats pamats ir ārkārtīgi stabils un grūtais pārmaiņu process, kas bija, izveidojot multimediālo mediju, ir novadīts un acīmredzot ir kaut kāds plāns, kā to attīstīt. Ločmele ir uzņēmusies lielu administratīvu vadību, kam noteikti ir kaut kāds stratēģisks mērķis, taču jebkurā gadījumā tas, kurš ir vairākiem uzņēmumiem galvenais redaktors, arī ietekmē darbu,» atzina eksperte.

Biznesa augstskolas «Turība» asociētais profesors Ainārs Dimants aģentūrai LETA atzina, ka Ēlertes novērtējums Latvijas žurnālistikas attīstībā ir pozitīvs.

«Laikraksta «Diena» un Ēlertes kā savulaik galvenā redaktora vietnieces nopelns pēc neatkarības atjaunošanas ir ļoti liels, jo laikraksts bija pirmais nacionālā mēroga dienas laikraksts, kas ieviesa Rietumu žurnālistikas principu par to, ka ziņā ir jāatdala ziņas no tiešā veidā izteikta žurnālista vai redakcijas viedokļa. Šajā ziņā «Diena» ir bijusi paraugs visiem citiem Latvijas laikrakstiem un medijiem ziņu veidošanā,» sacīja Dimants.

«Šobrīd «Diena» ir izveidojusies par vadošo mediju, kuru lasa arī citi mediju veidotāji. Tas ir medijs, kas lielā mērā nosaka Latvijas mediju tematisko dienas kārtību. Un šeit ir arī liels Ēlertes nopelns kā galvenajai redaktorei, jo redakcija vienmēr ir hierarhiska, it sevišķi Latvijā,» atzina Dimants.

«Viens no būtiskākajiem jautājumiem, uz kuru ir jāatbild «Dienai», kāpēc tomēr ir pārdotās tirāžas kritums un lasītāju skaita samazinājums. Vai to ietekmē vispārīgās tendences mediju tirgū vai arī cēloņi meklējami profesionālajā žurnālistikas kultūrā un profesionālo standartu ievērošanā? Jautājums lielā mērā ir arī par politisko angažētību. Analizējot dažādus periodus laikraksta «Diena» darbībā, nevar apiet arī faktu, ka laikraksts «Diena» kā neatkarīgs laikraksts valsts sagrābšanu Latvijā ieraudzīja tikai pēc tam, kad to konstatēja Pasaules Banka,» sacīja eksperts.

«Dažādos laika periodos redzējums par to, cik «Diena» ir īstenojusi patstāvīgu sociālo funkciju, ir atšķirīgs. Iespējams, kādā laika periodā laikraksts ir pārāk identificējies ar noteiktu politisko spēku, kas arī, iespējams, ir ietekmējis pārdoto tirāžu un lasītāju skaitu,» atzina Dimants.

Eksperts atzina, ka turpmāk «Dienai» būtu jādomā par to, kā drukātam laikrakstam veidot pievienoto vērtību, par ko lasītājs būtu gatavs maksāt. Pēc viņa teiktā, laikraksta veidotājiem būtu jāizvērtē lietas, kas avīzei ir vairāk nekā internetā vai televīzijā un par ko publika būtu gatava maksāt.

«Lai atbildētu uz jautājumu, kas notiks ar nacionāla mēroga laikrakstu «Diena», ir jārod atbilde uz to, kas ir gatavs maksāt par laikrakstu un par kāda veida informāciju lasītājs ir gatavs maksāt,» atzina Dimants, minot, ka jaunajam laikraksta galvenajam redaktoram nebūs vieglas dienas.

Jau ziņots, ka Ēlerte nolēmusi atstāt laikraksta «Diena» galvenās redaktores amatu, kuru ieņēma kopš 1992.gada.

Lai izveidotu spēcīgāko multimediālo izdevniecību Latvijā, AS «Diena» valde ir pieņēmusi lēmumu konsolidēt savu ziņu mediju biznesu, apvienojot nacionālo un reģionālo mediju izdevniecības SIA «Laikraksts Diena» un SIA «Reģionālā prese Diena». Pēc Ēlertes aiziešanas par izdevniecības mediju satura attīstību atbildēs Nellija Ločmele, kura patlaban ir SIA «Reģionālā prese Diena» direktore-galvenā redaktore, aģentūru LETA informēja AS «Diena» valdes priekšsēdētājs Arvils Ašeradens.

Uzņēmumu apvienošanas process sāksies nekavējoties un noslēgsies gada beigās.

Ločmele aģentūrai LETA sacīja, ka šobrīd vēl nav zināms, kurš konkrēti atbildēs par laikrakstu «Diena». «Atlases process ir sācies, un es ļoti ceru, ka tuvākajos mēnešos būs skaidrs, kas vadīs laikraksta «Diena» darbu,» sacīja Ločmele.

Neoficiāla informācija liecina, ka ar «Dienas» galvenā redaktora amata kandidātu meklēšanu jau kopš maija nodarbojas kāda personāla atlases kompānija. Uzrunāti žurnālisti no dažādiem medijiem - ne tikai drukātās preses, bet arī televīzijas, radio un ziņu aģentūrām.

Kā liecina aģentūras LETA arhīva dati, Ločmele dzimusi 1973.gadā. 1995.gadā viņa Latvijas Universitātes (LU) Filoloģijas fakultātē ieguvusi bakalaura grādu komunikācijas zinātnē, 1997.gadā - maģistra grādu politikas zinātnē LU Vēstures un filozofijas fakultātē, 2004.gadā - bakalaura grādu filozofijā LU Vēstures un filozofijas fakultātē. Viņa izglītojusies arī biznesa vadībā Komercizglītības centrā un apguvusi «Bonnier» izdevniecības programmu «Bonnier Media University» Stokholmā.

Karjeru žurnālistikā Ločmele uzsāka 1992.gadā kā politikas reportiere un ziņu redaktore laikrakstā «Neatkarīgā Cīņa», bija arī šī laikraksta pielikuma «Cietumnieku Avīze» redaktore. No 1994. līdz 2000.gadam Ločmele bija «Dienas» politikas ziņu reportiere. 1996.gadā viņa sešas nedēļas stažējās ASV Oklahomas štata Talsas pilsētas avīzē «Tulsa World».

No 2001. līdz 2006.gadam Ločmele bija interneta portāla «Politika.lv» galvenā redaktore, bet pēc tam kļuva par SIA «Reģionālā prese Diena» galveno redaktori - direktori.

Ločmele 1997.gadā uzvarēja konkursā «Žurnālistikas jaunā cerība». Viņa ir viena no biedrības «Sabiedriskās politikas centrs «Providus"» dibinātājiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu