/nginx/o/2018/07/16/9905509t1h642f.jpg)
Tagad seko zivju ēdiens.
Lasis tiek uzskatīts par visu zivju karali, un tam arī ir skaista, Valentīna dienai piemērota krāsa.
Lašu fileja mārrutku kažokā ar biešu mērci
3 vidējas bietes, notīrītas, bet nemizotas
1 gabaliņš ingvera
3 ķiploka daiviņas, nemizotas
2 ēd. kar. olīveļļas
1 šalots, smalki sagriezts
1 ēd. kar. svaigi sakapāta timiāna
2 krūzes zivju buljona
½ krūze sausa baltvīna
2 ēd. kar. balzama etiķa
4 ēd. kar. ūdens
½ krūze svaigi rīvēta mārrutka (ap 140 g)
1/4 krūze svaiga krējuma
6 x 150-200 g lašu filejas
3 ēd. kar. skāba krējuma.
Uzkarsē krāsni līdz 180 oC.
Ieliec bietes, ingveru un ķiploku traukā, kuru var ievietot cepeškrāsnī.
Apsedz ar foliju un cep aptuveni 1 stundu.
Ļauj atdzist, nomizo bietes, ingveru un ķiploku, ieliec blenderī.
Uzkarsē 1 ēd. kar. eļļas smagā pannā virs vidējas uguns.
Pieliec šalotu un timiānu, maigi pasautē apmēram 4 minūtes.
Pieliec zivju buljonu un vīnu un vāri uz lēnas uguns apmēram 10 minūtes.
Šķidrumu uzlej bietēm kombainā vai blenderī, kamēr kuļas. Ja masa par biezu, pielej ūdeni.
Samaisi mārrutkus un krējumu mazā bļodiņā, pieliec sāli un piparus pēc garšas.
Biešu un mārrutku mērci var sagatavot dienu iepriekš. Apsedz atsevišķi un turi ledusskapī.
Uzkarsē krāsni līdz 180 oC.
Uzkarsē olīveļļu lielā panā, apcep lašu filejas, kamēr tās top zeltainas, apmēram 2 minūtes katru filejas pusi.
Uzliec lašu filejas uz cepamās paplātes ar ādu uz leju.
Uzsmērē mārrutku masu uz laša filejas (arī šo gardumu var sagatavot dienu iepriekš, apsegt ar plēvi un ievietot ledusskapī).
Lielajā vakarā.
Cep lasi karstā krāsnī apmēram 5 minūtes. Man patīk, ja lasis vidū ir mazliet rozā.
Pa to laiku maisot uzkarsē biešu mērci. Noņem no uguns un iemaisi skābo krējumu, pēc garšas pievieno sāli un piparus.
Uzliec lasi uz siltiem šķīvjiem, aplej mērcīti apkārt.
Pasniedz lasi ar skalopa kartupeļiem un ķiršu tomātiņiem.
Pasniedz ar Kalifornijas baltvīnu «Chardonnay Vente Vineyards» 1997