Eksperts: visticamāk, Mārupes caurtekas aizdambējumā vainojami bebri

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/Leta

Vietās, kur ūdens tek cauri, un tā tas ir arī Mārupītes caurtekā, bebri cenšas būvēt aizsprostus, lai paceltu ūdens līmeni - maz darba un liels efekts, skaidro Dabas muzeja pārstāvis Valdis Rēders, kurš jau ilgstoši nodarbojies ar bebru uzvedības izzināšanu.

Jau ziņots, ka šovakar ap pulksten 18 ir izdevies likvidēt aizdambējumu, kas bija radies Mārupītes caurtekā un kura rezultātā applūda plašas Pārdaugavas teritorijas. Tika izvirzītas divas versijas par Mārupītes applūšanas iemesliem - vai nu ar dažādiem atkritumiem aizsprostota Mārupītes caurteka pie «Dinaz» degvielas uzpildes stacijas, vai arī pie aizsprosta vainojami bebri.

Rēders norāda, ka, ja caurtekā, likvidējot aizdambējumu, ir atrasti apgrauzti koka sprunguļi, dubļi un akmeņi, tad droši varot apgalvot, ka aizdambējumu ir radījuši bebri.

Tāpat eksperts piebilst, ka nav jābrīnās, ka bebri lien iekšā caurtekās, jo Latvijā esot vairākas vietas, kur upju caurtekas aizsprostojuši bebri.

Kā ziņots, pārplūdušās Mārupītes dēļ Pārdaugavā applūda vairākas dzīvojamās un nedzīvojamās ēkas, kā arī stadions un parks.  Rīgas Pašvaldības policijas sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Tīmane pastāstīja, ka Akmens ielā applūda sešas ēkas. Ojāra Vācieša ielā divām ēkām applūda pagrabi un pagalmi. Pagrabs applūda arī ēkai Hermaņa ielā.
Applūdušo ēku iedzīvotājiem tika piedāvāta palīdzība, bet viņi no tās atteicās. Vienai personai tika sniegta palīdzība, lai tā varētu izkļūt no savas dzīvesvietas.

Rīgas pilsētas izpilddirektora preses sekretārs Uģis Vidauskis informēja, ka no kāda privāta uzņēmēja saņemts lūgums pēc palīdzības, jo plūdu dēļ sabojājusies noliktavas signalizācija.
Lai iztīrītu Pārdaugavā aizsprostoto Mārupītes caurteku, kuras dēļ applūda plašas teritorijas, tajā tika urbts caurums, pastāstīja Rīgas domes Satiksmes departamenta preses sekretārs Mareks Ivans.

Pārdaugavā aizsprostotās Mārupītes caurtekas dēļ šodien tika noteikti plaši satiksmes ierobežojumi un transportlīdzekļu satiksmei slēgtas piecas ielas.

Rīgas domē informēja, ka pašvaldības dienesti turpinās darbu Mārupītes un Arkādijas parka apkārtnē, kā arī notiks intensīvs darbs stadionā «Arkādija», lai nodrošinātu iespēju rīkot U-19 Eiropas čempionāta norisi šajā laukumā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu