Vakar vakarā uzmeistaroju vienu no mūsmāju iecienītākajiem ēdieniem – rikotas lazanju. Tās recepti atradu pirms pāris gadiem interneta līkločos – tieši šādu lazanjas sastāvu un gatavošanu ieteica kāda entuziaste, kura veltījusi labākās lazanjas meklējumiem vairākus gadus! Pēc nelieliem eksperimentiem un izejvielu daudzuma pielāgošanas savām garšas kārpiņām tapa šī recepte, kuru tagad laižam tautās…
Galvenā atšķirība no klasiskās lazanjas receptes ir tā, ka bešamela mērces vietā tiek izmantots rikotas siers, kas šo ēdienu padara kaut nedaudz kuņģim vieglāku. Brīdinu, ka gatavā produkta daudzums ir milzīgs
Parasti pusi sasaldēju. Ja vien negaidāt ciemos 10 izsalkušus
draugus vai radus, tas ir vienīgais risinājums. Lai labi garšo!
Sastāvdaļas (12 pers.)
- 400 g cieti žāvētas desas
- 600 g maltas liellopa gaļas
- 2 gabaliņos sagriezti sīpoli
- 3 sakapātas ķiploka daiviņas
- 3×400 ml bundžas konservētu tomātu (gabaliņos)
- 2 mazās bundžiņas ar tomātu pastu (koncentrātu)
- 100 ml ūdens
- baziliks
- pētersīlis
- sāls, pipari
- 1 tējk. raudenes
- 1 tējk. fenheļa sēklu
- 3 tējk. cukura
- pustējk. malta muskatrieksta
- 650 g rikotas
- 1 svaiga ola
- 500 g šķēlēs sagriezta mocarellas siera
- 100 g rīvēta parmezāna
- 12 lazanjas lapas
Gatavošana
1. Gaļas masas pagatavošana. Ņem palielu katlu. Tajā uzkarsētā eļļā apcep sakapātus sīpolus. Pēc pāris minūtēm pievienot mazos gabaliņos sagrieztu ķiploku. Nepārtraukti maisot, cep 1 minūti. Tad pievieno malto liellopa gaļu un gabaliņos sagrieztu cieti žāvētu desu. Cep uz vidējas uguns, kamēr gaļa vairs nav sarkana (7-8 minūtes).
Pievieno 3 tomātu bundžas un tomātu pastu. Tad seko garšvielas – raudene, baziliks, pētersīlis, svaigi malti pipari, fenheļa sēklas, kā arī sāls un cukurs. Visu kārtīgi samaisa. Pielej 100 ml ūdens. Liek virsū vāku un uz lēnas uguns sautē pusotru stundu. Vislabāk šī gaļas un tomātu masa garšos, ja to pagatavosiet iepriekšējā vakarā un atstāsiet uz nakti ievilkties.
2. Lazanjas plākšņu sagatavošana. Lazanjas plāksnes (ja vien tās nav gatavotas no svaigas pastas) iemērc karstā ūdenī uz 15 minūtēm.
3. Siera masas pagatavošana. Bļodā sajauc rikotu ar svaigi maltu muskatriekstu un 1 svaigu olu. Kārtīgi izmaisa, līdz veidojas viendabīga masa. Pievieno svaigi sakapātu pētersīli.
4. Lazanjas būvēšana. Ņem cepešpannu, kurā gatavosiet lazanju. Apakšējā kārtā liek 1/3 daļu no gaļas-tomātu masas. Pa virsu izklāj pusi no lazanjas plāksnēm. Tad liek pusi no rikotas masas. Pa virsu rikotai liek pusi no šķēlēs sagrieztā mocarellas siera. Pārber ar pusi no parmezāna. Tad sāk otro piegājienu Atkal 1/3 daļa no gaļas-tomātu masas, lazanjas plāksnes, puse no rikotas masas, puse no mocarellas, parmezāns. Parmezānu atstāj nedaudz virspuses pārkaisīšanai. Tad liek pēdējo 1/3 no gaļas-tomātu masas. Pa virsu izber atlikušo parmezānu.
5. Cepšana. Pannu, kurā atrodas lazanja, noklāt ar metāla foliju. Cep cepeškrāsnī 180 grādos 25 minūtes. Tad noņem foliju un cep vēl 25 minūtes. Kad gatava, izņem no cepeškrāsns un ļauj padzist (apm. 15 minūtes). Pasniedz galdā!