Mīlestība — vajadzība

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

K. Luīss mīlestību ir iedalījis divās kategorijās: Mīlestība — vajadzība un Mīlestība — dāvana.

Mīlestība — vajadzība ir tikai vajadzība. Tu otru izmanto kā līdzekli. Tu ekspluatē viņu, manipulē ar viņu, pakļauj sev. To pašu otrs dara ar tevi. Tā notiek 99% gadījumu un pirmās mācību stundas sākas bērnībā.

Cilvēks piedzimst, viņš ir atkarīgs no mātes, viņš nevar dzīvot bez tās. Viņš mīl māti, jo tā ir viņa dzīve. Faktiski tā nav mīlestība — viņš mīlēs jebkuru sievieti, kura palīdzēs viņam izdzīvot, kura apmierinās viņa vajadzības. Bērns saņem no sievietes ne tikai pienu, bet arī mīlestību — un arī tā ir vajadzība.

Miljoniem cilvēku par bērniem paliek visu savu dzīvi: viņi nekad nepieaug. Viņi kļūst vecāki, bet nekad nepieaug prātā; viņu psiholoģija tā arī paliek bērnišķīga. Viņiem vienmēr vajadzīga mīlestība, tāpat kā ēdiens.

Cilvēks pieaudzis kļūst tajā brīdī, kad viņš sāk ar otru dalīties, kad sāk DOT. Pirmajā gadījumā viņš centās pēc iespējas vairāk saņemt, otrajā gadījumā — pēc iespējas vairāk atdot un atdot nesavtīgi. Tikai tad tu kļūsti pieaudzis. Tikai tad tava mīlestība nav attieksme, tā ir stāvoklis.

Kad tu esi no kāda atkarīgs, tu ciet. Tajā brīdī, kad tu esi atkarīgs, tu sāc justies nelaimīgs, jo atkarība rada verdzību. Tad tu sāc smalki atriebties, jo cilvēks, no kura tu esi atkarīgs, gūst pār tevi varu. Nevienam nepatīk būt atkarīgam, jo atkarība nogalina brīvību.

Kad tu būsi atkarīgs no tā otra, viņš centīsies tevi pakļaut un tu viņu centīsies pakļaut. Tā ir cīņa starp diviem mīlniekiem. Tie ir intīmi ienaidnieki, kuri atrodas nepārtrauktā cīņā.

Vīrietim nav vajadzības atrast smalkus un viltīgus varas ceļus.

Vīrietim jau ir vara. Viņš pārvalda naudu un tā ir vara. Viņš ir fiziski spēcīgāks.

Vīrietis vienmēr cenšas atrast sievieti, kura ir par viņu mazāka visās nozīmēs.

Vīrietis nevēlas precēties ar sievieti, kura ir gudrāka par viņu, jo uz kārts ir likta vara.

Viņš nevar precēties ar sievieti, kura ir garāka par viņu, jo viņam šķiet, ka garāka sieviete pārspēj viņu.

Vīrietis negrib precēties ar sievieti, kura ir intelektuāli attīstīta, jo viņam šķiet, ka viņas argumenti var sagraut viņa varu.

Vīrietis negrib sievieti, kura ir populāra, jo tad viņš kļūst otršķirīgs.

Gadsimtiem ilgi vīrietis ir izvēlējies jaunāku sievieti. Kāpēc sieva nevar būt vecāka? Bet vecāka sieviete ir arī pieredzējušāka sieviete, un tas grauj vīrieša varu. 

* * *

(Raksts sagatavots pēc Ošo darba Briedums. Ošo uzskata par vienu no diženākajiem laikmeta domātājiem līdztekus tādiem pazīstamiem vārdiem kā Buda, Neru un Gandi. Ošo savos darbos aicina atbrīvoties no domāšanas stereotipiem un aizspriedumiem, savu dzīvi skatot jaunā rakursā.)

 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu