Dzimumloceklis – vīrieša lepnums

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nav neviena cita orgāna, par kurn būru radīts vairāk mitu kā par dzimumlocekli.

Kopš neatminamiem laikiem mākslā, literatūrā un teikās tas ir gan slavēts, gan pulgots, gan aplami attēlots. Šie falliskie maldi dziļi iesakņojusies mūsu kultūrā, ietekmējot mūsu attieksmi un izturēšanos.

Dzimumloceklim ir divas funkcijas — izvadīt urīnu un ievadīt makstī sēklu, taču dzimumlocekļa loma orgasma radīšanā kā vīrietim, tā sievietei ir tieši tas, kas ieguvis mītisku auru.

Dzimumlocekļa garums var būt ļoti dažāds, bet vidēji tas neuzbudinātā stāvoklī ir 9,5 centimetrus garš. Dzimumloceklis sastāv no uzbriest spējīgiem (erektiliem) audiem, kuri sakārtoti trijos cilindrveida ķermeņos. Apakšējais cilindrs dzimumlocekļa galā paplašinās, veidojot dzimumlocekļa galviņu. Šī cilindra centrā atrodas urīnizvadkanāls — šaura caurulīte, pa kuru plūst sēkla (arī urīns), kas iztek no organisma pa atveri dzimumlocekļa galā. Dzimumlocekļa uzbriešanas (erekcijas) laikā un vēl dažas minūtes pēc sēklas noplūšanas urīnizvadkanāls tiek saspiests tā, ka sēkla izdalās, bet nolaist urīnu vīrietis nespēj.

Dzimumlocekļa ārpusē atrodas muskuļi, bet iekšpusē tas ir bagātīgi apgādāts ar asinsvadiem un īpašiem asiņu dobumiem. Neuzbudinātā stāvoklī šie dobumi ir saplakuši, bet, sākoties erekcijai, pildās ar asinīm un izplešas.

Dzimumlocekļa galviņu no dzimumlocekļa ķermeņa atdala riņķveida rieva jeb kakliņš. Āda, kas klāj dzimumlocekli, veido kroku (priekšādu), kura sniedzas tik tālu, ka sedz dzimumlocekļa galviņu. Apakšējā virsmā priekšāda ir piestiprināta pie dzimumlocekļa galviņas iekšējās virsmas ar īpašu saitīti. Daudziem vīriešiem šī mazā ādas strēmelīte ir visjutīgākā un, kad tā tiek kairināta, ātri iestājas erekcija.

Jaundzimušajam priekšāda ir piestiprināta pie dzimumlocekļa galviņas; bērna vecumā tā pamazām atdalās. Reizēm priekšādu nogriež. To sauc par apgraizīšanu. Taču uzskats, ka apgraizīts vīrietis labāk spēj pārvaldīt ejakulāciju, nav pareizs. Šādu mītu ir radījuši plaši izplatītie maldi, ka apgraizītā dzimumlocekļa galviņa ir jutīgāka par galviņu, kuras lielāko daļu sedz priekšāda. Dzimumakta laikā priekšāda atbīdās, atsedzot galviņu tikpat daudz, kā tas ir apgraizītam dzimumloceklim.

Dzimumlocekļa āda ir plāna, elastīga, bez taukaudiem un vāji saistīta ar pārējiem audiem.

Dzimumlocekļa lieluma izmaiņas

Rodoties seksuālam uzbudinājumam, dzimumloceklis parasti palielinās — pieaug garumā par 7— 8 centimetriem — un kļūsi stingrs. Erekcija var iestāties dažu sekunžu laikā, un to rada liels asiņu pieplūdums dzimumloceklim. Briedumķermeņu dobumi piepildās ar asinīm, kuras nevar no tiem aizplūst, jo uzbriedušās artērijas aizspiež vēnas. Šādā veidā erekcija tiek uzturēta līdz pat sēklas noplūšanai (ejakulācijai).

Plaši ir izplatīts uzskats — jo vīrietim ir lielāks dzimumloceklis, jo viņš ir labāks seksuālais partneris. Šī maldīgā ilūzija par dzimumlocekļa lieluma saistību ar seksuālajām spējām balstās uz vēl vienu mītu, proti, uzskatu, ka liels dzimumloceklis erekcijas laikā sasniedz lielākus izmērus nekā mazs dzimumloceklis.

Māstera un Džonsona pētniecības laboratorijā noskaidroja, ka vīriešiem, kuru dzimumloceklis neuzbudinātā stāvoklī bija 7,5 — 9 centimetrus garš, tas pilnīgas erekcijas brīdī bija pagarinājies vidēji par 7,5 — 8 centimetriem — tātad bija kļuvis divtik liels. Turpretim vīriešiem ar stipri lielāku dzimumlocekli (10 — 11,5 centimetri) atslābušā stāvoklī — tā garums erekcijas laikā vidēji pieauga tikai par 7 — 7,5 centimetriem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu