Interesantas receptes un idejas, kā apstrādāt salasītās sēnes un pagatavot gardus ēdienus!
Sautētas sēnes ar ķiplokiem un pētersīļiem
700 g svaigas sēnes, 1,5 tējk. sasmalcinātu ķiploku, ½ gl olīveļļas, sāls pēc garšas, svaigi samalti pipari, sasmalcināti pētersīļi.
Sēnes notīra un noskalo aukstā, tekošā ūdenī, nosusina, sagriež. Ķiplokus eļļā apcep zeltainus, strauji uzkarsē un pievieno sēnes. Kad sēnes uzsūkušas visu eļļu, tām pieber sāli, piparus un pannu strauji sakrata, lai ātrāk izdalītos sēņu sula. Turpina cept uz lielas liesmas. Pieber pēc garšas sāli un pievieno sasmalcinātos pētersīļus. Samaisa, liek sasildītā traukā un pasniedz.
Sēņu, kartupeļu un zilā siera sacepums
1 kg gaileņu, 1 kg kartupeļu, 150 gr zila siera, 50 gr sviesta, 2 gl 35% saldā krējuma, pētersīļi, dilles, sāls un pipari pēc garšas.
Kartupeļus notīra un sagriež plānās šķēlītēs. Lielākās gailenes sagriež, mazākās atstāj veselas. Bļodiņā zilo sieru rūpīgi samaisa ar saldo krējumu. Daļu sviesta uzkarsē uz pannas un apcep sēnes, kamēr šķidrums izgaro. Kamēr sēnes cepas, tām pievieno sakapātus pētersīļus, dilles, sāli un piparus pēc garšas. Veidnes malas iesmērē ar sviestu. Liek tajā pusi kartupeļu un apber ar sāli. Virsū kārto apceptās sēnes. Aplej ar ceturtdaļu siera un saldā krējuma masas un uz sēnēm izkārto atlikušos kartupeļus. Tos apkaisa ar sāli pēc garšas un pārlej ar siera/saldā krējuma mērci. Pārsedz formu ar foliju un liek 200 grādu sakarsētā cepeškrāsnī uz pusstundu. Pēc tam noņem foliju un turpina sautēt vēl aptuveni 30 minūtes, kamēr kartupeļi kļūst pilnībā mīksti un zeltaini. Ņem formu ārā no cepeškrāsns, ļauj nedaudz pastāvēt un ievilkties.
Sēņu kotletes
1/2 litrs sēņu, 2 šķēles baltmaizes, 1 sīpols, pētersīļu zaļumi, 1 ola, rīvmaize, taukvielas cepšanai.
Sēnes samaļ. Nospiestai baltmaizei pievieno sviestā apceptu sīpolu, olu un pētersīļu zaļumus. Visu samaisa, veido kotletes, apviļā rīvmaizē un sakarsētā taukvielā cep gaiši brūnas. Pasniedz ar krējuma vai tomātu mērci, vārītiem kartupeļiem un skābētiem vai marinētiem gurķiem.
Gaileņu pica
Mīklai: 300 ml miltu, 6 g sausā rauga, 1 tējk. cukura, 100 ml silta ūdens, 2 ēd.k. augu eļļas, sāls.
Virsai: 1 gl. sagrieztu gaileņu, 1 sīpols, 1 vārīts kartupelis, 50 g rīvēta siera, 3 ēd.k. tomātu mērces.
Sajauc raugu ar cukuru un siltu ūdeni (ap 35 oC), ļauj pastāvēt dažas minūtes, līdz sāk parādīties putiņas. Miltos iejauc sāli, vidū izveido bedrīti, tajā ielej rauga maisījumu, eļļu, samīca mīklu. Apsedz un ļauj siltā vietā vismaz 20 min. uzrūgt. Apcep sīpolu, tad pievieno gailenes, apcep, līdz visa sula iztvaiko. Vārīto kartupeli sagriež šķēlēs. Picas mīklu vēlreiz izmīca, izrullē plānu. Apziež ar tomātu mērci, pārliek kartupeļa šķēles, pārliek pāri saceptās gailenes, pārkaisa sieru. Cep 220 oC karstā cepeškrāsnī 20 min.
Sēņu un tomātu salāti ziemai
1,5 kg vārītu sēņu (bekas, baravikas, bērzlapes, vilnīši u.c.), 5–6 sīpoli, 5 tomāti, malti melnie pipari, lauru lapas, 1 ēd.k. ar kaudzi sāls, 2 ēd.k. cukura, 1 ēd.k. 70% etiķa.
Izvāra sēnes, noskalo. Sagriež sīpolus un liek pannā eļļā cepties.
Tomātus nomizo un sagriež. Sēnes sagriež gabaliņos. Kad sīpoli nedaudz apcepušies, pievieno tomātus, piparus (pēc garšas) un 24 lauru lapas.
Nedaudz pasautē un pievieno sēnes.Tad liek klāt sāli, cukuru un etiķi, samaisa un sautē, līdz tomāti izjukuši,tad pakarsē vēl kādas 5 minūtes.
Karstu pilda sterilās burciņās, aizvāko un noliek atdzist. Uzglabā ledusskapī.
Sēņu salāti ar papriku ziemai
Sēnes (visādas bekas), gurķi svaigi bez mizas, sīpoli, tomāti, burkāni, tomātu pasta, eļļa cepšanai, sāls, cukurs, paprika (sarkana, dzeltena), etiķis 70%.
Sēnes notīra, sagriež un izcep. Gurķus nomizo,sagriež šķēlītēs. Sīpolus notīra, apcep. Burkānus sarīvē, apcep. Tomātus un papriku sagriež.
Visas sastāvdaļas sajauc un samaisa kopā. Uz 1 litru salātu liek 1,5 ēd.k. sāls un 1 ēd.k. cukura. Salātus pilda burciņās (puslitra) un sterilizē 30 min. Pašās beigās pielej etiķi un vāko ciet.
Sālītas sēnes
1 kg sēņu, 3 ēd.k. vārāmā sāls, 5 – 6 ķiploka daiviņas, 3 – 4 uzziedējušu diļļu kāti, 2 – 3 ozola lapas, 3 – 4 ķiršu lapas, mārrutka lapa, 5 – 6 melnie pipari.
Sēnēm nogriež kājiņas un rūpīgi izskalo cepurītes. Lielākās no tām pārgriež uz pusēm, mazākās – atstāj veselas. Sēnes liek emaljētā traukā, apber ar sauju vārāmās sāls un pārlej ar aukstu ūdeni. Ūdens sēnēm jāmaina trīs reizes dienā, lai tās nesāktu bojāties. Mērcēšana jāturpina 2 – 3 dienas. Sāli sēnēm ber tikai pirmajā reizē. Turpmāk maina vien ūdeni.
Kad sēnes nostāvējušās, notīra ķiplokus un liek sēnēm paredzētā bļodā, kuras apakšējā daļa izklāta ar mārrutka lapām. Izmērcētās sēnes liek vairākās kārtās ar cepurītēm uz leju. Kad izlikta pirmā kārta (nosegta burkas apakša), sēnēm uzliek pa virsu ķiploka daiviņu, diļļu kātu, dažus piparus un pārklāj ar sālīšanai paredzētajām lapām. Liek nākamo sēņu kārtu un atkal to atbilstoši nosedz. Kad visas sēnes izkārtotas, pa virsu tām klāj tīru marli, koka vāciņu, kas neskar bļodas malas, un uz tā liek smagumu, piemēram, akmeni. Tikmēr var sagatavot jaunu sēņu porciju un pēc dažām dienām esošajām sēnēm likt pāri jaunas kārtas. Ja bļodā veidojas pārāk daudz šķidruma, to nolej. Savukārt, ja par maz, nepieciešams smagāks akmens. Apakšējās sēnes sasniedz gatavības pakāpi pēc aptuveni 20 – 30 dienām. Kad visas sēnes gatavas bļodā, tās liek sterilizētās burkās, aplej ar šķidrumu, kurā tās stāvējušas un hermētiski noslēdz.
Ceptas gailenes
1 kg gaileņu, 150 g sviesta, sāls, zaļumi.
Notīrītas gailenes sagriež, sautē katliņā līdz šķidrums iztvaicēts. Sēnēm pieliek sviestu, apcep, sāla. Sēnēm var pielikt dilles, pētersīļus, sīpolus.
Atdzesētas liek maisiņos vai trauciņos, uzglabā saldētavā. Izmanto zupām, mērcēm, picām, sviestmaizēm. Ja vēlas sēnes uzglabāt burciņās, tās apcep eļļā vai cūku taukos. Sēnes liek burciņās, noslēdz ar vāku, glabā vēsumā.
Sēņu kaviārs
1 kg vārītu sēņu, 800 g tomātu, 300 g sīpolu, 100 g eļļas, 4 daiviņas ķiploku, sāls un pipari pēc garšas.
Visas sastāvdaļas samaļ ar gaļas mašīnu. Pirmos uzkarsētā eļļā liek sīpolus, lai tie nedaudz apcepas, tad pievieno visu pārējo. Kaviāru vāra uz lēnas uguns, līdz iztvaiko šķidrums. Liek tīrās, sterilizētās burciņās un uzglabā ledusskapī. Vārīšanas ilgums aptuveni 40 minūtes.
Vīna etiķī marinētas sēnes
5 kg sēņu, 1 l baltā vīna etiķa, 5 vidēji lieli sīpoli, 1 ķiploks, 2 tējk. smaržīgo piparu, 8 lauru lapas, ½ tējk. malta kanēļa, ½ tējk. krustnagliņu, 10 tējk. sāls, 10 tējk. cukura.
Nomazgā sēnes, mazliet nosusina un sagriež vienādos gabaliņos. Vāra gatavas (aptuveni 20 minūtes) viegli sāļā ūdenī, tad notecina.
Marinādei 1,5 l vāroša ūdens ieber sāli un cukuru, pievieno garšvielas un smalki sagrieztus sīpolus un ķiplokus. Sagaida, kad marināde no jauna sāks vārīties un pievieno sēnes. Vāra 5 – 6 minūtes. Pielej etiķi un vēlreiz sagaida vārīšanos. Sēnes liek iepriekš sagatavotās, sterilizētās burkās un aplej ar karsto marinādi, kurā tās gatavojušās. Burkas hermētiski aizvāko un ļauj atdzist istabas temperatūrā. Pēc tam sēnes novieto vēsā, tumšā vietā. Gatavas ēšanai jau pēc 8 – 12 dienām.