Gada inflācija — 2,5%. Turpinās deflācija

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Salīdzinot ar iepriekšējā gada jūliju, patēriņa cenas pieaugušas par 2,5%, tostarp precēm par 1,2%, bet pakalpojumiem par 5,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

ceturto mēnesi pēc kārtas

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām jūlijā bija cenu kritumam gāzei, svaigiem dārzeņiem, apģērbam un apaviem, kā arī cenu kāpumam alkoholiskajiem dzērieniem.

Atbilstoši Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas lēmumam dabas gāzei cenas jūlijā saruka vidēji par 23,8%.

Turpinoties sezonas izpārdošanām, apģērbam cenas samazinājušās vidēji par 3,1%, bet apaviem — par 6,9%.

Sezonas ietekmē lētāki kļuva dārzeņi (-12,7%), kartupeļi (-4,2%) un augļi (-0,7%). Akciju rezultātā cenas kritās vairākiem pārtikas produktiem: augu eļļai un taukiem, sieram, pienam un piena produktiem, maizei un graudaugu izstrādājumiem, cukuram.

Jūlijā turpināja samazināties maksa par siltumenerģiju (-2,4%) un mājokļa īri (-2,6%). Lētāka kļuva mājokļa uzturēšana un remonts (-0,5%), mājas aprūpes pakalpojumi
(-3,1%), ēdināšana (-0,6%) un ambulatorie pakalpojumi (-1,7%). Cenas kritās degvielai (-1,3%), transportlīdzekļu apkopei un remontam (-2,7%), citiem pakalpojumiem privāttransportam (-0,4%), viesnīcu pakalpojumiem (-2,1%), pasažieru sauszemes transporta pārvadājumiem (-0,8%) un aviobiļetēm (-3,4%). Lētākas kļuva mēbeles un mājokļa iekārtas, sadzīves ierīces, lietotas automašīnas, rotaļlietas, sporta un atpūtas piederumi, ziedi.

Pieaugot akcīzes nodokļa likmei alkoholiskajiem dzērieniem, tie vidēji sadārdzinājās par 6,0%, tostarp stiprie alkoholiskie dzērieni — par 7,7%, alus — par 5,8%, bet vīni, kurus nodokļu izmaiņas neskāra, — par 0,4%. Dārgāka kļuva svaigā gaļa, zivis, olas, saldumi un medus, atspirdzinošie dzērieni, kā arī citi pārtikas produkti (sāls, majonēze, sausās zupas).

Mainoties pensiju piegādes apmaksas nosacījumiem, vidēji par 13,5% dārgāki kļuva finanšu pakalpojumi. Sezonas ietekmē sadārdzinājās tūrisma un sanatoriju pakalpojumi. Noslēdzoties akcijām, cenas palielinājās farmaceitiskajiem produktiem un personīgās aprūpes precēm.

Savukārt 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, palielinājies par 9,1%.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu