Ap 300 putnu draugu piedalījušies ikgadējās Putnu dienās

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ap 300 putnu draugu Lieldienu brīvdienās piedalījušies ikgadējās Putnu dienās, apmeklējot 13 bezmaksas putnu vērošanas pasākumus Rīgā, Lubāna ezera apkaimē, Saldus un Cēsu novados, kā arī Gaujas, Ķemeru un Slīteres nacionālajos parkos, pavēstīja Putnu dienu koordinatore Ilze Ķuze.

Izgatavoti 125 būrīši

Būrīšu darbnīcās Līgatnes dabas takās, Ķemeros un Madonas novadā piedalījās vairāk nekā 150 dalībnieki un izgatavoti 125 būrīši, kas paredzēti gan šā gada putnam – meža pūcei -, gan zīlītēm un melnajiem mušķērājiem.

Pūču ekskursijā Cēsu novadā izdevās saklausīt divas meža pūces, savukārt, vērojot putnus Gaujas nacionālajā parkā Siguldā, dalībnieki iepazina parastākās meža putnu sugas un tuvumā skatīja mazā dzeņa bungošanu. Ekskursijā uz Sātiņu zivju dīķiem Saldus novadā notika ūdensputnu vērošana, un arī izdevās reģistrēt šogad agrāko gājputna – svirlīša – novērojumu.

Ekskursijā Rīgā, Daugavgrīvas liegumā, putnu vērotāji piedalījās paugurknābja gulbju apgredzenošanā un tuvumā skatīja ūdensvistiņas cīņu par teritoriju ar lauci. Savukārt Garciema laukos izdevās pamanīt vēlus gājputnus – ap 1000 sējas un baltpieres zosis, bet Ādažu apkārtnē – vērot norises zivju gārņu kolonijā.

Ķemeru nacionālajā parkā divās ekskursijās Slokas ezera apkārtnē dalībnieki iepazina dažādas Latvijā bieži sastopamas putnu sugas, īpaši labi izdevās apskatīt melno erickiņu. Ekskursijā uz Kaņiera ezeru un Dunduru pļavām paveicās redzēt četras plēsīgo putnu sugas – jūras ērgļus, niedru lijas, mazo ērgli un peļu klijānu. Vērojot putnus no Kaņiera ezera putnu torņa, tika reģistrēts šogad agrākais gājputna – mazā ormanīša – novērojums, kā arī varēja apskatīt zivjērgļa barošanos torņa tuvumā.

Vērojot putnus divās ekskursijās pie Lubāna ezera, tās dalībniekus priecēja pīļu bagātība – prīkšķes, baltvēderi, krīkļi, cekulpīles, brūnkakļi, gaigalas, platknābji, meža pīles un garkaklis, kā arī bridējputni – kuitalas, pļavas, purva un meža tilbītes. Kolkasragā, Slīteres nacionālajā parkā, bija iespēja vērot putnu migrāciju, īpaši jāizceļ zvirbuļvanagu migrācija un lielo pūkpīļu novērojums.

Putniem veltītos pasākumus ar "Cemex" finansiālu atbalstu rīkoja Latvijas Ornitoloģijas biedrība un Dabas aizsardzības pārvalde.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu