/nginx/o/2018/07/17/10314782t1h6909.jpg)
Jāņus pierasts svinēt, grilējot gaļu, ēdot ķimeņu sieru un dzerot alu, bet pastāv iespēja svētku vakariņas padarīt citādākas un, galvenais, savai veselībai tīkamākas. Šeit receptes atradīs ne vien veģetārieši, bet ikviens, kurš svētku galdu šogad vēlas klāt daudzveidīgāku!
Ar veģetārajām receptēm iepazīstina jogas preču veikala «Rudra» īpašniece Anete Blaževiča.

Blenderī lejam ½ l kefīra, pievienojam 40 - 50 g rukolas, nelielu zariņu svaiga pētersīļa, mazliet diļļu un šķipsniņu malta ingvera.
Visu sablendē un lej glāzēs. Vislabāk garšos vēss.
Dārzeņu un panīra (svaigā siera) iesmiņi
Pagatavojam panīru paši, ja neatrodam veikalā. Tas jādara dienu iepriekš, jo sieram jānostāvas. Dārzeņus varat izvēlēties, kādus vien sirds kāro. Neaizmirstiet par kukurūzu, kura uz grila sanāk vienkārši debešķīga. Vēl ieteikums izvēlēties ķirštomātiņus, nevis lielos veselos tomātus griezt daļās. Labi grilējas arī šampinjoni, kas nav dārzeņi, bet lieliski sader ar tiem kopā.
Cukini, paprika, sarkanie sīpoli ir mūsu favorīti grilēšanai.

Lielā katlā vārām pienu. Lai pietiktu 4 ēdējiem, vāru 4 l piena. Kad piens sāk mest burbuļus iespiežam puscitronu, lai piens saiet kunkuļos. Kad viss sabiezējis un parādās ūdeņainas sūkalas, ņemam no uguns un ieliekam smalkā sietā un noskalojam, lai nav skābs no citrona. Iesaku sietā ieklāt marles gabalu, kuru, kad noskalots skābums, saņemam aiz galiem kopā un nospiežam lieko šķidrumu. Saplacinām apaļā apmēram 3 cm augstā plācenī un paliekam zem sloga uz vienu nakti.
Ķeramies pie marinādes
150 ml kefīra,
1 ēd. k. sinepju
1 ēd. k. karija pastas vai karija pulvera
1 ķiploka daiviņa (saspiesta)
2,5 cm ingvera saknes (nomizotas un sarīvētas), var arī ķiploku, ingvera pastu
sāls, pipari pēc garšas.
Panīra sieru sagriežam mazos kubiciņos. Tā, lai varam uzspraust uz bambusa kociņiem. Tāpat sagriežam arī nelielos gabaliņos dārzeņus.
Visu saliekam marinādē un turam vismaz 3 stundas. Jo ilgāk paturēsit, jo piesātinātāka būs garša. Uz nakti marinēt nav vajadzības.
Kad gatavi, spraužam visus gabaliņus uz iesmiņiem un liekam cepties.
Pasniedz ar tomātu pastu, kuru varat pagatavot paši vai pievienot gatavajai pastai svaigas bazilika lapiņas un nedaudz piespiest citrona sulu.
Marinādi varat uzliet arī kā mērcīti, kad iesmiņi izcepti

Ābolu etiķis – 10 ēd. k.
Tobasko vai čili mērce – 1 ēd. k.
Tumšā sojas mērce – 1 ēd. k.
Fenheļa sēklas – 1tējk.
Mango pulveris – 1tējk.
Malts ingvers – ½ tējk.
Sarkanais čili pulveris – 1 tējk.
Malti pipari – ½ tējk.
Ingvera, ķiploku pasta – 2 ēd. k.
Koriandrs svaigs – dažas lapiņas
Citrona sula – 1 ēd. k.
Baziliks, oregano – svaigi zaļumi, kādi ir pieejami. Sāls pēc garšas
Šajā marinādē var marinēt dārzeņus, panīru, tofu sieru. Sieru var atstāt uz nakti. Dārzeņiem pietiek ar 3-4 stundām.

2 vidējas bietes (sarīvētas),
1 sīpols
1 ķiploka daiviņa
2 ēd. k. olīveļļas
1 tējk. balzamiko
zariņš oregano
½ tējk. sojas mērces vai tobasko
1 bundžiņa sarkano vai romiešu pupiņu
2 šķēles pilngraudu maizes
1 tase vārītu rīsu (basmati)
1 tējk. maltas paprikas
sāls un pipari pēc garšas
Šī recepte derēs arī vegāniem
Sajaucam kopā bietes, sīpolu (sakapātu), olīveļļu, balzamiko, rozmarīnu. Ieliekam cepeškrāsnī uz plāts, kas apklāta ar cepamo papīru. Pieliekam veselu, bet nedaudz saspiestu ķiploku. Cep apmēram 20 minūtes. Bietēm jāpaliek tumšām un jāsmaržo līdzīgi grauzdētam cukuram. Tikai nepiededziniet.
Liekam bietes lielā bļodā, pievienojam maizes gabaliņus, rīsus, paprikas pulveri, tobasko un samīcām. Tas nebūs ļoti viegli, bet, ilgi mīcot, bietes izdos sulu un veidosies masa. Pievienojam notecinātas, saspaidītas pupiņas. Pievieno sāli un piparus pēc garšas. Es uzmaļu svaigus piparus arī tikko ceptiem. No masas veido burgerus. Man sanāca 6 gabali. Saliekam tos uz paplātes vai šķīvja, lai gaida, kad varēs grilēties.
Liekot uz grila, apsmērējiet nedaudz no abām pusēm ar olīveļļu. Apcep no abām pusēm, uzmanīgi apgriežot.
Apēdam vienus pašus, jo ir ļoti garšīgi, vai ar apgrauzdētu maizīti un salātiem.
Lai jums garšīgi un veselīgi Līgosvētki!
Komentāros esi aicināts arī tu padalīties ar kādu veģetāru recepti!
Garšvielas receptēm meklē veikalā «Rudra» (www.rudra.lv)