Vēl mazliet par vīrišķo lepnumu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no «Apollo» arhīva

Mākslā, literatūrā un teikās dzimumloceklis ir gan slavēts, gan pulgots, gan aplami attēlots.

Šie maldi dziļi iesakņojušies mūsu kultūrā, ietekmējot mūsu attieksmi un izturēšanos. Tad kliedēsim šos maldus!

Sēklinieku maisiņš

No ādas veidotais sēklinieku maisiņš, kurā atrodas sēklinieki, ir novietots pie dzimumlocekļa saknes. Saistaudu starpsiena, kas sēklinieku maisiņu sadala divās kamerās, redzama uz tā virsmas kā šuves līnija. Maisiņa āda ir tumša un plāna, ādā ir daudz dziedzeru, un to klāj reti mati. Zem ādas atrodas gludo muskuļu šķiedras, kuras aukstuma vai stipras piepūles ietekmē saraujas. Tad sēklinieku maisiņš samazinās un tā āda sakrokojas.

Sēklinieki

Sēklinieki ir gludi, ovāli, sāniski saplacināti veidojumi, kas pēc izskata līdzīgi lielām pupām. Kreisais sēklinieks parasti atrodas zemāk par labo. Katrs sēklinieks ir it kā ievietots maisā, ko veido četri dažādām vēdera sienas kārtām atbilstoši apvalki. Tie tiek novilkti uz leju kopā ar sēkliniekiem, kuri īsi pirms piedzimšanas no vēdera dobuma ieslīd sēklinieku maisiņā.

Nelielie sēklinieku cēlājmuskuļi notur sēkliniekus vajadzīgajā augstumā. Sēklinieku novietojums mainās atkarībā no vīrieša seksuālā uzbudinājuma, emocijām, kā arī, starp citu, no temperatūras sēklinieku maisiņā. Normālai spermatozoīdu attīstībai ir nepieciešama par 2–3 grādiem zemāka temperatūra nekā pārējā ķermenī, tāpēc sēklinieki ir novietoti «ārpus» ķermeņa.

Sēkliniekiem ir divas funkcijas — veidot spermatozoīdus un ražot vīrišķos dzimumhormonus jeb androgēnus, galvenokārt testosteronu. Sēkliniekā radušies spermatozoīdi pa sīkiem sēklinieka izvadkanāliņiem nokļūst sēklinieka piedēklī, kurā tie uzkrājas. Piedēklis ir neliels komatveidīgs orgāns, kas piestiprināts pie sēklinieka mugurējās malas. Būtībā tas ir stipri savīts izvadkanāls, kas pāriet sēklvadā.

Sēklvads, kas ietilpsi sēklas saites sastāvā, spermatozoīdus nogādā iegurnī, kur sēklvads kopā ar sēklas pūslīti pieguļ urīnpūšļa mugurējai virsmai. Tālāk abi sēklvadi virzās lejup, savienojas ar sēklas pūslīšu izvadkanāliem un veido sēklas izsviedējvadus. Abi sēklas izsviedējvadi ieurbjas priekšdziedzerī un tā vidienē atveras urīnizvadkanālā. Sēklas pūslīšos veidojas nedaudz lipīga šķidruma, kurš kalpo spermatozoīdu uzglabāšanai un barošanai un ir viena no sēklas sastāvdaļām.

Priekšdziedzeris

Priekšdziedzeris jeb prostata ir no saistaudiem, muskuļaudiem un dziedzeraudiem veidots kastaņa formas orgāns. Tas izdala šķidrumu, kas ietilpst sēklā un veicina spermatozoīdu kustīgumu. Priekšdziedzeri apņem saistaudu kapsula, un tas atrodas zem urīnpūšļa. Urīnizvadkanāls vīrietim iet taisni cauri priekšdziedzera centram. Aiz priekšdziedzera atrodas vēl divi nelieli urīnizvadkanāla sīpoliņa dziedzeri, kuru izdalītais šķidrums īsi pirms ejakulācijas arī piejaucas sēklai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu