Latvijas zinātnieku ekspedīciju uz Ēģipti iemūžina filmā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Latvijas zinātnieku ekspedīcija Ēģiptē, kuras laikā tika pētīta Džosera piramīda, iemūžināta dokumentālajā filmā «Džosera piramīdas noslēpumi», kas drīzumā nonāks arī pie skatītājiem.

Kā aģentūru LETA informēja filmas producente Baiba Urbāne, patlaban tiek veikti pēdējie filmas noslēguma darbi un marta beigās vai aprīļa sākumā varētu sagaidīt «Džosera piramīdas noslēpumi» pirmizrādi.

Filma tapusi četru gadu laikā no 2006.gada. Filmas režisors, operators un viens no scenārija autoriem ir Romualds Pipars, kurš beidzis arī Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultāti.

Dokumentālā filma «Džosera piramīdas noslēpumi» stāsta par Latvijas zinātnisko ekspedīciju Ēģiptē, kas ēģiptoloģijas vēsturē ir unikāla, jo tā ietver sevī telpiskās skenēšanas speciālistus, ģeodēzijas, radiolokācijas, ģeoloģijas, arhitektūras, paleoastronomijas un arheoloģijas speciālistus.

«Šī netradicionālā Latvijas zinātnieku pieeja mūsu civilizācijas senvēstures pētīšanā ļāva iegūt gan Džosera piramīdas telpisku attēlu, gan, to analizējot, atklāt piramīdas ansamblī vēl nezināmas ejas un galerijas, kas pašos pamatos izmainīja līdzšinējo priekšstatu par piramīdas nozīmi. Filma ir dokumentāla zinātniski populāra žanra, tomēr tā ir uzņemta kino reportāžas veidā. Kino skatītājam ir reti sastopama iespēja vērot zinātniekus tieši atklājuma izdarīšanas brīdī, taču, skatoties filmu «Džosera piramīdas noslēpumi», to būs iespējams izdarīt,» stāstīja Urbāne.

Filmas producente apgalvoja, ka sekmīgs darbs pasaules visprestižākajā arheoloģijas objektā pasaulē - vecākajā mūra celtnē Džosera piramīdā - pielīdzināms galvenajai lomai «La Skala» operā vai galvenajai balvai pirmās formulas sacensībās.

Ekspedīcijas laikā nofilmētais materiāls un tajā laikā veiktie atklājumi rosināja ideju par dokumentālās filmas «Džosera piramīdas noslēpumi» veidošanu.

Filmas tapšanu finansiāli atbalstījis Nacionālais Kino centrs un Valsts kultūrkapitāla fonds.

Filmas scenāriju kopā ar Piprau veidojuši arī Jānis Klētnieks un Latvijas ekspedīcijas Ēģiptē vadītājs Bruno Deslandes.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu