ASV karaspēku no Haiti izvedīs trīs līdz sešu mēnešu laikā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

ASV sāks kaspēka, kas ir nosūtīts uz Haiti, lai sniegtu palīdzību no zemestrīces cietušajai valstij, izvešanu trīs līdz sešu mēnešu laikā, paziņojis Pentagona Apgādes nodrošināšanas pārvaldes priekšnieks viceadmirālis Alans Tompsons.

Viņš atzīmējis, ka pašlaik ASV militārā resora vadība «paredz līdz pusgadam ilgu «logu», lai varētu sniegt intensīvu atbalstu Haiti varas iestādēm». Vienlaikus viceadmirālis paudis personisko viedokli, ka šis periods var būt arī divkārt īsāks.

Pēc Tompsona vārdiem, amerikāņu militārpersonas sniegs Haiti humanitāro palīdzību un atbalstīs drošības uzturēšanu «līdz tam laikam, kamēr citas organizācijas nesāks spēlēt savu lomu šajā procesā».

ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone  no savas puses noraidīja aizvien skaļāko kritiku par ASV politiku Haiti. Viņa pauda «dziļu sašutumu par tiem, kuri apvaino ASV ieguldījumu, amerikāņu tautas cēlsirdību un prezidenta Baraka Obamas līderību» cīņā ar zemestrīces sekām. Valsts sekretāre arī nosauca par «nesaprotamām vai virknes aizrobežu masu informācijas līdzekļu tīši sagrozītām» ziņas no Haiti par amerikāņu rīcību šajā valsti. Uzstājoties Valsts departamenta darbinieku priekšā, Klintone uzsvēra, ka «Haiti tautai izmisīgi ir nepieciešama palīdzība gan no civilo, gan militāro struktūru puses».

Klintone nekļuvusi gan nesāka precizēt, tieši kura kritika izsaukusi viņas «dziļu sašutumu», tomēr vēlāk Valsts departaments precizēja, ka runa ir par virkni Itālijas un Francijas plašsaziņas līdzekļu, kā arī par reportāžām no Haiti televīzijas kanālā «Al Jazeera». Šie plašsaziņas līdzekļi vēstīja, ka amerikāņu palīdzības sniegšanas operācija kļūst aizvien vairāk militarizēta.

Jāpiebilst, ka Brazīlija un Francija, kā arī Starptautiskā Sarkana Krusta komiteja un organizācija «Ārsti bez robežām» ir izteikušas oficiālus protestus Vašingtonai par to, ka ASV militārajām transportlidmašīnām tiek doda prioritāte, izmantojot Portoprensas lidostu, kamēr daudzi humanitārie reisi tādēļ nosūtīti uz blakus esošo Dominikānas Republiku.

Pēdejais šāda veida skandāls izcēlās 26. janvārī, kad uz salas piezemējās Džona Travoltas «Boeing». Slavenais Holivudas aktieris pats atradās pie lidmašīnas stūres. Travolta atveda uz Haiti četras tonnas produktu un vairākus mediķus. Daudzi plašsaziņas līdzekļi ir sašutusi par to, ka privātpersona, kura atvedusi nelielu palīdzības kravu, bez problēmām varēja izmantot Portoprensas lidostu laikā, kad amerikāņu militārpersonas liedz piezemēšanos valstu un organizāciju sūtītām lidmašīnam ar daudzkārt lielākam kravām, nosūtot tās uz Dominikānu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu