Esmu sterilizēta. Bet gribu bērnu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: http://www.flickr.com/photos/uaeyah/

Portāla «mammam.lv/tetiem.lv» speciālisti bieži saņem jautājumu, vai pēc olvadu nosiešanas tomēr ir kāda iespēja, kā tikt pie sava bērniņa. Skaidrību šajos jautājumos palīdz rast medicīnas doktore un Rīgas Stradiņa Universitātes dzemdniecības un ginekoloģijas katedras docente, klīnikas «Medeora» ginekoloģe un dzemdību speciāliste Ilze Vīberga.

Pirmkārt ir svarīgi apzināties, ka ikviena kontracepcijas metode ir domāta tam, lai nošķirtu seksuālo funkciju no reproduktīvās. Tātad — lai izvairītos no neplānotas grūtniecības. Dažādi pasaules pētījumi rāda, ja grūtniecība iestāsies neplānoti, tad 75% gadījumu tā tiks pārtraukta. Ikdienā mums liekas, ka šie skaitļi nevar būt tik lieli, tomēr abortu jautājums patiešām ir ļoti nopietna un sāpīga tēma, un sieviete parasti skaļi nerunā par to, ka viņai ir jādodas veikt abortu. «Tās, kuras nosoda abortu veikšanu visbiežāk ir sievietes, kurām vēl nav bijusi pirmā grūtniecība, arī tās, kuras gaida pirmo bērniņu, kā arī tās, kuras vairs nav reproduktīvajā vecumā jeb, kā man gribētos teikt, tās, kuram grūtniecības iestāšanās «problēma» nav vairs aktuāla. Bet, diemžēl, nereti dzīvē sagadās tā, ka viņām pēc pirmās plānotās grūtniecības ļoti ātri iestājas nākamā, kas nav plānota. Un tad jaunajai ģimenei vai sievietei vienai ir jāizdara izvēle, kas ir ļoti smaga un sāpīga, jo šajā brīdī sievietēm ir jāiet pret saviem uzskatiem,» pieredzē dalās daktere Vīberga. Tāpēc kontracepcijas metodes izvēle ir nopietns un atbildīgs process.

Sterilizācija kā kontracepcijas metode
Kā jau tika minēts, ikviena kontracepcijas metode ir domāta tam, lai nošķirtu seksuālo funkciju no reproduktīvās. Izvēloties ikvienu no kontracepcijas metodēm, sievietei vai pārim ir jāizvērtē, vai kādreiz nākotnē grūtniecība varētu būt vēlama. Tāpēc kontracepcijas metodes iedalās atgriezeniskās un neatgriezeniskās. Sterilizācija pieder pie neatgriezeniskajām metodēm, pēc kuras grūtniecības iestāšanās dabiskā ceļā ir praktiski neiespējama. Praksē ir dzirdēti izņēmumi — bet tie notiek ārkārtīgi reti. Tas atkarīgs no sterilizācijas operācijas tehnikas — nosiešanas vai arī pārgriešanas. Turklāt jāatceras, ka sterilizācija nav tas pats, kas kastrācija, jo pēc sterilizācijas procesa nekas nenotiek ar sievietes endokrīno sistēmu vai libido. Sterilizācijas metodei nav blakus parādības. Tā ir laba, ātri paveicama, īpaši, ja to dara ar laparoskopijas vai minilaparatomijas palīdzību. Olvadu nosiešana nemaina arī menopauzes iestāšanās laiku — klimakss ir tad, kad tam jāsākas. Ir divas sterilizācijas metodes — sieviešu un vīriešu. 

Sievietes sterilizācija
Olvadu nosiešana ir drošākais līdzeklis pret neplānotu grūtniecību. Nevēlamas grūtniecības risks pie sieviešu sterilizācijas - 0,5 %. Latvijas likumdošana paredz, ka sieviete var sterilizēties pēc pašas vēlēšanās, ja viņas vecums ir virs 35un viņai ir 3 bērni vai arī tad, ja sievietes vecums ir virs 40 gadiem, neatkarīgi no bērnu skaita. Ja ir medicīniskas indikācijas, piemēram, ginekoloģiskas vai onkoloģiskas problēmas, un sievietei ir nepieciešama operācija, olvadu nosiešana var tikt veikta kā papildus manipulācija, veicot pamatoperāciju, ar sievietes piekrišanu. Arī gadījumos, ja, piemēram, sieviete vēl nav sasniegusi likumā noteikto vecumu, bet visas trīs grūtniecības ir beigušās ar ķeizargriezienu, tad sievietes drošības dēļ var tikt veikta sterilizācija, protams, tikai ar sievietes piekrišanu. Ja sievietei nav nekādu medicīnisku indikāciju, tas nozīmē, ka sterilizācija tiek veikta pēc sievietes pašas vēlēšanās, un tā ir maksas operācija.

Olvadus nosiet vai pārgriezt?
Maldīgs ir priekšstats, ka olvadu nosiešana ir atgriezeniskāks process par olvadu pārgriešanu. Tā vienkārši ir operācijas tehnika. Vai olvads tiek pārgriezts vai pārsiets, tam nav nozīmes. Olvads ir dzīvs orgāns un arī pārsiešanas laikā tiek pārveidota audu struktūra, arī nosiešanas laikā olvads tiek caurdurts. Tātad — rezultāts abos gadījumos ir viens un tas pats. Olvadu nosiešanas gadījumā pastāv pavisam, pavisam maza iespēja, ka mezgls ir noslīdējis, tas var arī nedaudz atsieties, kā rezultātā var iestāties grūtniecība. Septiņdesmitajos, astoņdesmitajos gados bija speciāli klipši, ko uzmauca salocītam olvadam, bet arī tie pa retam mēdza noslīdēt. Tāpēc, lai garantētu to, ka metode ir simtprocentīga, biežāk tiek veikta olvadu pārgriešana. Protams, pievēršoties jautājumam zinātniski, arī izgriezto olvada gabaliņu var rekonstruēt. Tomēr iespēja, ka pēc šādas rekonstrukcijas iestāsies grūtniecība, ir ļoti niecīga. Tēlaini izsakoties ar olvadu pārsiešanu vai pārgriešanu ir tā pat kā ar plombētiem zobiem — nav svarīgi, kādas krāsas plombu ārsts ieliek, zobs tik un tā ir salabots. 

Vīrieša sterilizācija
Vīriešu sterilizācijas jeb vazektomijas laikā tiek nosprostoti sēklas vadi. Un arī šis ir neatgriezenisks process. Nevēlamas grūtniecības risks pie vīriešu sterilizācijas — 0,1 %. Interesanti, ka Latvijas vīriešiem vazektomija šķiet ļoti nepieņemama kontracepcijas metode, jo valda stereotips, ka zaudēs dzimumtieksmi. Savukārt Skandināvijā, Vācijā, Anglijā vīriešu sterilizācija ir daudz izplatītāka. Vairākas pacientes, kas devušās uz Īriju vai Angliju, tur izveidojušas jaunas attiecības, vēršas pēc padoma, kādu kontracepciju izvēlēties. Pēc kāda laika viņas zvana un saka — dakter, man kontracepcija nav nepieciešama, jo vīrietis ir sterilizējies. 

Ko darīt?
Vislabākais, ko var ieteikt pārim, kur sieviete vai vīrietis ir sterilizēti, bet tomēr vēlas mazuli, ir ārpusķermeņa apaugļošana. „Manā praksē ir bijis pāris, kas pēc trešajām dzemdībām izlēmuši par labu sievietes sterilizācijai. Diemžēl, vīrs gāja bojā auto avārijā. Pēc kāda laika sievietei izveidojās jaunas attiecības un... Protams, viņi vēlējās kopīgu bērniņu. Ārpusķermeņa apaugļošana šādos gadījumos ir ļoti labs risinājums ar daudz augstāku izdošanās procentu, salīdzinot ar olvadu vai sēklas vadu rekonstrukciju,” stāsta daktere. Tātad, ja sieviete kādu laiku pēc šīs procedūras vēlas dzemdēt, piemēram, ja ir cita mīlestība, laulība, iespējama vienīgi ārpusdzemdes apaugļošana. Līdzīgi kā sievietēm, kurām dažādu iemeslu dēļ olvadi ir necaurlaidīgi un nav bērnu.

Citi kontracepcijas veidi
Katrā ziņā pirms izvēlies šo tik nopietno kontracepcijas metodi, der apzināties, kādi ir citi līdzekļi un kā tie darbojas.

Hormonālās metodes — tabletes, implanti, injekcijas, hormonālie plāksteri, hormonālie riņķi, kas ir visefektīvākās kontracepcijas metodes tūliņ aiz sterilizācijas. Turklāt hormonālā kontracepcija ir visvairāk pārbaudītā un testētā medikamentu grupa, līdz ar to pilnīgi droša.

Intrauterīnās spirāles (IUS) — varu saturoša intrauterīnā spirāle, intrauterīnā spirāle ar hormoniem. Spirālēm nevēlamas grūtniecības risks ir līdz 0,8%.

Barjeras metodes — vīriešu prezervatīvi, maksts diafragmas, dzemdes kakla uzmavas, sieviešu prezervatīvi. Vīriešu prezervatīviem nevēlamas grūtniecības risks, lietojot vienu gadu, ir 2-15 %. Vīriešu prezervatīvi ir vienīgā metode, kas efektīvi aizsargā pret STS un HIV.

Dabiskās metodes — auglīgo dienu apzināšana, barošana ar krūti un pārtrauktais (nepabeigtais) dzimumakts. Auglīgo dienu apzināšana notiek, skaitot menstruālā cikla dienas, sākot no pirmās mēnešreižu dienas. Parasti auglīgās dienas (ovulācija) ir pašā cikla vidū — ap 14. dienu. Šis metodes nevēlamas grūtniecības risks, apzinīgi un mērķtiecīgi lietojot vienu gadu, ir 2-9 %. Barošana ar krūti efektīvi samazina auglību, ja sievietei pēc dzemdībām nav atsākušās mēnešreizes un bērns vēl nav sasniedzis 6 mēnešu vecumu, kā arī ja starplaiki starp barošanas reizēm dienas laikā nepārsniedz 3 stundas, bet naktīs — 6 stundas. Savukārt, lai pārtrauktais dzimumakts kā izsargāšanās līdzeklis būtu efektīvs, partnerim jābūt motivētam, disciplinētam un pieredzējušam.

Avārijas kontracepcija. Šis līdzeklis ir augstas devas hormonu preparāts, kas novērš ovulāciju un kas jāiedzer 72 stundu laikā pēc dzimumakta, kura laikā nav notikusi izsargāšanās no grūtniecības. Ja apaugļošanās jau ir notikusi, tas nebūs efektīvs. Avārijas kontracepcija ir spēcīgs trieciens hormonālajai sistēmai, taču tai nav blakņu un paliekošu ietekmju. Ja avārijas kontracepciju nākas lietot vairāk kā reizi mēnesī, rodas jautājums, kāpēc lietot avārijas kontracepciju, ja var izvēlēties kādu citu kontracepcijas veidu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu