Japāna ik gadu nogalina simtiem vaļu (36)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Japānā pretrunīgi vērtētās vaļu medības atbalsta vairāk cilvēku, nekā ir to pretinieku, liecina otrdien publiskotās sabiedriskās domas aptaujas rezultāti.

No 1200 aptaujātajiem cilvēkiem 26,8% pauda uzskatu, ka Japānai būtu jāturpina vaļu medības, un tikai 18,5% uzskatīja, ka medības būtu jāpārtrauc. Pārējiem nebija sava viedokļa šajā jautājumā.

Aptauja tika veikta pēc dzīvnieku tiesību organizācijas - Starptautiskā dzīvnieku labklājības fonda (IFAW) - pasūtījuma, oktobrī 13 dienu laikā aptaujājot cilvēkus vecumā no 15 līdz 79 gadiem.

Izmantojot izņēmumu 1986.gadā noteiktajā moratorijā, Japāna ik gadu nogalina simtiem vaļu.

Starptautiskā Vaļu medību komisija 1986.gadā noteica vaļu komerciālo medību aizliegumu, bet atļāva vaļu nogalināšanu zinātniski pētniecisku pasākumu laikā. Atsaucoties uz šo punktu, Japāna turpina medīt vaļus Antarktīdas piekrastes ūdeņos, nemaz neslēpjot faktu, ka gaļa tālāk nonāk veikalos un restorānos.

Arī šogad medību flotes misija oficiāli noformēta kā zinātniskā izpēte. Japānas valdības Starptautiskajai vaļu medību komisijai iesniegtais plāns liecina, ka flote šajā sezonā nomedīs aptuveni 900 vaļus.

Tokija norāda, ka vaļu medībām ir dziļas saknes Japānas kultūrā, un vēlas atcelt komerciālo medību aizliegumu.

Vides aktīvisti vaļu medības nosoda, un parasti tās neatbalsta arī vairums japāņu.

«Japānas ļautiņi izņem vaļa gaļu no ēdienkartes,» atzīmēja IFAW vaļu programmas direktors, norādot, ka 88,8% aptaujāto sacījuši, ka pēdējā gada laikā vaļa gaļu nav pirkuši.

Datus par to, cik daudz cilvēku šajā laika posmā ir patērējuši vaļa gaļu, šī aptauja nesniedza.

Laikraksts «Mainichi Shimbun» šomēnes ziņoja, ka Japānas zvejniecības aģentūra gatavojas pārdot vaļa gaļu pēc pieprasījuma pa pastu, cerot šādi palielināt pieprasījumu, kas pēc cenu pieauguma ir krities.

IFAW iebilst pret jebkāda veida vaļu medībām un atbalsta vaļu novērošanas programmas, kas saskaņā ar fonda sniegto informāciju piekrastes kopienām ik gadu ienes aptuveni 2,1 miljardu ASV dolāru (1,1 miljardu latu).

Japānas vaļu medību flote uz Antarktīdas ūdeņiem dosies tuvāko nedēļu laikā, bet precīzu datumu Tokija neatklāj, bažījoties no vaļu aizstāvju grupas «Sea Shepherd» uzbrukumiem kuģiem.

Komentāri (36)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu