Šodienas redaktors:
Marina Latiševa
Iesūti ziņu!

Interesantas receptes no smiltsērkšķiem (4)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Smiltsērkšķi ir ļoti vērtīgs organisma apgādātājs ar dabiskajiem vitamīniem, jo to lapas un ogas satur praktiski visus dabā esošos vitamīnus. No auga ogām var pagatavot arī daudz interesantu ēdienu un dzērienu!

Smiltsērkšķu gardums

0,5 l smiltsērkšķu, 0,5 l dzērveņu, medus pārliešanai.

Visu samaisa. Vislabāk – atstāj uz nakti ievilkties. Lieto svaigā veidā, vai pievieno saldajiem ēdieniem, piemēram, saldējumam, jogurtiem.

Saldējuma kokteilis

200 ml smiltsērkšķu nektāra, ½ l saldējuma «Plombīrs» vai piena, 1 banāns.

Visu liek blenderī un puto apm. 12 min.

Kefīra kokteilis

0,3 l smiltsērkšķu nektāra, 1 l kefīra, 2 banāni, ½ ēd.k. malta kardamona un kanēļa.

Visu liek blenderī un puto apm. 1 min.

Piena dzēriens

200 ml smiltsērkšķu nektāra, ½ l piena.

Sajaucot smiltsērkšķu sulu ar pienu, iegūst kefīram līdzīgu saldskābu dzērienu

Smiltsērkšķu, ābolu/ķirbju ievārījums

700 g smiltsērkšķu ogu, 1 kg ābolu vai ķirbju, 1 apelsīns, 700 g cukura.

Smiltsērkšķu ogas samaļ un izberž caur smalku sietu. Ābolus nomizo, izgriež serdes un samaļ. Apelsīna miziņu norīvē ar rīvi, pašu apelsīnu nomizo, pēc iespējas vairāk noņemot baltās plēves, un sagriež mazos gabaliņos.

Ābolu un smiltsērkšķu biezeņus samaisa, pieliek apelsīna gabaliņus, pieber rīvēto apelsīna miziņu, uzvāra. Pieber cukuru un vāra uz nelielas uguns vēl 510 minūtes. Ļauj mazliet pastāvēt, lai apelsīna gabaliņi vienmērīgi sadalās pa ievārījumu, lej burkās un aizvāko.

Želeja

1 gl sulas, 1 tējk. želatīna, 1 ēdamkarote medus un ½ gl ūdens.

Sulai pievieno medu un ūdenī izšķīdinātu želatīnu. Masu salej nelielos trauciņos un atdzesē.

Smiltsērkšķu–ābolu biezenis

1 kg smiltsērkšķu ogu, 2 glāzes ūdens, 2 kg saldo rudens ābolu, 2 kg parastā cukura vai 1 kg ievārījuma cukura.

Veselas notīrītas smiltsērkšķu ogas liek katliņā, aplej ar glāzi ūdens un uzvāra. Pavāra visu kādas 5-10 minūtes. Tad izberž visu caur sietu, lai biezeni attīrītu no smiltsērkšķu ogu kauliņiem. Sagatavo ābolu biezeni. Saldus rudens ābolus nomizo, sagriež četrās daļās, izņem serdes. Katru ceturtdaļu sagriež vēl šķēlītēs. Visu liek katlā, aplej ar glāzi ūdens un uz lēnas uguns sautē, līdz āboli sāk izjukt. Samaisa ābolus līdz biezeņa konsistencei. Tad pievieno jau sagatavoto smiltsērkšķu biezeni, cukuru un visu kopā pavāra 15 minūtes. Kad vārīšanās beigusies, noputo un pilda burkās.

Krēms

1 gl saspiestas ogu masas bez kauliņiem, 1 ēdamkarote medus, 2 ēdamkarotes želatīna un 200 g saldā krējuma.

Ogu masai pievieno izšķīdinātu želatīnu, medu un iecilā putukrējumu. Masu lej trauciņos un atdzesē.

Smiltsērkšķu tēja

Lielu karoti smiltsērkšķu ogu aplej ar 2 glāzēm tikko uzvārīta ūdens. Tēju vāra 5 minūtes, tad atstāj uz 10 minūtēm ievilkties. Var saldināt ar medu. Tējas garšu var papildināt ar dažām piparmētru lapiņām.

Komentāri (4)
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu