Redīsu sīvā garša ļoti labi iederas salātos, tos var piegriezt biezpienam vai uzlikt uz maizes. Arī jaunās redīsu lapas var pievienot salātiem.
Redīsi bagātīgi satur vitamīnus un minerālvielas, bet maz kaloriju. 100 g redīsu ir tikai 16 kcal. Tajos ir kālijs, fosfors, kalcijs, magnijs, nātrijs un dzelzs, kā arī C vitamīns, B grupas vitamīni un karotīni.
Tie satur vielas, kas spēj iznīcināt nevēlamās baktērijas, kas atrodas mutes dobumā un gremošanas traktā.
Īpaši redīsi ieteicami sirds un asinsvadu sistēmas slimību un aptaukošanās gadījumā. Tie uzlabo gremošanu un izvada lieko holesterīnu. Augstā C vitamīna un sēru saturošo savienojumu satura dēļ redīsiem piemīt pretvēža iedarbība.
Redīsu un ziedkāpostu salāti
Vajadzēs: 250 g redīsu, 400 g ziedkāpostu, 50 g augu eļļas, 1 citrona sula, 4 ēdk. sasmalcinātu loku, sāls, cukurs pēc garšas.
Kā pagatavot: ziedkāpostus novāra un sadala ziedkopas, pievieno ripiņās sagrieztus redīsus, sasmalcinātus lokus, apslaka ar citrona sulu, sāli, cukuru un augu eļļu. Visu samaisa.
Redīsu un marinētu gurķu salāti
Vajadzēs: 400 g redīsu, 250 g marinētu gurķu, 3 vārītas olas, 1 nelielu sīpolu, dilles, skābo krējumu, sāli.
Kā pagatavot: redīsus nomazgā, atbrīvo no lapām un saknēm un sarīvē uz dārzeņu rīves vai smalki sagriež. Pievieno sāli un pamatīgi sakrata, tad nospiež lieko šķidrumu. Pievieno smalkos kubiciņos sagrieztus marinētos gurķus, smalki sagrieztas (vai uz sakņu rīves sarīvētas) cieti vārītas olas, sakapātas dilles un sīpolus. Sajauc visu ar skābu krējumu un, ja nepieciešams, pievieno sāli.
Redīsu salāti ar olīveļļu
Vajadzēs: 200 g redīsu, 1 lielu burkānu, šķipsnu balto malto piparu, šķipsnu sāls, 50 ml olīveļļas.
Kā pagatavot: redīsus sagriež plānās šķēlītēs. Burkānu notīra un sarīvē uz rupjas rīves. Garšvielas sajauc ar eļļu. Visu samaisa.