Kas notiks, ja Saeima neatbalstīs vienošanos ar aizdevējiem?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Finanšu ministrija norāda uz vairākiem būtiskiem riskiem, kas varētu notikt, ja saeima neizšķirsies par atbalstu valdībai parakstīt vienošanos ar starptautiskajiem partneriem.

Finanšu ministrijā portālu «Apollo» informēja, ka gadījumā, ja valdība nesaņems Saeimas mandātu Nodomu vēstules ar Starptautisko valūtas fondu (SVF) un Saprašanās memoranda ar Eiropas Kopienu parakstīšanai, tad sarunu raunds ar aizdevējiem būs jāuzsāk no jaunā par visu sadarbības programmu.

Ministrija uzsver, ka Latvijai piešķirtais aizdevums uzskatāms par sava veida kredītlīniju, no kuras līdzekļi tiek izmantoti tikai vajadzības gadījumā. Pozitīva scenārija gadījumā Latvija neizmantos visus tai piešķirtos līdzekļus.

Turklāt, nesaņemot atbalstu no Saeimas, tiek apdraudēta Valsts kases likviditāte. Likviditātes nodrošināšana Valsts kasē nozīmē to, ka valstij ir garantēti pieejami līdzekļi, lai samaksātu paredzētās pensijas un pabalstus, lai izmaksātu algas skolotājiem, medicīnas personālam un citiem valsts pārvaldes darbiniekiem, līdz ar to turpinot nodrošināt sabiedriskos pakalpojumus, ko izmanto ikviens Latvijas iedzīvotājs.

Valdībai nesaņemot atbalstus, lai slēgtu vienošanās ar aizdevējiem, jau šogad pirmajā ceturksnī Latvija var nesaņemt paredzēto 500 miljonu eiro no Eiropas Komisijas un 300 miljonu eiro SVF. Tas savukārt apdraud Satversmes tiesas (ST) sprieduma nekavējošo izpildi, kas paredz izmaksāt pensijas pilnā apmērā un atmaksāt pensionāriem to pensijas daļu, kas ieturēta kopš 2009. gada 1. jūlija. Līdz šim tika panākta vienošanās, ka pensionāri pensijas pilnā apmērā varētu saņems jau februārī, bet ieturēto pensijas daļu atmaksās vienā maksājumā aprīlī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu