Kurzemē turpināsies ziemeļu gulbju gredzenošana (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

No šodienas līdz 31.jūlijam Latvijas Dabas muzeja ornitologs Dmitrijs Boiko Kurzemes pusē turpinās ziemeļu gulbju (Cygnus cygnus) gredzenošanas ekspedīciju, informēja Latvijas Dabas muzeja izstāžu organizatore Linda Rožkalne.

Šis ir jau astotais gulbju gredzenošanas gads, un šoreiz gredzenošana notiks Tukuma, Saldus, Kuldīgas, Liepājas un Talsu rajonos.

Ekspedīcijas laikā pārsvarā paredzēts apgredzenot gulbju mazuļus. Līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī šogad Boiko paredz, ka Latvijā apgredzenoto ziemeļu gulbju skaits varētu būt vislielākais Eiropā. Līdzīgas ziemeļu gulbju gredzenošanas ekspedīcijas notiks arī Lietuvā, Polijā, Vācijā un Baltkrievijā.

Šīs vasaras pirmajā ziemeļu gulbju gredzenošanas ekspedīcijā Skrundas zivju dīķos ornitologam izdevās apgredzenot kopā 11 putnus - 7 spalvmetējus un četrus mazuļus.

Boiko atklāja, ka šogad aukstās ziemas dēļ barošanās un izdzīvošanas apstākļi gulbjiem ziemošanas vietās bija nelabvēlīgi. Atlidojušie gulbji bija vārgi, un tiem ir neliels mazuļu skaits, vidēji trīs līdz četri mazuļi. Vismazākajos perējumos ir divi mazuļi, bet vislielākajos - septiņi. Tomēr vasara ziemeļu gulbjiem ir labvēlīga, jo ligzdošanas vietās, neskatoties uz ilgstošo karstumu, krasas ūdens līmeņa pazemināšanās nav novērotas, un arī barības gulbjiem ir pietiekami.

Ziemeļu gulbju gredzenošanas mērķis ir gulbju iezīmēšana, izmantojot krāsainus plastmasas kakla gredzenus. Šī gulbju iezīmēšanas metode Eiropā ir plaši izplatīta tieši gulbju un zosu sugām, tai skaitā arī ziemeļu gulbjiem. Ar šo gredzenošanas metodi pētnieki uzzina putnu migrācijas virzienus, iegūst informāciju par gulbju ziemošanas vietām, spalvu maiņas vietām, kā arī citām ar gulbju dzīvi saistītām vēl neizzinātām lietām.

Latvijā ir sastopamas trīs gulbju sugas. Izplatītākā no tām ir paugurknābja gulbis, kuriem knābis ir ar sarkanu krāsojumu un melnu pauguru virs knābja, otra izplatītākā suga ir ziemeļu gulbis, kuru var atšķirt pēc dzeltena knābja krāsojuma, bet trešā Latvijā sastopamā suga ir mazais gulbis, kurš Latvijā no minētajām sugām sastopams tikai migrācijas laikā pavasarī un rudenī.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu