Kādēļ mēs tiecamies pēc seksa?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Jūs domājat, ka gribat nokļūt pie drauga vai draudzenes gultā tāpēc vien, ka jūs viņu mīlat un/vai to ļoti vēlaties?

Amerikāņu psihologi — Koens un Frīdmans — veikuši pētījumu un apgalvo, ka tas ir galīgi aplam. Viņi konstatējuši piecus neseksuālus motīvus, kas nosaka jauniešu seksuālo izturēšanos.

1. Ir vājinājusies ģimenes ietekme, un tā vietā, lai izpatiktu vecākiem, jauniešiem jāprot pastāvēt savā vidē, kas izdara lielu spiedienu — ja netiek ievēroti vienaudžu kompānijā pieņemtie likumi, jaunietis jūtas vientuļš un izolēts. Daudzi jaunieši cenšas gūt seksuālo pieredzi tikai tādēļ, lai paaugstinātu savu sociālo statusu grupā.

2. Ir vecāki, kuri cenšas atturēt savus bērnus no seksuālām aktivitātēm. Šādu rīcību var noteikt gan reliģiskā pārliecība, gan konservatīvs pasaules uzskats. Viņi panāk tieši pretējo — jaunieši saceļas pret vecāku aizliegumiem un protestējot sāk seksuālos piedzīvojumus daudz agrāk, nekā to būtu darījuši citā gadījumā.

3. Lai cik neticami tas izklausītos, bet daži jaunieši metas pirmajā seksa piedzīvojumā atriebības dēļ. Ja viņi slikti saprotas ar vecākiem, jūtas aizvainoti vai atstāti novārtā, viņi vecākus grib ievainot vissāpīgākajā vietā. Un dažās ģimenēs — to jaunieši instinktīvi jūt — šī sāpīgā vieta ir tieši seksualitāte.

4. Daudziem jauniešiem seksuāls piedzīvojums nozīmē vienkārši iespēju izbēgt no vecāku mājām, kur viņi jūtas apspiesti vai uzskata, ka pret viņiem izturas netaisnīgi. Pats no sevis nekas nenotiek. Daudzas meitenes pat paliek stāvoklī, lai tikai varētu apprecēties un tikt prom no vecāku mājām.

5. Pēc psihologu domām, agri pausta seksuālā aktivitāte var būt sauciens pēc palīdzības, mājiens, ka jaunietim ir psiholoģiska krīze, kam vecākus vajadzētu darīt uzmanīgus. Kad seksuālie piedzīvojumi tiek atklāti demonstrēti, tā ir zīme, ka patiesībā jaunietim vajadzīga vecāku uzmanība.

Diemžēl šis mājiens reti kad tiek saprasts, un jaunieši metas arvien bīstamākos un provokatīvākos seksuālos piedzīvojumos. Ja mājieni tiek ignorēti, var sākties pašiznīcināšanās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu