Netipiski uz grila vai ugunskura pagatavojami ēdieni (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ir tādi latviešiem klasiski grilēšanas paradumi - šašliks, desiņas un varbūt dažkārt kādi dārzeņi. Patiesībā gan variācijas, ko un kā grilēt ir ievērojami plašākas. Uz grila var tapt arī dažādi kārumi, saldie ēdieni, veģetāri un aromātiski ēdieni. Vasarā ir jāgrilē. Jo dažādāk, jo labāk!

Ir tādi latviešiem klasiski grilēšanas paradumi - šašliks, desiņas un varbūt dažkārt kādi dārzeņi. Patiesībā gan variācijas, ko un kā grilēt ir ievērojami plašākas. Uz grila var tapt arī dažādi kārumi, saldie ēdieni, veģetāri un aromātiski ēdieni. Vasarā ir jāgrilē. Jo dažādāk, jo labāk!

1. Grilēti augļi. Lai piešķirtu sezonas augļiem citu smaržu un garšu, tos var apcept dziestošā ugunskurā. Te noder āboli, bumbieri, banāni, persiki, aprikozes, plūmes, apelsīni, ananasi, u.c. augļi.

Karamelizēti āboli iegūstami, stingrus ābolus uzverot uz iesma un novietojot ļoti tuvu ugunij. Kad miza piebriest un sāk lobīties (apmēram pēc 8 minūtēm), ābolus apviļā cukurā un turpina cept, kamēr cukurs izkūst un augļi pārklājas ar karamelizētu kārtiņu.

Grilēts ābolu deserts pagatavojams, ja āboliem izgriež serdi un vidiņu pilda ar cukuru, kanēli, gabaliņu vaniļas pāksts, sviesta piciņu, rozīnēm, rūpīgi ietin pietiekami lielā folija loksnē. Cep uz grila, vienu reizi apgrozot, 40-50 minūtes vai līdz brīdim, kad āboli šķiet mīksti. Ābolus var likt tieši pelnos - tad tos ietin divās folija loksnēs.

Grilēti bumbieri gatavojami līdzīgi. Bumbieriem rūpīgi izdobj vidu (sākot no pamatnes) un pilda ar masu, kas pagatavota no 50 g maltu mandeļu, 2 ēdamkarotēm cukura, 1 ēdamkarotes sviesta un stingri saputota liela olu dzeltenuma. Katru bumbiera pusīti rūpīgi ietin folijā un cep uz karsta grila, vienu reizi apgrozot, apmēram 30 minūtes vai līdz brīdim, kad augļi mīksti.

Grilētu banānus var labi izcept to mizās. Kreoliešu veids - banānus iešķeļ un mīkstumā iespiež 1 tējkaroti cukura, 1 tējkaroti ruma un šķipsniņu kanēļa. Cep uz grila, vienu reizi apgrozot, 10 minūtes.

Grilēti apelsīni arī gatavojami folijā. Nomizo lielus apelsīnus, sagriež šķēlēs un atkal izveido veselu apelsīnu. Uzkaisa nedaudz brūno cukuru un kanēli un aprasina ar rumu, rūpīgi ietin divās folija kārtas, un cep 10-15 minūtes.

Iesmi ar dažādiem augļiem. Uz iesmiem pārmaiņus uzver dažādus augļu gabaliņus: 1/4 persika, 1/2 aprikozes, 2-3 cm biezas negatavu banānu ripiņas, ananasu gabaliņus, apelsīnu daiviņas, ābolu un bumbieru šķēles (apslaka ar citrona sulu, lai nepaliek tumšas), plūmes. Cep uz vidējas liesmas, bieži apgrozot, 5-10 minūtes. Uzkaisa cukuru un cep, kamēr augļi pārklājas ar caurspīdīgu izkusuša cukura kārtiņu.

2. Zefīrs uz iesma. Veikalos nopērkami speciāli zefīri (marshmellows), kurus sprauž uz iesma un īsu brīdi (līdz brūnumam) cep uz uguns. Ļoti labs veids, kā pavadīt laiku pie ugunskura un panašķēties.

3. Kūka uz grila. Pannā liek drupenu mīklu (vienādās proporcijās cukurs, milti un sviests), virs tās ābolus, rabarberus vai ogas un cep uz uguns. Kad apakša brūna, pārmet otrā pannā tā, lai brūnā puse paliktu uz augšu.

4. Grauzdēta maize.
To apbrūnina uz grila, pārklāj ar garšaugu sviestu. Lieliska piedeva gaļas un dārzeņu ēdieniem brīvā dabā.

5. Grilēts siers. Sieru cienītāji novērtēs grilētu kamambēra sieru ar, piemēram, lāceņu ievārījumu. Lai siers nepiedegtu, zem tā vēlams klāt folliju. Ja gadās būt vīnogu plantācijas tuvumā, labi kūstoša siera šķēles  (Grijeras, Ementāles, Bel Paese, Čederas, Fontina) var tīt katru 4-5 vīnogu lapās. Tīteņus cep uz nelielas liesmas, kamēr siers ir izkusis un uzsūcis lapu izteikto garšu.

6. Dārzeņi uz iesma. Veģetārs šašliku aizstājējs ir dažādi dārzeņi, ko sprauž uz iesma. Gatavi īpaši labi garšos ar kādu mērcīti vai apkaisīti ar zaļumiem.

7. Pildīti dārzeņi. Tie aizņem ilgāku laiku gatavošanai. Visbiežāk pildīšanai izmanto tomātus, cukini, baklažānus, papriku, kabačus un klasiskākais pildījuma variants ir maltā gaļa ar garšvielām un/vai sieru.

8. Grilētas jūras veltes. Uz grila vērts likt tikai lielas, gaļīgas garneles. Vislabākais tās neizlobīt, bet izlobītās pusstundu paturēt marinādē (olīveļļa, citronu sula, dažas ķiploka daiviņas, sāls, pipari, pētersīļi).

9. Kotletes ar dūmu garšu. Klasisko kotlešu masu var papildināt ar sieru, dārzeņiem vai sēnēm pildījumā un cept uz oglēm no abām pusēm. Šādas kotletes labi izmantojamas arī hamburgeru pagatavošanai dārza svētkos.

10. Pildītas sēnes. Sēnēm nogriež kātiņus, tukšajā vidiņā pilda sieru vai dārzeņus. Ēd siltas vai atdzisušas.

11. Kartupeļi ar kraukšķīgu garoziņu. Dažādos veidos uz grila var pagatavot kartupeļus, piemēram, sagriežot tos ripiņās, iemarinējot eļļas un garšvielu maisījumā un sadurot uz iesma, cepot. Vai iepriekš novārītus jaunos kartupeļus apbrūninot uz grila, apslakot ar eļļu un garšvielām.

12. Apcepti ķiploki. To garša ir citāda nekā svaigiem ķiplokiem. Veselu ķiploka daiviņu cep pelnos 8-10 minūtes, kamēr tā piebriest un miza sak plaisāt. Izlobītus un notīrītus ķiplokus nedaudz apsāla.

13. Zupa uz ugunskura ir kā rituāls. Visiem kopā mizot dārzeņu, griezt sastāvdaļas - tas garantē arī gardu rezultātu. Uz gunskura var izveidot speciālu statīvu, uz kura kar katlu ar apaļu dibenu, bet var izlīdzēties arī ar grila restītēm vai pamatni virs ugunskura, kur uzliek katlu. Uz ugunskura vārīt var jebkuru zupu vai sautējumu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu