Šodienas redaktors:
Marina Latiševa
Iesūti ziņu!

Vecpuišu klasika: makaroni po flotski (21)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto
Foto: fotoreceptes.lv

Laikam ejot, mainās arī ikdienas ēdienkarte - viens no tipiskākajiem piemēriem ir makaroni «po flotski».

Kā saprotams no nosaukuma, ēdiens nācis no flotes virtuves, kad kuģi, ejot jūrā, ņēma līdzi maksimāli ilgi uzglabājamus produktus, lai pagatavotu matrožiem vienkāršu, bet sātīgu ēdienu. Makaroni, kārtīga tušonka un sīpoli ilgi uzglabājas un ik dienas dod spēku matrozim berzt klāju un dižgabaliem lodes pienest.

Šis ēdiens arī iegājies kā tipisks

«vecpuišu» virtuves paraugs, jo ir pagatavojams padsmit minūšu laikā,

bet visam pa vidu stāv liels BET...

Ja vēl Latvijas Padomju Sociālistiskās Republikas laikā bija iespējams iegādāties tušonkas bundžu, kurā bija gaļa, tad mūsdienu pūstošā kapitālisma sabiedrībā ražotāji tajās bundžās samals ko tādu, kas par gaļu nav nosaucams.

Raksta foto
Foto: fotoreceptes.lv

Un vecais labais ikdienas ēdiens pārvēršas par ļoti reti baudāmu delikatesi. Tādēļ aizmirstam visādu vietējo gaļas kombinātu tušonku bundžas - tos pat sevi cienošs kaķis neēdīs. Vai nu sautējam gaļu paši, taisot pašmāju tušonkas, vai meklējam «armijnieku» militāro krājumu bundžas - vēl ļaudis melš, ka esot labas Baltkrievijā taisītās tušonkas, diez kur tādas dabūt?

Sastāvdaļas:

1. laba tušonka;

2. 200 g makaronu - masai;

3. pāris sīpoli - garšai;

4. ķiploks - smārdam;

5. tomātu pasta - krāsai;

6. melnie pipari - asumam;

7. sviests - cepināšanai;

sāls un kāda zaļbarība fonā, mazliet eļļas.

Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic rūpīgu tušonkas kvalitātes pārbaudi.

Grāpī uzvārām kādus 2,5 litrus ūdens. Sasālām un pielejam mazliet eļļas - tā pasargās makaronus no salipšanas. Beram makaronus klāt - visu samaisām.

Raksta foto
Foto: fotoreceptes.lv

Kad ūdens uzvārās, uzņemam laiku, cik nu tur vajag (lasām iepakojumu), līdz makaroni ir gatavi. Kad makaroni mīksti, kāšam ūdeni nost un ļaujam tiem notecināties.

Uzsildām pannu, izkausējam pikuci sviesta un metam divus smalki sagrieztus sīpolus un kādas divas ķiplokdaivas apcepties.

Raksta foto
Foto: fotoreceptes.lv

Sacepinām sīpolus līdz zeltainumam vai stiprāk, ja gribam izteiktāku sīpola garšu. Beram pannā 300 g tušonkas un ļaujam tai «izkust».

Kad tušonka ar sīpoliem ir kļuvusi viendabīga masa, liekam klāt ēdamkaroti tomātu pastas - krāsai. Gaļas un sīpolu masu rūpīgi samaisām, lai tomātu pasta iekrāso visu spilgtākā tonī. Beram makaronus klāt. Iemaisām makaronus gaļas mērcē un ļaujam visam minūtes 5 zem vāka ievilkties.

Ēdamo uz šķīvja, un apberam visu ar smaki sakapātu zaļbarību.

Raksta foto
Foto: fotoreceptes.lv
Komentāri (21)
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu