Nodomu vēstulē ar SVF tomēr ir vēl kāds noslēpums

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Nodomu vēstules ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF) publicētā versija atšķiras no tās, ko koalīcijas partneri parakstījuši, trešdien Saeimas ārkārtas sēdē atzina finanšu ministrs Einars Repše.

Sākumā uz to, ka publicētā Nodomu vēstule atšķiras no tās, ko parakstījuši tautas kalpi, norādīja deputāts Vents Armands Krauklis (Tautas partija). Viņš arī vēlējās klātesošajiem paskaidrot, kādas tieši ir atšķirības, tomēr viņu pārtrauca finanšu ministrs Repše. Krauklis uzdeva ministram jautājumu, kādēļ publicētais dokuments atšķiras no parakstītā un vai tas darīts apzināti, kā arī, ja tā, ko sabiedrība drīkst un nedrīkst zināt.

Pēc Kraukļa tribīnē kāpa Repše, kurš atzina, ka publicētā Nodomu vēstule ar SVF atšķiras no parakstītās.

Viņš sacīja, ka tikko ir novērsis deputāta Kraukļa apzinātu vai neapzinātu kaitējuma nodarīšanu Latvijas valstij, gandrīz izpaužot ierobežotas pieejamības informāciju.

Repše paskaidroja, ka šis dokuments joprojām ir ierobežotas pieejamības un tā ir tradicionāla prakse, ka atsevišķi jautājumi no publiskotās versijas tiek izņemti.

Atšķirības ir vien divos teikumos, un tas nemaina vēstules saturu pēc būtības, uzsvēra ministrs.

Paskaidrojot, kādēļ vēstule joprojām ir ierobežotas pieejamības, Repše norādīja, ka tas nepieciešams, lai atsevišķiem tirgus dalībniekiem nedotu priekšrocības attiecībā pret valsts institūcijām.

Repše aicināja cienīt Latvijas likumus, kas reglamentē valsts noslēpumu un neizmantot tos politiskiem mērķiem.

Jau vēstīts, ka ierosināt ārkārtas sēdi par nosacījumiem starptautiskā aizdevuma saņemšanai un tā izlietojumu premjeram iepriekš pieprasīja Tautas partija.

SVF valde 27.augustā nolēma piešķirt Latvijai nākamo starptautiskā aizdevuma daļu gandrīz 200 miljonu eiro (140,6 miljonu latu) apmērā. Tā kā SVF valde pieņēmusi lēmumu par aizdevuma piešķiršanu Latvijai, sabiedrībai publiskota Latvijas un SVF Nodomu vēstule, kurā paustas valdības apņemšanās, lai saņemtu aizdevumu.

Latvija pagājušā gada beigās panāca vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem par 7,5 miljardu eiro aizdevuma saņemšanu. Par pamatu aizdevuma izsniegšanai kalpo Latvijas ekonomikas stabilizācijas programma, kas paredz vairākus pasākumus, tostarp būtisku valsts budžeta deficīta samazināšanu, lai Latvija atgūtu konkurētspēju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu