Daži populāri laulību tipi. Kuram jūs piederat?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Baiba Aprāne/Apollo

Esat precējušies jau daudzus gadus? Vai esat pamēģinājuši kaut reizi tikt skaidrībā, uz kādiem pamatiem «stāv» jūsu laulība?

Psihologi ir secinājuši, ka atkarībā no attiecību veidiem laulības var iedalīt vairākos apakštipos.

Medības

Visizplatītākais ģimenes tips, kurā sieviete parasti tiecas pēc attiecību nostiprināšanas un vīrs cenšas distancēties. Viņa ir audzināta novērtēt saprašanos un intimitāti, viņš — stoicismu, jūtu neizrādīšanu un paškontroli.

Kad sieva vēlas runāt par attiecību problēmu, vīrs noliedz tās pastāvēšanu, tādējādi izvairoties no temata. Ja šādas attiecības turpinās ilgi, problēmas samilst. Viņš jūtas nemitīgi urdīts, tādēļ cenšas attālināties un kļūst nikns. Viņa jūtas neievērota, tādēļ kļūst auksta un nosodoša. Ļoti izplatīts tips, ļoti pakļauts šķiršanās riskam.

Vienaldzīgie

To parasti veido patstāvīgi cilvēki, kuri baidās vai nejūt nepieciešamību pēc intimitātes. Viņus laulība interesē kā sadarbība vai arī tikai fiziskās intimitātes dēļ, taču viņiem trūkst kopīgu interešu, atšķiras vērtību sistēma un nav kopīgas uztveres par ģimenes lomu, tādēļ viņi nav viens otram īpaši vajadzīgi.

Sarežģījumus rada neapmierinātība, ja rodas jautājums: «Vai ģimene nav kaut kas vairāk?» Tādēļ šīs pēc izjukšanas riska ir otrs apdraudētākais laulības veids.

Ziepju opera mājās

Galējību apdraudēta laulība, kurā strīdoties plīst šķīvji, bet mīloties aizmirstas viss cits. Nereti strīds var kļūt par seksa «priekšspēli», bet var arī izvērsties par apvainojumu un pat varmācības gūzmu.

Seksuāli šādi pāri parasti ir ļoti apmierināti, taču viss beidzas brīdī, kad viens no partneriem izlemj, ka ar labu seksu nepietiek, lai paciestu visus strīdiņus. Var kļūt par sava veida sāpinošu spēli: pārtraucam attiecības — salabstam — pārtraucam attiecības…

Sakausējums

Var būt ideāla moderna laulība, kurā pāris dalās mājās veicamajos pienākumos un dod viens otram labu devu brīvības. Par spīti tam, ka daudz laika prasa karjera un katram ir arī savi, ne tikai kopīgie draugi, vislaimīgākais laiks ir tas, kuru pāris pavada kopā. Ģimene ir patvērums pēc dienas darbiem. Problēmas var rasties brīdī, kad viens no partneriem uzsvaru no «mēs» pārvieto nedaudz vairāk uz «es» pusi, tomēr kopumā stabila, atpaliekot vienīgi no tradicionālās ģimenes.

Tradīcijas

Pirms 40 gadiem tas bija standarts: ģimene, kura balstās uz dzimuma lomu striktu iedalījumu.

Sievas pienākums ir kopt māju, vīra — pelnīt naudu. Ideāls variants, kamēr abi turas pie savām lomām, taču sāk klibot, līdzko viens no tās izkrīt. Vislielākās problēmas var rasties, ja sieviete apdraud vīra autoritāti vai viņa uzskatus par strādājošām sievietēm un bērnu aprūpi.

Tomēr tradīciju piekritēji arī šķiras nelabprāt un ir gatavi uz diezgan lielu piekāpšanos, lai saglabātu ģimenes vienotību. Kaut gan šī ģimene mūsdienās kļūst arvien retāk sastopama.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu