Aprīlī Latvijā bijusi deflācija

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka vidējais patēriņa cenu līmenis šā gada aprīlī, salīdzinot ar martu ir samazinājies par 0,4%, bet gada inflācija sarukusi līdz 6,2%. Precēm vidējais patēriņa cenu līmenis mēneša laikā sarucis par 0,3%, bet pakalpojumiem – par 0,7%

Salīdzinot ar iepriekšējā gada aprīli patēriņa cenas precēm pieaugušas par 4,8%, bet pakalpojumiem- par 9,8%. Martā gada inflācija bija 8,2%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām aprīlī bija cenu kāpumam medikamentiem, kam cenas palielinājās par 5,3%, jo iedzīvotājiem bija jāmaksā vairāk par kompensējamo medikamentu iegādi sakarā ar kompensējamās daļas samazināšanu. Ietekme bijusi arī cenu kāpumam tabakas izstrādājumiem (+2,8%), apaviem (+2,2%), degvielai, kā arī cenu kritumam pārtikas produktiem.

Cenas palielinājušās arī sporta un atpūtas piederumiem (+4,7%), degvielai (+0,9%), mājdzīvnieku barībai (+0,9%), slimnīcu pakalpojumiem (+4,9%), atkritumu izvešanai (+1,8%) un ģimenes ārstu un speciālistu pakalpojumiem (+1,0%).

Bet saistībā ar akcijām cenas samazinājušās alkoholiskajiem dzērieniem (-0,6%) un pārtikas precēm: augļiem (-5,0%), olām (-3,2%), pienam un piena produktiem (-2,7%), maizei (-2,3%), atspirdzinošajiem dzērieniem (-2,2%) un gaļai un gaļas izstrādājumiem (-1,1%). Lētāki kļuva arī dārzeņi (-3,6%), svaigas zivis (-2,4%) un labības produkti (-1,9%).

Akciju rezultātā lētākas kļuva audio, video, foto, datu apstrādes iekārtas, personīgās aprūpes preces, kancelejas preces, transportlīdzekļu rezerves daļas, kā arī autovadītāju kursi.

Cenas samazinājās arī ziediem, tūrisma pakalpojumiem, atpūtas un sporta pakalpojumiem, telefona iekārtām un materiāliem mājokļa uzturēšanai un remontam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu