Balto pupiņu salātus ēd Toskānā. Tas ir viens no iecienītākajiem toskāniešu ēdieniem. Tur var likt klāt jebko – spinātus, kaltētus tomātus, olīvas, mocarellas sieru, sīpolus, lokus un pat tunci. Salātu mērces galvenā sastāvdaļa ir olīveļļa, kas tiek papildināta ar ķiplokiem, oregano, timiānu, baziliku vai kādām citām aromātiskām garšvielām.
Manos salātos ir ļoti maz sastāvdaļu, bet tie ir ļoti garšīgi. Noslēpums slēpjas labajās sastāvdaļās, kas ir ļoti garšīgas pašas par sevi. Lūdzu, aizmirstiet par konservētām pupiņām no bundžām.
Man liekas, ka vienīgais veids, kā var izmantot bundžu pupiņas, ir pasniegt tās angļu brokastīs. Tas tad ir tradicionāli, un pupiņas ir tomātu mērcē (nedaudz atkāpjoties no tēmas – ceptas vēršacis + cepts šķiņķis + cepti cīsiņi + pupiņas tomātu mērcē (var arī + asinsdesa); un visgaršīgākās pupiņas ir zilzaļajā «Heinz» bundžā).
Bet visos citos gadījumos vislabāk ir izmantot īstas pupiņas. Jā, tās iepriekš ir jāiemērc. Bet tas nav nekas sarežģīts, ja jūs plānojat ēdienkarti un zināt, ka rīt taisīsiet pupiņu salātus. Šodien aplejiet ar ūdeni, un rīt jums ir pupiņas gatavas lietošanai.
Jums vajadzēs:
- Glāzi balto pupiņu,
- 3-5 šķēles garšīga žāvēta šķiņķa,
- pusglāzi vai vairāk sagriezta purava (var tā vietā izmantot lokus vai sīpolus, sarkanos, piemēram),
- ja ir – var pievienot nedaudz kaltētu tomātu vai nedaudz olīvu; ja nav, nav nepieciešams,
- sāls, pipari, extra virgin olīveļļa.
Pagatavošana
1. Uzvāriet pupiņas. Vāriet, kamēr mīkstas – apmēram 30 – 40 minūtes (atkarībā, cik jums tās lielas un cik labi izmirkušas. Laiku pa laikam pārbaudiet, vai nav jau mīkstas, jo nevajag, lai izšķīst). Vārīšanas beigās vārāmajam ūdenim pievienojiet sāli.
2. Gatavajām pupiņām nolejiet ūdeni. Lieciet salātu traukā, pievienojiet pārējās sastāvdaļas – šķiņķi, puravu, kaltētos tomātus, sāli, piparus, olīveļļu. Labi izmaisiet un pasniedziet!