Viltvārži cenšas izkrāpt ziedojumus Haiti zemestrīces upuriem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Afēristi ar viltus labdarības organizāciju palīdzību internetā cenšas izkrāpt ziedojumus, kas it kā domāti postošās Haiti zemestrīces upuriem, noskaidrojuši britu raidsabiedrības BBC žurnālisti.

Krāpnieku e-pasti sāka parādīties jau dažas dienas pēc 12.janvāra katastrofas, un dažos no tiem viltvārži izmantoja arī īstu palīdzības organizāciju logo, piemēram, vienā gadījumā vēstule ar Lielbritānijas Sarkanā Krusta simbolu tikusi izsūtīta no kāda datora Nigērijā, vēsta BBC.

Savukārt kāds cits grupējums, kas sevi dēvē par «M E Foundation», raidorganizācijai nosūtīja vēstuli, kurā kā fotogrāfijas no Haiti uzdoti attēli, kas iegūti pēc 2005.gada zemestrīces Pakistānā. Lielbritānijas palīdzības organizācija «SOS bērni» atklāja, ka fotogrāfijas pārkopētas no tās interneta vietnes.

«Problēma nav tikai tajā apstāklī, ka tiek izmantoti donori vai labdarība, bet gan upuri,» norāda organizācijas vadītājs Endrū Keitss. «Viņi piesavinās naudu, ko cilvēki vēlas ziedot šo dabas katastrofu upuriem. Tādēļ es nejūtos tā, it kā viņi aplaupītu mani, es jūtu, ka viņi ņem no to bērnu mutēm, kuriem mēs cenšamies palīdzēt, un par to ir grūti nedusmoties.«

Vēl kāda «labdarības organizācija», kas sevi dēvē par kustību «Palīdziet pasaulei» («Help the World»), BBC žurnālistam telefoniski sacīja, ka nodarbojas ar skolu atjaunošanu, taču vēstulē norādītajā adresē Londonā atrodas nevis birojs, bet gan blūza un džeza bārs.

Pēc katastrofas mudinājumus palīdzēt katastrofas upuriem izplatīja gan pasaules slavenības, gan politiskie līderi. Saskaņā ar aptuvenām aplēsēm, zemestrīce laupīja dzīvību vismaz 217 000 cilvēku, bet vēl 1,2 miljoni palikuši bez mājām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu