«Berimora kino» ceturtdien

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ceturtdien plkst. 15.00 kinoteātrī «Rīga» norvēģu režisors Arne Lindtner Næss skatītājus aizvedīs dēkainā ceļojumā pa skaisto Norvēģijas dabu filmā «SOS: Piedzīvojumu vasara».

Nora, kas kopā ar vecākiem dzīvo mazā piejūras ciematā, kādu dienu atrod mazu ronēnu, kurš pazudis savai mammai, turpat pie bojas viņa atrod arī piesietu aizdomīgu saini. Tai pašā laikā pie viņiem ierodas vasaras īrnieki, kuru lielākā izklaide ir roņu medības, un gar piekrasti, kaut ko meklēdami, sanākuši aizdomīgi svešinieki. Norai nākas glābt ronēnu un izvairīties no ļaundariem, kas meklē nelegālo saini. Šo kino darbu var dēvēt par trilleri bērniem. Aizraujoši piedzīvojumi un neplānoti sarežģījumi, kurus drosmīgi atrisinās jauno aktieru komanda ar Aminu Hegevoldu Sancu priekšgalā Noras lomā. Lieliska izklaide bērniem pavasara brīvdienās. Neatstās vienaldzīgus arī dabas un dzīvnieku mīļotājus. Filma ieteicama bērniem no astoņiem gadiem.

Savukārt plkst. 17.00 tiks piedāvāta norvēģu mistikas filma «Kaķa Titānika desmit dzīvības», kas ļaus izdzīvot satraucošus piedzīvojumus, kuri saistīti ar notikumiem gan pirms 100 gadiem, gan mūsdienās. Filma Starptautiskajā Berlīnes kinofestivālā saņēmusi «Kristāla lāci» kā labākā bērnu filma.

Filmas galvenā varone Līva dzimšanas dienā saņem lielisku dāvanu — ceļojuma biļeti uz Dāniju. Taču pirms izbraukšanas meitene un viņas labākais draugs Tomass pagrabā atklāj slepenu istabu. Tad vēl no senas fotogrāfijas nez kā izlec melns kaķis un meitene sāk redzēt vīzijas par notikumiem, kas risinājušies pirms 100 gadiem. Vecāki bērniem nenotic, un abi pusaudži paši ķeras pie mistisko notikumu atrisināšanas. Filma ieteicama bērniem no astoņiem gadiem.

Bet vakarā īpašā seansā plkst. 19.00 Berimors ielūkosies Žila Verna pasaulē, jo īpašā seansā tiks demonstrēta čehu režisora Karela Zēmana 1958. gada filma «Žila Verna teiksmainā pasaule».

Izcilais čehu animators Karels Zēmans, ko mēdz salīdzināt ar franču agrīnā kino ģēniju Žoržu Meljesu, bija apveltīts ar bagātīgu fantāziju, milzīgām darbaspējām un, kas nav mazāk būtiski, labu humora izjūtu. Viņa filmas, tapušas laikposmā no 40. gadu otrās puses līdz 80. gadiem, ar savu fantāzijas lidojumu un meistarību spēj pārsteigt skatītājus vecumā no sešiem līdz 100 gadiem un iedvesmot citus kino veidotājus vēl mūsdienās. Atsauces uz Zēmana filmām varat atrast kā Terija Giljama («Barona Minhauzena piedzīvojumi», 1988), tā arī Vesa Andersona («Ūdensdzīve ar Stīvu Zisū», 2004) filmās. Karels Zēmans, izmantojot samērā vienkāršus tehniskos paņēmienus, panāca savam laikam pārsteidzoši inovatīvus speciālos efektus, lai atveidotu zemūdens pasauli (ko vērti ir kaut vai zemūdens velosipēdi!) vai zēnus, kas rāpjas pāri Juras laikmeta dinozauram. Viņa filmās jūtama spēcīga Viktorijas laikmeta gravīru ietekme un varoņi, kas pārvietojas animētajā vidē, bieži ir kā izkāpuši no Žila Verna grāmatu ilustrācijām.

www.arsenals.lv.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu