Rīgas zoo svērs abas Galapagu bruņurupucienes

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Rīgas zoodārzā ceturtdien ar spēkavīra Raimonda Bergmaņa un Baltijas stiprākās dāmas Jolantas Loginas palīdzību svērs Galapagu bruņurupucienes Trīnu un Čelsiju, informēja Zooloģiskā dārza informācijas dienests.

Milzu Galapagu bruņurupuču svēršanas pasākums spēkavīra Raimonda Bergmaņa vadībā Rīgas zoodārzā pirmo reizi notika 2001.gadā , kad Bergmanis vēl nebija Nacionālo bruņoto spēku (NBS) rindās, toreiz abas bruņurupuču meitenes, kurām bija doti numuri 32 un 14, svēra vien attiecīgi 79 un 55 kilogramus. Pirms diviem gadiem abas rāpulienes beidzot tika pie skanīgiem vārdiem un nu viņas godā par Trīnu un Čelsiju.

Galapagu bruņrupucienes Trīna un Čelsija sasniegušas 18 gadu vecumu un pērn viņas svēra attiecīgi 110 un 81 kilogramus. Kļūsotot vecākiem, šo dzdīvnieku svars var ievērojami svārstīties un vairs nav prognozējams.

Galapagu bruņrupucienes Rīgas Zooloģiskais dārzā ienāca 1995.gada decembrī, tolaik divus un trīs gadus vecās rāpulienes saņēma kā dāvanu no Čikāgas zoodārza.

Savvaļā Galapagu bruņrupuči sastopami Galapagu salās. No atsevišķas saliņas apdzīvojošajām 15 šo bruņrupuču pasugām četras jau ir pilnībā iznīcinātas. Kopumā saglabājušies aptuveni 10 līdz 15 tūkstoši Galapagu bruņurupuču un ir pamats uzskatīt, ka šai sugai draud iznīcība.

Šīs sugas bruņurupuču tēviņu svars sasniedz 225 kilogramus, bet mātītes - 100 līdz 150 kilogramus. Iespējamais mūža ilgums – 150 un vairāk gadu.

Aizvadīto gadu laikā Bergmanim bruņurupuču svēršanā palīdzējuši vairāki stiprinieki - Viktors Ščerbatihs, Agris Kazeļņiks, Mārtiņš Polis, Raivis Vidzis, Židrūns Savickis, Aivars Visockis un citi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu