Olte: līdaku saudzēšanas periods Latvijā šogad ir jāpagarina (7)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šogad ieilgušās ziemas dēļ līdaku saudzēšanas periods Latvijā ir jāpagarina vēl par divām nedēļām, atzina pazīstamais makšķernieks un dabas draugs Māris Olte.

Lai gan Liepājas, Nīcas un Grobiņas pašvaldību pārstāvji kopā ar makšķernieku organizācijām pieprasījuši Zemkopības ministrijai (ZM) sekmīga nārsta nodrošināšanai pagarināt līdaku makšķerēšanas liegumu, ministrija pagaidām nekādus ierobežojumus nav noteikusi.

Olte apliecināja, ka vēl aizvien līdaku nārsts Latvijā nav sācies un šogad, visticamāk, tas ieilgs, jo īpaši Ziemeļlatvijā, kur zemi klāj pamatīga sniega sega, bet upes un un ezerus ‒ biezs ledus slānis.

Viņš atgādināja, ka līdakas nārsta laikā kļūst mazāk piesardzīgas un tās ir iespējams noķert daudz vieglāk, turklāt bieži vien ar nesportiskām metodēm, ar tīkliem, mēģinot tās aizcirst ar āķiem aiz sāniem vai citādi.

«Centieni noķert zivis šādā nesportiskā veidā bija redzami arī Lielupē, kad daži vīri ar vizuļu āķiem zivju migrācijas laikā centās aizcirst garām peldošās zivis,» teica Olte.

ZM Zivjsaimniecības departamenta direktors Normunds Riekstiņš norādīja, ka ministrijā par līdaku ķeršanas lieguma iespējamo pagarināšanu pagaidām nav lemts, taču atgādināja, ka ministrijai šādas tiesības ir un reiz tās jau izmantotas, pagarinot lašu saudzēšanas laiku. Par šo jautājumu ministrijā paredzēts lemt, tiklīdz no kādas iesaistītās puses būs saņemts attiecīgs lūgums.

Vienlaikus ZM pārstāvis sacīja, ka, pirms pieņemt lēmumu par lieguma pagarināšanu, ministrija konsultēsies ar speciālistiem par tā nepieciešamību.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu