Nīcas novadā agrākais baltvaigu un īsknābja zoss novērojums

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Nīcas novadā šajā pavasarī kopā ar citām zosīm novērota arī baltvaigu un īsknābja zoss, kas ir agrākais šo putnu novērojums pavasarī.

Kā liecina portāla «latvijasputni.lv» informācija, baltvaigu zoss (Branta leucopsis) novērota šodien Nīcas laukos kopā ar citām aptuveni 350 zosīm, bet īsknābja zoss (Anser brachyrhynchus) Nīcas laukos manīta 3.martā kopā ar aptuveni 180 citām zosīm.

Baltvaigu zoss ir caurceļotāja, rudeņos tā no savas mājvietas tundras lido uz Rietumeiropas valstīm, kur pavada ziemas. Pagājušajā gadā baltvaigu zoss Nīcas laukos tika novērota 12.martā, bet pirms tam agrākais novērojums bija 2009.gada 14.marts Užavas palienē.

Savukārt īsknābja zosis ligzdo tikai Grenlandē, Islandē un Špicbergenā. Pagājušajā gadā īsknābja zoss Nīcas laukos tika novērota 10.martā, bet līdz tam agrākais zināmais novērojums Latvijā īsknābja zosīm bija 2.aprīlis.

Jau ziņots, ka pirmie no ziemotnēm atlidojušie putni - lauku cīruļi - šogad tika novēroti 27.februārī Saldus apkārtnē, savukārt 2.martā Nīcas apkārtnē tika novērotas pirmās no ziemotnēm atlidojušās zosis un ziemeļu gulbji, bet 4.martā Grobiņa novadā novērota pirmā Ķīvīte. Tāpat nelielā skaitā atgriezušies meža baloži.

Pirmie Latvijā atgriežas tie putni, kuri ziemo netālu no Latvijas, proti, Centrāleiropā un Dienvidrietumeiropā. Pirmie no savām ziemotnes vietām atgriežas lauku un meža baloži, mājas strazdi, ķīvītes, dažādu sugu zosis un pīles.

Putnu migrācija Latvijas teritorijā ilgs līdz pat maija beigām, kad atgriezīsies tālāk ziemojošās putnu sugas. Gājputnu atlidošanas gaita tiek reģistrēta portālā «latvijasputni.lv», kas apkopo retu un interesantu putnu novērojumus Latvijas teritorijā.

Saskaņā ar portālā publicētajiem datiem 2012.gadā pirmā ķīvīte Latvijā novērota 24.februārī, pirmie lauku cīruļi - 29.februārī, pirmie meža baloži - 4.martā, sējas un baltpieres zosis - 6.martā, lauku baloži - 11.martā, bet sila cīruļi - 12.martā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu