<i>Amber</i> Sočos izbēg no sprādziena un izklaidējas miljardiera viesnīcā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Pārliekās bailes no terora aktiem vai arī laimīga nejaušība paglāba Amber un pārējos konkursa «5 zvaigznes» dalībniekus un viesus no bumbas sprādziena Soču koncertzālē «Festivaļnij». Zālē atstātā soma gandrīz izjauca vairākus miljonus dolāru izmaksājušo konkursu.

Pirmo reizi konkursa «5 zvaigznes» vēsturē (tas pirms četriem gadiem tika radīts kā Krievijas Pirmā kanāla alternatīva Latvijā notiekošajam «Jaunajam vilnim») tas pārtapis par starptautisku un papildinājis savu nosaukumu ar vārdu «intervīzija». Šāds papildinājums saistīts ar konkursa rīkotāju vēlmi uz vienas skatuves pulcēt visu bijušo brālīgo republiku jaunos mūziķus, kas gandrīz arī izdevās. Gandrīz tāpēc, ka savu dalību konkursā atsauca Gruzija, bet Lietuva, Igaunija un Uzbekistāna nepaspēja laikus sagatavot savu valstu pārstāvjus. Jāpiezīmē, ka konkursa kopējais budžets pārsniedza divus miljonus ASV dolāru, bet tā rīkošanā bija iesaistīti vairāki simti tehnisko un radošo darbinieku.

Latviju konkursā pārstāvēja dziedātāja Aija Vītoliņa jeb Amber, bet mūsu valsti konkursa žūrijā reprezentēja kinoaktieris Ivars Kalniņš. Sākotnēji gan bija plānots, ka žūrijā strādās Renārs Kaupers, taču dažas dienas pirms konkursa Kaupera menedžments nostādīja konkursa rīkotājus fakta priekšā — Renāra koncertgrafiks esot pārāk noslogots, tāpēc viņš ar pārējiem «prātniekiem» Sočos ieradās tikai piektdienas vakarā, lai sestdien kāptu uz skatuves kā viesi un izpildītu dziesmu «Maybe».

Jau pirms konkursa tā dalībnieku vidū izskanēja prognoze, ka par laureātiem kļūs Krievijas kvartets «Kvatro». Šīs prognozes gandrīz piepildījās — no uzvaras puišus šķīra tikai viens punkts, tādējādi tika palaista priekšā Tadžikijas dziedātāja Tahmina Nijazova, kas saņēma konkursa «Grand Prix». Savukārt Aija saņēma profesionālās žūrijas atzinību un ierindojās otrajā vietā, bet no Pirmā kanāla muzikālās direkcijas direktora Jurija Aksjutas rokām saņēma Pirmā kanāla specbalvu — kristāla ziedu.

Amber neskumst

Lai arī Aijai neizdevās iekarot bijušās PSRS TV skatītāju simpātijas nedz ar Kārļa Lāča dziesmu, nedz Raimonda Paula melodiju, viņa pārāk neskuma, jo, noskatījies Amber sniegumu, pēc konkursa viņu centās sazvanīt arī Maestro, lai pateiktu savu atzinību. Aiju sazvanīt viņam neizdevās, jo, pirmkārt, «Tele 2» izslēdza Aijas telefonu pārsniegtā kredītlimita dēļ, bet otrkārt — skaļi izreklamētais un pēc «Dīvu nakts» Aijai uzdāvinātais «Samsung» telefons darbojās tikai tad, kad vēlējās to pats, nevis viņa saimniece — neskatoties uz to, ka katra sarunas minūte zvaniem uz Latviju izmaksāja divus latus, bet par katru ienākošā zvana minūti Aija šķīrās no aptuveni 40 santīmiem.

Bankets miljardiera viesnīcā

Vakarā pirms konkursa atklāšanas īpaši izmeklētiem viesiem tika rīkots svētku mielasts Krievijas miljardierim un oligarham Oļegam Deripaskam piederošajā ekskluzīvajā viesnīcā «Rodina», kas savulaik bija PSKP CK locekļu atpūtas rezidence, bet šobrīd ir Sočos dārgākā viesnīca. Lētākais numuriņš tajā maksāja ap tūkstoti eiro, bet no konkursa viesiem tajā dzīvoja tikai žūrijas priekšsēdētājs Josifs Kobzons un Pirmā kanāla ģenerāldirektors Konstantīns Ernsts ar ģimenēm. Svētku mielasts notika uz dārza terases līdzās privātajai pludmalei, un galvenais ēdiens tajā bija pankūkas ar ikriem, ko baudīja ne tikai Aija, bet arī «Radio SWH+» ģenerālproducents Edmunds Kaševskis un kinoaktieris Ivars Kalniņš, kurš banketa laikā vēl nezināja, ka pēc Pirmā kanāla vadības lūguma arī viņam izdosies kāpt uz skatuves un izpildīt vienu savu dziesmu krievu valodā.

Publiku neevakuēja

Konkursa otrās dienas koncertā kāds aptuveni 65 gadus vecs vīrietis pēkšņi pārlēca metru augstajai betona margai un ātri izskrēja no zāles. Pēc brīža viņš atgriezās ar diviem milicijas darbiniekiem, kuri dažu sekunžu laikā no skatītāju rindas izķeksēja tur atstātu maisiņu un ātri iznesa to no zāles. Tas viss notika koncerta laikā, pārsteigtās žūrijas acu priekšā. Lai arī miliči neko nekomentēja, neformālās sarunās pēc koncerta noskaidrojās, ka milicijas vadība bija ļoti tuvu tam, lai tiešraides laikā sāktu skatītāju evakuāciju, jo Soči atrodas vien dažu desmitu kilometru attālumā no Gruzijas, ar kuru Krievijai vēl nesen bija karš...

Sadeva pa ausīm

Konkursa žūrijas priekšsēdētājs Josifs Kobzons, atklājot konkursu, savā runā pieminēja tikai NVS valstis, nejauši iekļaujot to sastāvā arī Latviju. Šis fakts sacēla pamatīgu emociju vētru ne tikai Latvijā, bet arī Sočos — Krievijas Pirmā kanāla vadītājam Konstantīnam Ernstam Latvijas TV nosūtīja oficiālu protestu, bet situāciju uz vietas glāba Pirmā kanāla Muzikālās direkcijas vadītājs Jurijs Aksjuta, šo jautājumu rūpīgi izrunājot ar Kobzonu. Pēc «sadošanas pa ausīm» Kobzons savā runā īpaši izcēla Latviju, bet sarunā ar Latvijas delegācijas pārstāvjiem atvainojās par notikušo pārpratumu. Starp citu, pārpratums notika brīdī, kad Kobzons improvizēja, jo visi pārējie teksti konkursa vadītājiem (un arī dziesmu teksti dziedātājiem) tika rādīti uz 3x4 metrus liela ekrāna, kas bija iekārts zāles vidū, tieši pretī skatuvei.

Uz skatuves nocenotos tērpos

Vairumam konkursa dalībnieku, arī Aijai, tērpus piemeklēja Krievijas stilisti, bet par izskatu rūpējās grimētāju un frizieru «armija», kurai bija jāstrādā visai ekstremālos apstākļos — gaisa temperatūra dienā sasniedza 35 grādus, bet vienīgā veldze bija no līdzās esošās jūras vēja, tādēļ grimētāji un frizieri strādāja uz balkona. Kā neformālā sarunā atklāja konkursantu garderobes pārzine, pirms došanās uz Sočiem konkursantiem paredzētie dažādu pasaules slavenu zīmolu tērpi tika iegādāti nocenoto apģērbu veikalā «OK», kas atrodas pie Maskavas apvedceļa. Jāpiezīmē, ka lētākie krekli šajā veikalā maksāja ap 50 eiro, bet dārgākie tērpi, pat pēc nocenošanas — vairākus simtus eiro. Kopumā konkursa dalībnieku tērpiem vien tika iztērēti nepilni 100 000 eiro.

Kaupers bauda

Pēc nogurdinoša, kopumā aptuveni 12 stundas ilga pārlidojuma Rīga—Maskava—Soči, kura laikā Krievijas galvaspilsētā «Prāta vētras» puišiem nācās mainīt lidostas, viņi ieradās Sočos. Ieturējuši vakariņas viesnīcas restorānā, puiši devās apskatīt naksnīgo pilsētu. Pastaiga ilga līdz diviem naktī, bet jau nākamajā rītā puiši devās baudīt Melnās jūras veldzējošos viļņus.

Stulba vai izlikās?

Konkursa vadītāju gods tika uzticēts arī Josifam Kobzonam un jaunajai dziedātājai Nastjai Kamenskihai. Kobzons pat jokoja, ka viņš ir izaudzis, klausoties Nastjas dziesmas, bet pati Nastja izraisīja skatītāju smieklu lēkmes, kad centās izrunāt sev svešos konkursa viesmākslinieku uzvārdus — visgrūtāk viņai padevās Ivara Kalniņa un bijušā grupas «A—studio» solista Batirhana Šukenova pieteikšana. Starp citu, Šukenovs ir viens no daudzajiem Krievijas mūziķiem, kurš par savu mītnes zemi ir izvēlējies Latviju.

Gandrīz laureāti

Krievijas kvartets «Kvatro» ir salīdzināms ar puišu grupu «Il Divo», kas savā repertuārā iekļāva ne tikai populārās estrādes melodijas, bet arī operu ārijas. Puiši kopā koncertē jau kopš 2003. gada, kad iepazinās, studējot A. Svešņikova vārdā nosauktajā kora mākslas akadēmijā Maskavā.

Peldētājs

Ik rītu pēc brokastīm Ivars Kalniņš devās uz Melnās jūras piekrasti, lai kādu stundiņu veldzētos jūras viļņos. Neskatoties uz agro rītu, viņam neizdevās izvairīties no desmitiem pielūdzēju, kuras vēlējās nofotografēties ar kinozvaigzni vai iegūt viņa autogrāfu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu