Abavā likvidēti vairāki maluzvejnieku izvietoti nēģu tači

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šā gada maija sākumā Dabas aizsardzības pārvalde, pateicoties Zivju fonda finansējumam veica Abavas attīrīšanu no nelikumīgi izveidotajiem nēģu tačiem, TVNET informēja Dabas aizsardzības pārvaldes Kurzemes reģionālās administrācijas direktora vietniece Dace Sāmīte.

Kā norāda Sāmīte, Abava ir viena no nedaudzajām Latvijas upēm, kurā upes nēģis Lampetra fluviatilis nārsto, tādēļ tā ir iekļauta Latvijas īpaši aizsargājamā dabas teritorijā – dabas parkā „Abavas senleja” un Eiropas nozīmes aizsargājamo teritoriju tīklā Natura 2000.

Lai nodrošinātu sekmīgu nēģu nārstu, Abavā ir aizliegta to ieguve, tomēr nēģu augstā tirgus vērtība pievilina daudzus maluzvejniekus. Maluzvejnieki nēģu ķeršanai upē izveido tačus, kas sastāv no upes gultnē iedzītiem metāla stieņiem, uz kuriem tiek izveidoti mākslīgi aizsprosti, kuru atvērumos ievieto murdus nēģu ķeršanai.

Jau divus gadus Dabas aizsardzības pārvaldes Kurzemes reģionālā administrācija ir darbojusies, lai novērstu nelikumīgo nēģu zveju Abavā, kā rezultātā sauktas pie atbildības vairākas personas un iegūta informācija par maluzvejnieku darbībām, bet šā gada maijā, pateicoties Zivju fonda finansējumam, Abavas posmā no Rendas līdz Abavas ietekai Ventā ir likvidēti nelikumīgi izveidotie tači. Kopumā nojauktas 10 taču vietas un no upes aizvesta aptuveni viena tonna metāla stieņu. Malu zvejnieki Abavu piesārņojuši ar atkritumiem - automašīnu motora pārsegiem, durvīm, metāla jumta segumiem u.c. būvniecības materiāliem. Visi šie atkritumi un metāla stieņi apdraud arī ūdenstūristus, kuru Abavā ir daudz.

Nelikumīgi izveidoto nēģu taču nojaukšana bija noslēdzošais posms, lai apkopotu visu Dabas aizsardzības pārvaldes rīcībā esošo informāciju par nelikumīgo nēģu ieguvi Abavas posmā no Rendas līdz Abavas ietekai Ventā.

Dabas aizsardzības pārvalde izveidos karti, kurā tiks attēlotas visas konstatētās taču vietas, šo taču „saimnieku” automašīnu novietnes vietas, kā arī norādīti automašīnu numuri, kuri saistīti ar nēģu nelikumīgo ieguvi. Karte atvieglos vides aizsardzības un citu atbildīgo valsts iestāžu turpmāko darbu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu