Rīgā pārsniegta pieļaujamā putekļu koncentrācija gaisā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Aizvadītajā nedēļā četras dienas Rīgas centrā pārsniegts cieto daļiņu robežlielums cilvēka veselībai, tādējādi no gadā pieļaujamajiem 35 pārsniegumiem Rīgā šogad reģistrēti jau 33 gadījumi, informēja Rīgas domes Vides pārvaldes Gaisa un ūdens aizsardzības nodaļas speciālists Jānis Kleperis.

Gaisa piesārņojums fiksēts Krišjāņa Valdemāra ielā, kur aizvadītajā nedēļā gaisa kvalitāte bijusi vidēji laba, bet lielāks gaisa piesārņojums novērots otrdien, ceturtdien, piektdien un sestdien, kad cieto daļiņu koncentrācijas ir bijušas augstākas.

Cieto daļiņu PM10 robežlielums cilvēka veselības aizsardzībai - 50 mikrogramu vidēji diennaktī - pārskata periodā pārsniegts otrdien, ceturtdien, piektdien un sestdien.

Savukārt Brīvības ielā gaisa kvalitāte pagājušajā nedēļā bijusi ļoti laba un šajā laikā augstāks gaisa piesārņojums novērots tikai pirmdien, kad specifisko meteoroloģisko apstākļu un intensīvās transporta kustības dēļ novērots palielināts gaisa piesārņojums slāpekļa dioksīdam.

Kā ziņots, Eiropas Komisija jau divreiz izteikusi aizrādījumu par to, ka Rīgas pilsētā pārāk bieži tiek pārsniegta pieļaujamā PM10 jeb putekļu daļiņu koncentrācija gaisā. 16.februārī Latvijai tika doti divi mēneši laika, lai izstrādātu gaisa kvalitātes uzlabošanas programmu, pretējā gadījumā EK šovasar varētu vērsties Eiropas Tiesā, pieprasot piemērot Latvijai soda naudu, kas varētu sasniegt pusotru miljonu eiro.

Iepriekš izvirzītie termiņi paredzēja, ka apstiprināta programma pašvaldībai jāiesniedz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) 20.aprīlī, savukārt ministrijai tā bija jāiesniedz EK līdz 2.maijam. Rīgas domē šis plāns apstiprināts pagājušās nedēļas sēdē 7.jūnijā un nākamajā dienā iesniegts VARAM.

Galvenie Rīgas pilsētas gaisa kvalitātes uzlabošanas rīcības programmā paredzētie pasākumi putekļu daļiņu piesārņojuma samazināšanai Rīgas pilsētā ir transporta plūsmu optimizācija pilsētā, gaisa piesārņojuma samazināšanas pasākumi no individuālās apkures mājsaimniecībās, kā arī paredzētas darbības, lai padarītu efektīvāku dūmgāzu attīrīšanu siltumcentrālēs - īpaši saistībā ar šķeldas izmantošanas apjoma palielināšanu, kas plānota līdz 2015.gadam.

Transporta plūsmu optimizācija pilsētā iecerēts realizēt, atslogojot transporta noslodzi centrā un uz tiltu nobrauktuvēm, novirzot smago transportlīdzekļu plūsmu no centra maģistrālēm, kā arī paredzēts turpināt darbu pie sabiedriskā transporta tīkla pievilcīguma un efektivitātes paaugstināšanas.

Jau ziņots, ka gaisa kvalitātes uzlabošanas plānu izstrādājusi biedrība "Baltijas Vides forums".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu