Latvijas gada monēta — «Laimes monēta»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Par «Latvijas Gada monētu 2008» kļuvusi «Laimes monēta», kuras grafisko dizainu veidojis Arvīds Priedīte un plastisko veidojumu — Jānis Strupulis, portālam «Apollo» pavēstīja Latvijas Bankas preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis.

Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs pateicās aptaujas dalībniekiem — māksliniekiem un balsotājiem: «Pagājušais gads, īpaši tā nogale, finanšu sistēmā un monetārajā politikā bija trauksmains, bet sešas monētas ir izdevušās lieliskas.»

Balvā mākslinieki saņēma zeltā kalto Teodora Zaļkalna «Latvijas monētu», kas kļūs par tradicionālu balvu aptaujā.

«Laimes monēta» tika kalta Somijas kaltuvē «Rahapaja Oy», tuvojoties 2008. gada Ziemassvētkiem un gadu mijai. Skursteņslauķi tiek uzskatīti par laimes nesējiem. Ikdienā sastapt skursteņslauķi ir visai grūti, tāpēc 5000 laimīgo, kas tikuši pie monētas (Latvijas Bankā tā vairs nav nopērkama), var pogas vietā paberzēt monētu, kur nokvēpušais vīrs, cēli nostājies dūmeņa galā, lūkojas pāri pilsētai, un viņam līdzās vienīgie asistenti — nenogurstošais jumtu censonis kaķis un šalcošais vējš.

Aptauja «Latvijas gada monēta» šogad rīkota piekto reizi — laikā no 16. līdz 28. martam ikvienam bija iespēja drukātā vai elektroniskā anketā nosaukt monētu, kura katru individuāli uzrunā ar māksliniecisko risinājumu, ir emocionāla, oriģināla, tematiski saistoša.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu