Maijā inflācija nokritusi līdz 4,7%, deflācija turpinās

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Maijā Latvijā turpinājās patēriņu cenu kritums — gada inflācija samazinājusies līdz 4,7%, bet maijā patēriņa cenu kritums bijis par 0,5%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes jaunākie dati.

Precēm cenas maijā samazinājās par 0,6%, bet pakalpojumiem — par 0,4%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām maijā bija cenu kritumam siltumenerģijai, autotransportam, augļiem un piena produktiem, kā arī cenu kāpumam degvielai, tabakas izstrādājumiem un dārzeņiem.

Saistībā ar dabas gāzes cenu kritumu lielajiem patērētājiem (vidēji par 8,9%) samazinājās maksa par siltumenerģiju. Lētākas kļuva vieglās automašīnas (-1,9%), mājokļu īres maksa (-4,9%), galvenokārt brīvajā tirgū, kā arī ēdināšanas pakalpojumi (-0,7%), īpaši kafejnīcās un restorānos.

Akciju rezultātā cenas samazinājās arī augļiem, pienam un piena produktiem, sieram, labības produktiem, gaļai un gaļas izstrādājumiem, atspirdzinošajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, apģērbiem, apaviem, personīgās aprūpes precēm, audio, video, foto un datu apstrādes iekārtām, sadzīves aprīkojumam, sporta un atpūtas piederumiem.

Cenas kritās arī eļļai un taukiem, cietajam kurināmajam, ziediem, auto rezerves daļām, mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumiem, transporta, atpūtas un sporta pakalpojumiem, transportlīdzekļu apkopei un remontam, apģērbu šūšanai un tīrīšanai, mājas aprūpes pakalpojumiem.

Degviela mēneša laikā kļuva dārgāka vidēji par 4,2%, benzīna cenām pieaugot par 5,0%, bet dīzeļdegvielas — par 1,7%.

Beidzoties akcijām, cenas atkal palielinājās maizei, olām, zivīm un zivju izstrādājumiem, tējai, kafijai un saldumiem.

Kopš pagājušā gada maija, kad patēriņa cenu pieauguma temps bija sasniedzis pēdējo gadu maksimumu (+17,9%), tas pakāpeniski samazinājies līdz 2004. gada marta līmenim.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu