Latvijā deflācija jau trešo mēnesi pēc kārtas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Vidējais patēriņa cenu līmenis jūnijā, salīdzinot ar maiju, samazinājies par 0,5%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Līdz ar to cenas Latvijā samazinās jau trešo mēnesi pēc kārtas.

Precēm cenas samazinātas par 0,6%, bet pakalpojumiem — par 0,4%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Savukārt, salīdzinot ar iepriekšējā gada jūniju, patēriņa cenas pieauga par 3,4%, tostarp precēm par 2,0%, bet pakalpojumiem — par 7,1%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām jūnijā bija cenu kritums siltumenerģijai, dārzeņiem, apģērbam un apaviem, kā arī cenu kāpums degvielai, norāda Centrālās statistikas pārvalde.

Turpinot samazināties dabas gāzes cenām lielajiem patērētājiem, jūnijā par 9,1% lētāka kļuva siltumenerģija. Sezonālo svārstību ietekmē vidējais cenu līmenis dārzeņiem samazinājies par 10,8%, savukārt augļi kļuvuši dārgāki vidēji par 5,4%.

Akciju ietekmē lētāka kļuvusi maize un graudaugu izstrādājumi (-1%), piens un piena produkti (-1,4%), augu eļļa un tauki (-2,7%), kā arī svaiga gaļa (-0,6%). Noslēdzoties akcijām, cenas pieauga svaigām zivīm (+1,3%) un alum (+1,5%).

Sezonas izpārdošanu ietekmē cenas kritās apģērbam (-2,2%) un apaviem (-4,5%).

Atlaižu ietekmē lētākas kļuva mēbeles un mājokļa iekārtas, mājturības piederumi, materiāli mājokļa uzturēšanai un remontam, mājdzīvnieku barība, grāmatas, mobilie tālruņi un farmaceitiskie produkti. Cenas kritās malkai un sašķidrinātajai gāzei.

Turpināja samazināties mājokļa īres maksa brīvajā tirgū. Lētāki kļuva mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi, apģērbu šūšana un tīrīšana, mājas aprūpes pakalpojumi, transportlīdzekļu tehniskā apkope un remonts, autovadītāju kursi, atpūtas un kultūras pakalpojumi, personīgās aprūpes iestāžu pakalpojumi un atsevišķi medicīnas pakalpojumi. Turpināja samazināties cenas ēdināšanas pakalpojumiem, īpaši kafejnīcās, bāros un restorānos.

Vidēji par 5,6% sadārdzinājās degviela, benzīna cenām pieaugot par 6,3%, bet dīzeļdegvielas cenām — par 4%. Turpināja sadārdzināties tabakas izstrādājumi, jūnijā to cenas pieauga par 1,1%.

Noslēdzoties akcijām, dārgākas kļuva galvenās sadzīves ierīces, īslaicīgas lietošanas mājsaimniecības preces, personīgās aprūpes preces, rotaļlietas, kancelejas preces un zīmēšanas materiāli. Cenas pieauga aviobiļetēm. Sadārdzinājās tūrisma pakalpojumi.

12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, palielinājies par 10,2%.

Jau ziņots, ka šā gada aprīlī, salīdzinot ar martu, cenas samazinājās par 0,4%, savukārt maijā, salīdzinot ar aprīli, patēriņa cenu kritums bija 0,5%.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu