Noklusēto paroļu dēļ telefona sarunas par 55 miljoniem ASV dolāru

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Trīs Filipīnu iedzīvotāji tiek apsūdzēti tūkstošiem privāto telefona komutatoru uzlaušanā ASV un citās valstīs. Iegūtos piekļuves rekvizītus viņi pēc tam pārdevuši kādam zvanu centram Itālijā, kas piedāvājis lētus telefona sakarus ar ārzemēm.

Sakarā ar minētajām apsūdzībām Itālijā paziņots par policijas operāciju, kuras rezultātā apcietināti pieci cilvēki. Policija uzskata, ka viņi organizējuši zvanu centrus, lai tajos iegūto peļņu izmantotu Dienvidaustrumāzijas teroristu organizāciju darbības finansēšanai.

ASV valdības pārstāvji paskaidro, ka Filipīnās apcietinātās personas ielauzušās tā sauktajos privātajos telefona komutatoros (PBX) – datorizētās komutācijas un balss pasta sistēmās. Apsūdzības rakstā teikts, ka no 2005. gada oktobra līdz 2008. gada decembrim Manilas iedzīvotāji Mahmuds Nusjers, Pols Maikls Kvans un Nensija Gomesa ielauzušies daudzās PBX sistēmās, galvenokārt izmantojot balss pasta sistēmu noklusētās (rūpnīcas) paroles. Apsūdzētāji apgalvo, ka zvanu centru vadītāji Itālijā maksājuši 100 ASV dolāru par katru uzlauztu PBX komutatoru.

ASV valdība lietu iesniegusi izskatīšanai Ņūdžersijas apgabaltiesā, jo šajā štatā atrodas telefona kompānijas AT&T galvenā mītne; AT&T ir viena no kompānijām, kuru klienti visvairāk cietuši apsūdzēto noziedzīgās darbības dēļ. Apsūdzības rakstā teikts, ka zagļi izmantojuši uzlauztus PBX komutatorus, lai nelikumīgi veiktu ārzemju tālsarunas, kuru kopējais ilgums pārsniedz 12 miljonu minūšu, bet vērtība ir 55 miljoni ASV dolāru.

Ņūdžersijas prokurora palīgs stāsta, ka vairumā gadījumu noziedznieki ielauzušies komutatoros, izmantojot noklusētās paroles. Tieslietu ministrijas sagatavotais apsūdzības raksts, kurā izskaidrotas noziedznieku darbības shēmas, ir pieejams internetā (PDF).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu